Co dziś gotujecie na obiad?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Ja je znam i tak robię pod nazwą puree.
Dziś zjadłem pierogi z dudami.
Dziś zjadłem pierogi z dudami.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Dudy, Dziadek robił. Ja nie przepadam, ale lubię z nimi pierogi.
Beata
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Szczaw podsmażam na oleju rzepakowym z ulubionymi przyprawami : solą, pieprzem, zieloną czubrycą, słodką i ostrą papryką, czosnkiem.
Tak już się utarło ,że zmięte ziemniaki.
Szaszłyki z rabarbarowym chutney, gofry z musem rabarbarowym, biszkopt z rabarbarem .
Tak już się utarło ,że zmięte ziemniaki.
Szaszłyki z rabarbarowym chutney, gofry z musem rabarbarowym, biszkopt z rabarbarem .
- Malagenia
- 100p
- Posty: 168
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Poznań, czyli enklawa ciepła - USDA 7a :)
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Ostatnie już w tym sezonie doładowanie się kwasami omega z tłustych morskich rybek, czyli moje ukochane śledzie w śmietanie. Solidne doładowanie, bo fundnęłam sobie wielgachną porcję na trzy dni
Mało pracy, a radocha ogromna
U mnie 'w śmietanie' znaczy w gęstym jogurcie typu greckiego, który i tak ma tłuszczu ok. 9-10% oraz z niewielkim dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym duuużo cebuli sparzonej przez 1 minutkę na sicie i proporcjonalnie dużo jabłek grubo startych.
Szkoda, że już nie dostałam czerwonej cebuli, bo ona fajnie barwi jogurt na różowo, gdy przez noc postoi toto wszystko razem do przegryzienia się.
Do takich śledzików, zimnych, wprost z lodówki, to oczywiście tylko pyreczki w mundurkach, parzące palce przy obieraniu.


U mnie 'w śmietanie' znaczy w gęstym jogurcie typu greckiego, który i tak ma tłuszczu ok. 9-10% oraz z niewielkim dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym duuużo cebuli sparzonej przez 1 minutkę na sicie i proporcjonalnie dużo jabłek grubo startych.
Szkoda, że już nie dostałam czerwonej cebuli, bo ona fajnie barwi jogurt na różowo, gdy przez noc postoi toto wszystko razem do przegryzienia się.
Do takich śledzików, zimnych, wprost z lodówki, to oczywiście tylko pyreczki w mundurkach, parzące palce przy obieraniu.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Szpinak (własny
) podsmażany na maśle klarowanym, kasza gryczana parzona na parze, jajo sadzone i GT do popicia. Pycha danie.

- Malagenia
- 100p
- Posty: 168
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Poznań, czyli enklawa ciepła - USDA 7a :)
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
acia1065, tak solone, ale lekko, to nie są te pospolite solone śledzie z beczki, których zresztą lata już nie widuję. To są filety śledziowe zwane w handlu 'a`la matias', sprzedawane najczęściej z wiaderek i są tańsze od prawdziwych matiasów, trudnych do kupienia u nas. Prawdziwe matiasy to młode śledzie przed okresem rozrodczym ( przed tarłem, tzw. dziewicze ), są tłustsze i delikatniejsze, są do kupienia wiosną i wczesnym latem w Niemczech i Holandii. U nas w handlu udają je starsze śledzie, stąd 'a`la ...'
Moczę je w zimnej wodzie 1-3 godz. ( zależnie jak mi się tam czas poukłada ), zmieniając w tym czasie 1-2 razy wodę. Nie warto długo moczyć czy częściej zmieniać wodę, bo tracą smak, trzeba zresztą samemu wypraktykować pod swój gust. Potem odsączam na sicie, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję filety na 3-4 kawałki.
Cebulę kroję w półtalarki. Wszystkie składniki tylko mieszam i absolutnie niczym nie doprawiam, żadnej soli, cukru itp. Koniecznie na noc do lodówki, by się wszystko przegryzło.
A moje pyrki to w Twoich stronach chyba grule

Moczę je w zimnej wodzie 1-3 godz. ( zależnie jak mi się tam czas poukłada ), zmieniając w tym czasie 1-2 razy wodę. Nie warto długo moczyć czy częściej zmieniać wodę, bo tracą smak, trzeba zresztą samemu wypraktykować pod swój gust. Potem odsączam na sicie, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję filety na 3-4 kawałki.
Cebulę kroję w półtalarki. Wszystkie składniki tylko mieszam i absolutnie niczym nie doprawiam, żadnej soli, cukru itp. Koniecznie na noc do lodówki, by się wszystko przegryzło.
A moje pyrki to w Twoich stronach chyba grule


Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Iza, zrób tak 1:1 Oliwa Exta V. Gold ze śmietaną kwaśną 12% lub 18% z Krasnegostawu. Dobrze wymieszaj i dodaj trochę cukru (lub b.dobrej jakości miodu) do smaku,ma być l.orzechowy i l.słodki. Tym zalej śledzie i cebulę pokrojone w pół talarki. Do lodówki na 12-24h w celu przegryzienia się smaków. Poezja , możesz mi wierzyć.


- Malagenia
- 100p
- Posty: 168
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Poznań, czyli enklawa ciepła - USDA 7a :)
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Piotruś, serdeczne dzięki
Oliwę ze śmietaną
ło jezusicku, ale bomba kaloryczna
W mojej okolicy nie ma Krasnegostawu, tu najlepsza jest szczecinecka [12 i 18], gęsta, smaczna, bez żadnych mlek w proszku, gum guar itp. wynalazków. Miody też mam z pasieki, ciemne, ciężkie i b. aromatyczne, bo takie najbardziej lubię - wrzosowy, gryczany i spadziowy, i resztkę lipowego.
Jaka to jest oliwa ev gold
Używam po prostu ev, nie znam ev gold, czy to jakaś jeszcze wyższa półka ?
W tym sezonie już nie, bo za chwilę stanieją szparagi i inne zieloności, i czas na lżejsze strawy. Ale dam Ci szansę
by w tę Twoją poezję uwierzyć - zapisuję w zakładkach i zrobię w przyszłym sezonie, mniejszą porcję na spróbowanie, hmm ... jestem ciekawa
Miałam Cię o szpinak spytać - hodujesz go w ogrodzie czy w skrzynkach balkonowych ?
Kaszę gryczaną jak długo na parze się gotuje, prażona czy nie ?
A co to za popitka to GT?

Oliwę ze śmietaną



W mojej okolicy nie ma Krasnegostawu, tu najlepsza jest szczecinecka [12 i 18], gęsta, smaczna, bez żadnych mlek w proszku, gum guar itp. wynalazków. Miody też mam z pasieki, ciemne, ciężkie i b. aromatyczne, bo takie najbardziej lubię - wrzosowy, gryczany i spadziowy, i resztkę lipowego.
Jaka to jest oliwa ev gold

W tym sezonie już nie, bo za chwilę stanieją szparagi i inne zieloności, i czas na lżejsze strawy. Ale dam Ci szansę


Miałam Cię o szpinak spytać - hodujesz go w ogrodzie czy w skrzynkach balkonowych ?
Kaszę gryczaną jak długo na parze się gotuje, prażona czy nie ?
A co to za popitka to GT?

Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Kasza gryczana oczywiście palona, parzona na oko, ma być l.twardawa i sypka.
Oliwa jest rzeczywiście z górnej półki, to ona daje posmak orzechów .
Szpinak rośnie na działce, odmiana Matador., liście prawie jak dłoń.
GT to w skrócie grzybek tybetański, chyba coś dla Ciebie?
Co do miodów, to wg mnie najsmaczniejszy jest drugi wielokwiatowy leśny z nuta chabrów i akacji, właśnie taki mam.
Oliwa jest rzeczywiście z górnej półki, to ona daje posmak orzechów .
Szpinak rośnie na działce, odmiana Matador., liście prawie jak dłoń.
GT to w skrócie grzybek tybetański, chyba coś dla Ciebie?

Co do miodów, to wg mnie najsmaczniejszy jest drugi wielokwiatowy leśny z nuta chabrów i akacji, właśnie taki mam.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
U mnie pyry to ziemniaki. Śledzie kocham pod każdą postacią - ostatnio robię z czerwoną cebulą i dość dużą ilością cukru - smaki skandynawskie. Kasza gryczana obowiązkowo z kwaśnym mlekiem (już mam ślinotok). Dzisiaj - po wczorajszym grillowaniu - długi spacer do lasu. Obiad późnym wieczorem - w terenie chyba nieśmiertelne jajka 

Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Pierś indyka marynowana w musztardzie i pieczona, ryż i surówka z czosnku niedźwiedziego (to już ostatnie listki z ogrodu).
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Dla mnie idealne połączenie z kaszą to kasza gryczana z gulaszem wołowym.
U mnie dziś kurczak teriyaki z ryżem.
Pozdrawiam
Bea
P.S. Uprzejmie proszę o przepis na surówkę z czosnku niedźwiedziego.
U mnie dziś kurczak teriyaki z ryżem.
Pozdrawiam
Bea
P.S. Uprzejmie proszę o przepis na surówkę z czosnku niedźwiedziego.
Pozdrawiam
Bea
Bea