Truskawki - nawożenie
Re: Truskawki - cz.4
Ja co roku wiosną podsypuję pod krzaczki Florovit do truskawek lub inny nawóz specjalny do truskawek...plony bardzo duże:)
Pozdrawiam Ewa
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można jeszcze nawozić truskawki ? Czy już za pózno ?
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie niszczy. Dobrze jest popryskać nim nawet jak truskawki zawiązują owoce.ewacampanula pisze:A czy w trakcie kwitnienia również pryskasz?
Czy to nie niszczy kwiatów?
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Jak najbardziej, ale jakimś rozpuszczalnym z dużą ilością potasu i azotu (coś w typie Fructus krystaliczny do truskawek)zuzola11 pisze:Czy można jeszcze nawozić truskawki ? Czy już za pózno ?
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Jesienią posadziłem sadzonki truskawek. Teraz czyli wiosną mało truskawek rośnie żeby nie powiedzieć że kilka na kilkadziesiąt sadzonek. Są jakieś małe widać na ziemi ale jakieś niemrawe. Czy to wina mrozu czy jeszcze się odpiją i urosną? Może czymś zasilić je? Jak myślicie?
Mam tę moc - Sylwek
Re: Truskawki - nawożenie
U nas w okolicy na plantacje sypano nawozy pod koniec marca...A teraz to nie wiem,trzeba poczytać w ogrodniczym na opakowaniach nawozu do truskawek.
Pozdrawiam Ewa
- ewacampanula
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 paź 2013, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie truskawki już kwitną, ale ja mieszkam raczej na "biegunie ciepła" w PolsceSylwesterK6 pisze:Jesienią posadziłem sadzonki truskawek. Teraz czyli wiosną mało truskawek rośnie żeby nie powiedzieć że kilka na kilkadziesiąt sadzonek. Są jakieś małe widać na ziemi ale jakieś niemrawe. Czy to wina mrozu czy jeszcze się odpiją i urosną? Może czymś zasilić je? Jak myślicie?

Może rzeczywiście jeszcze truskawki odbiją. Przede wszystkim je podlej (chyba, że mają mokro). No i oczywiście można je potem zasilić nawozem. Najlepiej rozpuszczonym w wodzie.
Albo tak, jak pisano w tym wątku - opryskać nawozem dolistnym (zdecydowanie szybciej działa).
Ewa
Re: Nawożenie truskawek
Czy podlanie od czasu do czasu truskawek obornikiem bydlęcym granulowanym, w formie płynnej sfermentowanej wyjdzie im na zdrowie 
Od dwóch lat mam kilka sadzonek truskawki zwisającej i owoce są malutkie i nie za dużo ich. Sąsiad natomiast ma identyczną odmianę w doniczkach i ma bardzo duże.
A może coś innego polecacie do fertygacji
Moje siedzą w bardzo dużej kastrze budowlanej 120l. Jest ich 6 sztuk i jakoś marnie rosną. W kastrze jest ziemia uniwersalna zmieszana trochę ze podłożem z działki plus dodatkowo dałem perlit. Jak na razie podlałem je raz jakimś uniwersalnym nawozem ale zdaję sobie sprawę, że uniwersalne tzn. "do niczego".
Jeśli Ktoś ma doświadczenie, jak prawidłowo fertygować truskawki, wóczas proszę o pomoc

Od dwóch lat mam kilka sadzonek truskawki zwisającej i owoce są malutkie i nie za dużo ich. Sąsiad natomiast ma identyczną odmianę w doniczkach i ma bardzo duże.
A może coś innego polecacie do fertygacji

Moje siedzą w bardzo dużej kastrze budowlanej 120l. Jest ich 6 sztuk i jakoś marnie rosną. W kastrze jest ziemia uniwersalna zmieszana trochę ze podłożem z działki plus dodatkowo dałem perlit. Jak na razie podlałem je raz jakimś uniwersalnym nawozem ale zdaję sobie sprawę, że uniwersalne tzn. "do niczego".
Jeśli Ktoś ma doświadczenie, jak prawidłowo fertygować truskawki, wóczas proszę o pomoc

Pozdrawiam Janek
Ile ja mam sypnąć pod JEDEN krzak wieloskładnikowego FLOROVITU do truskawek ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 kwie 2021, o 20:01
jaroks85 Początkowo starałam się odmierzać miarką z zestawu według zaleceń z opakowania, ale teraz sypię średnio garść wokół krzaczka. Moim truskawkom to pasuje. 

-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
Potrzebuje porady. Truskawki już wykazują intensywny wzrost wegetatywny. Początkiem marca sypnąłem odrobinę polifoski 6, końcem marca odrobinę saletry amonowej, wczoraj dolistnie saletra wapniowa + aminokwasy. W tamtym roku miałem w pełnej ekologii i bardzo słabo plonowały(co prawda to tylko 100 krzaków dla siebie, ale chciałbym zrywać ich trochę więcej). Mogę naprzemiennie co 5-7 dni podawać dolistnie kristalon pomarańczowy (potasowy) z Wapnovit Turbo (saletra wapniowa)? Posiadam jeszcze Agro-Sorb Folium (aminokwasy), Optysil (krzem), ASX Complex (mikroelementy)