Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Post »

msk83 one się o siebie nigdy nie ocierały, były zapakowane każdy osobno.
kaLo te plamki były przed wysadzeniem do tunelu...może to być niedobór czegoś??
Rozumiem że nie powinno być tych kropel wody na pomidorach? Pytam bo mam tunel pierwszy raz..
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Kasencja

Post »

Erazm.
Dobrze widzę na liściach resztki oprysku? Jeśli tak, to jak dla mnie przypalenie od niego.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Niedobory nie dają efektów w postaci kropek .Jeśli ich nie przybywa i się nie powiększają to mogą być uszkodzenia mechaniczne , chemiczne bądź zaleczona infekcja .Obniż wilgotność w tunelu bo od tych punktowych martwic znowu może się coś zacząć .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasencja pisze:Erazm.
Dobrze widzę na liściach resztki oprysku? Jeśli tak, to jak dla mnie przypalenie od niego.
Opryskiwałem miedzianem po południu około 17,00. Słońca prawie nie było - pochmurno, stężenie cieczy zgodnie z etykietą. Chore listki z pędów liściowych zerwałem i jest w tej chwili wszystko w porządku. Przypalenia wystąpiły tylko na 4 - 5 krzakach na 26 (być może było słabe słońce gdy te krzaki opryskiwałem).
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p

Post »

kaLo dzięki, niewątpliwie przez 3 dni mogła być za wysoka temperatura i wilgotność bo musiałam wyjechać i zostawiłam tunel z jednym otwartym okienkiem a było dość ciepło w dzień a zimno w nocy.
Wczoraj wysadziłam resztę pomidorów do tunelu, otwarte dwa okienka , dzisiaj rano tylko na tych pomidorach wcześniej wysadzonych z plamami była znowu ta rosa, pozostałe są suchutkie....
Po jakim czasie od wysadzenia do tunelu pryskac HT?
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Natalia Nie widać całej rośliny. Dbaj aby nowe przyrosty były zdrowe. Poradzą sobie po posadzeniu. Na początku hartowania używaj agrowłókniny. Potem stopniowo odsłaniaj. Teraz świeci ostre słońce a wieje zimny wiatr. Nie jest to dobre połączenie. Dlatego domek z agro doskonale się nadaje. Im wcześniej wysadza się sadzonki, tym więcej widać uszkodzeń itp. Nie należy tym się przejmować. Niedługo te liście zostaną i tak oberwane.
Nertu. Mi to wygląda na uszkodzenia mechaniczne i przypalenia słoneczne z powodu kropel wody na liściach. Będzie dobrze. Gdyby te plamy były szkliste, bądź z nalotem, to wtedy grzyba można by podejrzewać. Wietrz tunel.
Erazm. To wygląda bankowo na przypalenie. Teraz nie ma znaczenia czy to zimno, czy oprysk. Wiesz, że dadzą radę.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p

Post »

"darbo" a w tunelu można przypalić pomidory? tunel mam pierwszy raz...
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Olu. Oczywiście. Polej po liściach w słoneczny dzień młode sadzonki i masz potem efekt w postaci zasuszonych plamek. Silny zimny wiatr na przelot tunelu, też zrobi swoje. Na brzegach liści będziesz miała suche brzegi.
Sam takie błędy popełniałem. Dlatego agro, pomaga przyzwyczajać roślinę do innych jak domowe warunków.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Olu, najgorszy jest pierwszy raz. Bez znaczenia czy to grunt czy tunel. Rozsade zawsze trzeba przyzwyczajać stopniowo do nowych warunków. Ty pytasz o tunel, to rozsade przed wysadzeniem też należy przyzwyczaić do warunków tam panujących(ostrych temperatur itp), dlatego najpierw najlepiej je wynosić tylko na dzień i albo w pochmurny dzień albo stosować dodatkową osłone. Później stopniowo przedłużać im czas w tunelu. Młode listki na początku są wrażliwe na słońce i wiatr. :)
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p

Post »

Dzięki chłopaki, teoretycznie te sadzonki były cały czas prowadzone w nieogrzewanym tunelu foliowym, wiec chyba powinny być już przyzwyczajone do warunków polowych. Taką informację dostałam od producenta...ale może ja je przegrzałam w tym tunelu...dodatkowo to skraplanie zrobiło swoje
urszulaZ
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2016, o 19:54

Post »

Witam serdecznie mam pewien problem chyba jakaś choroba dopadła moje pomidory to jest Black Prince z firmy Plantico. W inny oknie stoi tez ta sadzonka i tego problemu nie ma
Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Ja obstawiam, że to nie choroba a chloroza magnezowa. Gdzie one rosną, w jakich temperaturach i jakie nawozy dostają?
Pozdrawiam,
Tomek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Kłopoty z pobieraniem magnezu pojawiają przy zbyt dużej wilgotności podłoża.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”