Magnolie kwitnienie
Re: Kwitnące magnolie
Dzięki, rośnie obok starej obory dziadka. Obecnie przerobionej przeze mnie na woliery dla ptaków. Dzięki temu ze rośnie obok budynku, nie ma problemu z wiosennymi przymrozkami. Tydzień temu w nocy było -3 stopnie, a magnolia ma tylko lekko przyciemnione pierwsze płatki.
U mnie już przekwitły wszystkie magnolie, na szczęście przymrozków nie było, ani śniegu jak na zachodzie w zeszłym tygodniu. Dlatego teraz zamierzam nabyć magnolię "March till frost" by cieszyć się dłużej. No i "Felix Jury" przetestować muszę w naszym klimacie.
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja Susan zaczyna dopiero kwitnąć, w tym roku muszą ją mocno przyciąć, bo zrobiło się z niej ogromne drzewo

Pozdrawiam Ela
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jurku,cudowna!
A ja też cała w skowronkach bo po raz pierwszy zakwita mi żółta.Nie wiem jaka odmiana,bo sprzedano ją z przymusu,bez etykiety i nawet obawiałam się,że może nie być żółtą.

A ja też cała w skowronkach bo po raz pierwszy zakwita mi żółta.Nie wiem jaka odmiana,bo sprzedano ją z przymusu,bez etykiety i nawet obawiałam się,że może nie być żółtą.

Halina
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Jurek, jaki cudowny ma pokrój, kwiaty też. Właśnie chciałam kupić Susan i Twoje zdjęcie jeszcze bardziej mnie do niej przekonało. 
Ile ten egzemplarz ma lat? Czy jakoś ją formowałeś czy to naturalny pokrój? Ile ma teraz metrów wysokości?

Ile ten egzemplarz ma lat? Czy jakoś ją formowałeś czy to naturalny pokrój? Ile ma teraz metrów wysokości?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
To naturalny pokrój rośliny, ona będzie miała około 2,5-3 metrów wysokości, bliżej jej do 3 metrów.Posadzona w 2001 roku.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Nie zawiodła i w tym roku:

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Ta nn to najprawdopodobnie odmiana Betty, mam taką w swojej kolekcji, kwiaty ma dużo większe niż Susan

- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Jurek, znów niesamowity okaz. Jak Ty to robisz, że u Ciebie takie bujne, gęste i uginają się od kwiatów 

Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
U nas z gatunku Grandiflora mogą rosnąć 2 gatunki (może więcej ale mało kto testował). W miarę pewna jest odmiana edith bogue. Widziałem na forach że na zachodzie Polski kilka osób ją ma w ogrodzie. Jest także ktoś spod Krakowa ale zapomniałem Nicka. Najwięcej w Polsce jest ich chyba we Wrocławiu (tam mają jakoś cieplej niż wszyscy). Największe okazy w Polsce mają 2-3 metry. Trochę trudno dostępne (konkretnie odmiana EB) ale dla chcącego nic trudnego i w przyszłym roku sobie taką sprezentuje 

Re: Magnolia Elizabeth słabo rośnie !
Re: Magnolie kwitnienie
Czy można teraz sadzić Magnolię Soulegana ze sklepu ogrodniczego? Ważne, jak się dowiedziałem, żeby była to polska odmiana, bo w marcu kupiłem tę magnolię w Aldi, przemarzła mi, jest teraz koniec listopada, a ona dalej trzyma liście, wygląda na zupełnie nieprzystosowaną do naszego klimatu
Patrzę karteczkę do niej przyczepioną i rzeczywiście, wyselekcjonowana została w Niemczech... Także uważajcie z marketami, ważne, żeby była to polska wyselekcjonowana odmiana.