Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Zdziebko24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sty 2008, o 13:07

Post »

Moim zdaniem mogą to być objawy niedoboru manganu.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No i przyjechał do mojej draceny znany lekarz :) wysokiej klasy doc. hab.
Diagnoza była bolesna, oczywiście moja wina, moja wielka wina :(
Najważniejsze, że jest nadzieja. Pan doktor postawił diagnozę, przelana... trzeba ciąć i to szybko, żeby ratować co zostało. W ruch poszła piłka do ?, świeca do zalania ran, nowa mieszanka ziemi, węgiel drzewny do odkażenia.
Przesadzona, odmłodzona będzie czekać na piękniejsze oblicze.
Teraz wygląda nieciekawie, ale też wcześniej ciekawie nie wyglądała. Na wiosnę jak ruszy to będzie z niej jeszcze pięknota.
Wyglądała tak: widzicie te pomarszczenia na gałęziach, pióropuszy nie mam ale też nie były dekoracyjne.
Obrazek Obrazek

Teraz wygląda bardzo elegancko i nie wymaga żadnych zabiegów przez miesiąc.
Stoi sobie w kąciku i czeka na lepsze jutro :)

Obrazek

Czarodzieju wielkie dzięki za przybycie :wink:

Jeszcze tylko dodam, że ma obecnie 2,50 m, a będzie wyższa jak wypuści listki. :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Leciusieńko przegięłaś z tym "wysokiej klasy doc. hab." nawet magisterki nie mam a co dopiero o reszcie mówić, faktycznie dracena pływała sobie w ziemi, mam nadzieję iż po wszystkich zabiegach jakie dostała odżyje i będziesz mogła pokazać ją jak wystartuje z młodymi rozetami, co prawda system korzeniowy był w fatalnym stanie ale moim zdaniem powinien się odbudować. Cieszę się że pomogłem. :D
Lolka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lis 2008, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Draceny problemy

Post »

Witam Was serdecznie drodzy forumowicze !
Jestem nowa na forum i bardzo liczę na Waszą fachową pomoc w temacie, który przeglądam na forum już od rana.

Przeczytałam prawie wszystkie wątki odnośnie draceny (marginata) i zastanawiam się jak uratować mojego umierającego kwiatka. Mam dwa okazy tej roślinki i po powrocie z wakacji okazało się, że kolega pod naszą nieobecność tak przelał kwiatki, że w ziemię wdały się małe, białe, wielkości ok. 1mm robaki. Było tego mnóstwo! Do tego kwiatki od momentu zakupu na listkach i we wgłębieniach miały białe jakby waciate robaki.
Pani w OBI doradziła, wymienić ziemię i spryskać liście preparatem na wełnowce (o ile dobrze pamiętam). Co też uczyniliśmy.... Jeszcze tego samego dnia przesadziłam kwiatki do nowej ziemi specjalnej dla dracen i tym podobnych + w połowie wymieszaliśmy z ziemią uniwersalną. Przycieliśmy też korzenie, bo nie mieściły się w poprzedniej doniczce. Spryskaliśmy także preparatem....

no i co się stało?
no i kwiatki szlag trafił :cry: :(

Z jednego nie zostało praktycznie nic, opadły liście, łodygi są miękkie. Drugi jeszcze stoi, liście ma, ale też opadają na potęgę i wszystko wskazuje na to, że podzieli los pierwszego.
Proszę więc Was drodzy forumowicze o radę. Czy warto podjąc próbę reanimacji mojego pierwszego kwiatka teraz w listopadzie? Czy ma to sens? I co zrobić aby drugi nie zrzucał tyle liści?
Kwiatki podlewane są co 2 - 3 tygodnie, niewielką ilością wody, gdyż stoją nie w doniczce a w osłonce doniczki, więc jak sądzę to może być też przyczyną opadania liści. Niby nie przelewam ich, raczej zraszam co 4 dni, a i tak u góry na powierzchni, ziemia jest jakby z pleśnią.
Może znacie jakieś dobre sposoby na odratowanie dracen? Czytałam dziś sporo o odmładnianiu, tylko nie do końca rozumiem jak tego dokonać.
I jak powstrzymać opadanie liści?
Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie Wasze sugestie!
A w załączniku zdjęcia tego co kiedyś było kwiatkiem, i tego co jeszcze kwiatkiem jest :)
z góry dziękuję za podpowiedź.
Lolka
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Obydwie draceny są w wysokim stopniu porażenia systemu korzeniowego spowodowanego zalaniem. Należało by obydwie wyjąć z doniczek (koniecznie) obkruszyć całą ziemię do gołych korzeni, obejrzeć je dokładnie i usunąć zgniłe, cały pozostały system korzeniowy oprószyć miałem z węgla grillowego a następnie posadzić w doniczki które będą miały w dnie odpływy - dziury(warunek konieczny!, pod doniczkami podstawki) i co najmniej 1 cm gruboziarnistego żwiru lub keramzytu na dnie doniczek jako drenaż. Ziemia dla dracen może być z domieszką uniwersalnej ale nie więcej jak 3:1 (ziemia dla dracen do uniwersalnej) powinnaś też dodać co najmniej jedną część piasku do mieszanki ziemi. Jak wykonasz te zabiegi ta wyższa powinna odżyć natomiast ta niższa jeśli pnie są w środku miękkie i szare nie zielone może być trudna do uratowania, proponuję ją jednak spróbować odmłodzić czyli odpowiednio pociąć pnie i ukorzenić je w wodzie natomiast pozostałe pinki z systemem korzeniowym spróbowałbym zastosować tą samą metodę co opisałem wcześniej. Na zdjęciu zaznaczam jak pociąć dracenę biorąc poprawkę na jej przyszły wygląd o ile uda się ją odratować. Nie wiem w jakim stopniu doszło już do zgnilizny korzeni oraz wewnętrznej miazgi pni.

Obrazek

Miejsca cięć pozalewaj z wierzchu dokładnie woskiem, czubki i pocięte kawałki pni do wody a pnie z systemem korzeniowym do przesadzenia w taki sam sposób jak tą pierwszą dracenę. Jeśli nie doszło do uszkodzenia miazgi wewnątrz pni powinny się pinki i czubki poukorzeniać a z pinków z systemem korzeniowym powinny wybić młode rozety, podlewanie po przesadzeniu nie jest zalecane przez najbliższy miesiąc jedynie na wilgotną ziemię odrazu po przesadzeniu w każdą doniczkę polecam wlać 300 ml. czystego biohumusu nie rozrabianego w wodzie. :D
Lolka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

dziękuję Czarodzieju:) za szybką odpowiedź.

Obydwie draceny (po zalaniu) wyjęliśmy, obkruszyliśmy całą ziemię, przycięłam korzenie (może za dużo nawet?) i kwiatki przez 3 doby stały w wodzie. I to by było na tyle, co zrobiliśmy "dobrze". Potem posadziliśmy do osłonek, tak jak wcześniej pisałam w stosunku 50% : 50% z małą domieszką torfu.

Za twoją podpowiedzią, pojadę jutro kupić doniczki, ziemię i całą resztę. Mam natomiast do Ciebie pytanie: czy ten piasek wymieszać z ziemią czy posypać jakąś jego warstwę?
Spróbuję tak zrobić i zobaczymy co z tego wyniknie :)

Co do tego kwiatka, z którego niewiele zostało, to przed chwilką sprawdziłam pnie i na 3szt. najmniejszy, jest całkowice miękki, ten średniej wielkości do połowy miękki a im niżej tym twardnieje bardziej, a ten najwyższy jest całkiem twardy.
Więc chyba z tych 2 nic nie wyjdzie :( Powiedz mi proszę czy jeśli przytnę najwyższy pień na kawałki ok 10 - 15cm to czy one po późniejszym posadzeniu do ziemi ( o ile w ogóle cokolwiek z tego jeszcze będzie) urosną? Pytam bo zawsze marzyły mi się ładne, wysokie kwiatki :)
Lolka
Lolka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ale ze mnie niezdara !
Dopiero teraz zauważyłam, że dodałam wątek nie w tej kategorii... :oops:
x-C-j
---

Post »

Piasek wymieszaj z ziemią i dopiero posadź rośliny co zaś do drugiego pytania z pinków po cięciu wybiją młode rozety które oczywiście będą rosły w górę. Pnie miękkie tnij w takim razie do momentu aż zobaczysz iż jest twarda zielona tkanka wewnątrz, jak zetniesz czubki zrób zdjęcia z widokiem na miejsce cięcia i wklej na forum to zobaczę co dalej czy ciąć czy zostawić jest też opcja że wyżej zostawimy obecne pinki nie tnąc ich na kawałki ale by to ocenić musisz poodcinać górne czubki z pni tylko na tej dracenie z zdjęcia na którym zaznaczałem cięcia.
Lolka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jesteś WIELKI :*
W takim razie jutro zabieram się za przycinanie i wkleję zdjęcia zarówno pni jak i korzeni podczas przesadzania.
Lolka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

W załączniku dołączam zdjęcia korzeni pierwszej draceny oraz pień
Proszę o opinię.
Na moje oko nie wygląda to ciekawie.
Pień w środku jest biały a na zewnątrz ma zieloną otoczkę.
Od góry był miękki, w środku twardy ( i w tym miejscu jest właśnie biały z zieloną otoczką) natomiast niestety im bliżej korzenia tym jakby bardziej napuchnięty wodą.
Sądzisz, że da się z tym coś jeszcze zrobić?
Korzenie napęczniałe wodą, a w ziemi znowu znalazłam kilka białych robaczków :(

Druga roślinka czeka w kolejce, kupiłam żwirek, piasek, ziemię dla dracen, natomiast nie mam węgla drzewnego. Czy bez niego można przesadzić roślinkę? Czy lepiej poczekać?

z góry dziękuję za odpowiedź. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Patrząc po korzeniach to marne szanse by coś z niej było jeśli nie są twarde, nie pokazałaś pinka po przecięciu jeśli go ściskając widzisz w miejscu cięcia wyciskającą się wodę możesz to wyrzucić bo oznacza to że dracena jest już w takim stanie po zalaniu że nic z niej nie będzie. Ta druga powinna być przesadzona jak najszybciej jeśli nie była mocno zalana to miału z węgla nie musisz dawać możesz tylko przesadzić w prawidłową ziemię. :D
Lolka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

czy pinek to to? :)
nie woda nie wycieka i z tego co widze wyglada najladniej z wszystkich
a co do korzeni drugiej draceny, wydaje mi sie ze sa calkiem ok, chociaz najmniejszy pien z liscmi jest jakby miekkawy ( o ile takie slowo istnieje :) ). kora przy korzeniu jest odchodzi lekko od pnia. Nie wiem jak to opisac :) Obrazek
x-C-j
---

Post »

I o to chodziło pinek to to za co trzymasz i widać w środku jest zdrowy, tnij resztę i patrz jeśli jest zdrowy czyli wygląda jak ten co pokazałaś teraz to ukorzeniaj kawałki pni a korzenie jeśli zgniły do kosza. Jeśli pinek nie jest ewidentnie mięknący przesadzaj tamtą a tej pinki potnij według pierwszej wersji. Zdrowe elementy do zalania woskiem i do wody. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”