Kleszcze jak je przechytrzyć ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kleszcze jak je przechytrzyć ?

Post »

Słyszałam kiedyś taką opinię , że kleszczy było mało bo wypalało się wiosną zarośla i rowy.
Może i w tym jest i prawda. Jak kupiliśmy naszą działkę to kleszczy nie było w okolicy. Po cichu wypalano chaszcze przy rowie, na miedzach. Od iluś lat przestano wypalać, zarosło zielskiem, dzika zwierzyna ma ścieżki do rowu a co za tym idzie w promieniu kilkudziesięciu metrów nie da się przejść z psem żeby zaraz kilkanaście się na nim nie przyczepiło.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokładnie tak jak piszesz, wypalanie traw niszczyło te paskudztwa. Oglądałam kiedyś film na Discovery. Najwięcej kleszczy jest tam gdzie nigdy nie wypalano traw i zarośli, np na Alasce potrafią zabić zwierzę ( wyssą z niego krew do zgonu). Na jednej padłej samicy łosia naliczono ich 100 000 (stotysięcy!)
Natomiast tam gdzie do tej pory najlepszym sposobem pozyskania ziemi pod uprawę jest wypalanie - kleszczy nie ma.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Tyle ze podczas wypalania gina nie tylko kleszcze - ginie WSZYSTKO, a nie wszystkiego chcielibysmy sie pozbywac. Wylewanie dziecka z kapiela.
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

Sam tatarak nie pomoże. Trzeba wykopać kłącze, pociąć na kawałki i zrobić wywar. Dopiero tym wywarem spryskać miejsce przy miejscu gdzie są kleszcze. Posiada on olejek eteryczny zawierający 82% azaronu, który niszczy kleszcze i komary, a jednocześnie jest niegroźny dla ludzi. Sprawdziłam i działa. Akcję przeprowadziłam trzy razy pod rząd w odstępie trzech dni. Psa zabezpieczam tanią (ok 10 zł) obrożą, która działa przez trzy miesiące i jest skuteczna.
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Najlepiej kosic nieuzytki zbierajac potem skoszona trawe,wtedy ptaki maja lepszy dostep do owadow i kleszczy.Moja siostra zastanawia sie nad pulapka na kleszcze przeciez samica wydziela feromony zeby zwabic samce.Musi pomyslec jak to skonstrulowac i wyprobowac.Kleszcze pojawily sie w wiekszych ilosciach ok 1996r.
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

Mieszkam wśród liściastego lasu ( ja to nazywam dżunglą, bo nawet grzyby już trudno zbierać), po sąsiedzku Stawy i Wisła). Pojedyńcze kleszcze zdarza się nam wyciągać ze skóry. Na szczęście dookoła rośnie sporo wrotyczu. Kilka razy w sezonie robię wyciąg i pryskam wszystko, łącznie z trawnikiem. Dzięki temu bardzo ograniczyłam wszelkie szkodniki ( opuchlaki nawet wyeliminowałam). Zasuszone rośliny wrzucam też do budy piesków, rozwieszam w piwnicy, rzucam pomiędzy drewno na opał ( to na pająki). Kleszcze zdaje się też na niego wrażliwe. Kiedy muszę pracować pod drzewami, pryskam również swoje ubranie, włosy. Bez obaw, bo wrotycz leczy wiele chorób skórnych. Polecam.
Viola
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

Zawsze zastanawiałam się dlaczego naukowcy nie wymyślą czegoś podobnego jak dla zwierząt domowych? Opaski, opryski na kark . Zastanawia mnie czy jakby założyć psią opaskę od kleszczy na człowieka czy by zdała egzamin? Przecież nie może być szkodliwa dla organizmu skoro pies ją nosi i nic się nie dzieje :roll:
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Chyba taka opaska wydziela coś do skóry psa i tu wchodzi kwestia wagi psa [lub człowieka ] jeśli chcesz zastosować dla człowieka . Może jest wśród nas jakiś weterynarz ? Jak będę z psiakiem to podpytam .
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

Przecież taki bernardyn waży z 80 kg, to o wiele więcej niż ja :wink: Czyli jak są opaski na taką wagę psią to i na ludzką też by zdały egzamin . Skoro niektóre leki ludzkie podaje się dla psów to dlaczego nie można na odwrót z taką opaską od kleszczy? :roll:
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Zapytam , ;:108 napiszę . Np. pies się nie poci .
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Dzisiaj w jakimś dzienniku usłyszałam o zależności między liczebnością kleszczy a obfitym urodzajem żołędzi w roku poprzedzającym.
Po wpisaniu https://www.google.pl/search?q=Zale%C5% ... sAGs9L-AAw ukazało się sporo publikacji na ten temat. Czy to znaczy, że mamy unikać lasów dębowych?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19

Post »

Te tańsze opaski dla zwierząt mają w składzie tylko olejki eteryczne, więc dla człowieka powinny być bezpieczne, działają raczej odstraszająco. O dziwo są nawet skuteczne, choć i tak dodatkowo zabezpieczam zwierzęta kropelkami.
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

A czy wśród ptaków są ich naturalni wrogowie?
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”