Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
urszulaZ
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2016, o 19:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Post »

Sa w kuchni, mam tam bardzo ciepło. ten bez plam w pokoju normalnym. niczym nie zasilam ich.

Może by tak jakieś kropki, przecinki, wielkie litery :?: Piszemy poprawną polszczyzną.
Moderator/jokaer.
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3

Post »

Witam serdecznie
Czy ktoś ma pomysł o co chodzi moim pomidorkom? :(
Nie używam żadnych nawozów, ziemię mają kupowaną. Czy to choroba, poparzenie, przesuszenie?
Usychają dolne liście od dołu do góry, nowe rosną śliczne ale te dolne umierają... :(
Proszę o pomoc w diagnozie...
Pozdrawiam
Marta

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
darmowe zdjęcia allegro
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

Obrazek

Witam wszystkich, bardzo proszę o pomoc.
Uprawę pomidorów mam pod tunelem, nawożenie obornikiem krowim równorzędnie, własna rozsada, sadzonki od 20 kwietnia w miejscu stałym, 4 dni temu pierwszy raz gnojówka z pokrzyw (taka na początek jeszcze słaba). Wydaje mi się że są niedożywione ale boję się przesadzić także najpierw chcę Was zapytać czy coś dawać więcej czy raczej poczekać. :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

Nie jestem znawcą pomidorów, ale zajrzyj tu - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Polecam zajrzeć też w ten link - http://ipopom.inhort.pl/
Z pewnością znajdziesz przyczynę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marta A pomidorki nie mają przypadkiem za zimno i za mokro ?
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

Za zimno to chyba nie, średnio 20-21 stopni... A w słońcu to ponad 30. Słońce mają od godz. 11 do 15. A czy za mokro... hmmm, nie wydaje mi się, ale jeśli takie są objawy zbyt dużej wilgotności podłoża to trochę je przesuszę...
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Kiedy były pikowane do kubków ,bo na wielkość to już dość stare krzaczory a na zdj. 7 widać tylko kilka korzonków. ;:202 .
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Żelistek mnie się zdaje że Twoje pomidory mają za mokro i chyba za dużo jedzenia. Możliwe też że zmiana temperatur -jeszcze jest zimno , chyba że podgrzewasz tunel.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

Pierwszy raz pikowałam 2 kwietnia, ale później jeszcze niektóre przesadzałam do kubków, jakoś w połowie kwietnia (bo wsadziłam je do złych pojemników) i niektóre faktycznie mają słabe korzonki...
I te przesadzone do kubków (za namową tutejszych forumowiczów, za co dziękuję) wyraźnie ruszyły, jest z nimi lepiej. Bo prawie je udusiłam :roll:
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Widzę że część Twoich pomidorów masz w doniczkach a część w kubkach i obciętych butelkach.Czy spodem masz w nich zrobiony drenaż,czyli porobione otwory na odprowadzenie nadmiaru wody? Bo jeśli nie to jesteśmy w domu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37

Post »

Podlewam je używając nawodnienia kropelkowego raz na 3 dni. Uważam żeby ich nie przelać, bo wiem, że tego nie lubią. Nie stosowałam oprysku miedzianem po posadzeniu. Może to jest przyczyna?
To mój trzeci pomidorowy sezon, pierwszy tunelowy i nie stosowałam nigdy żadnych oprysków. Czytam od jakiegoś czasu Wasze wpisy i wręcz bez oprysków miedzianem czy saletrą potasową ani rusz. Od samego początku stosowałam uprawę równorzędną i nie miałam problemów z pomidorami. Teraz martwię się nie na żarty.
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

mam, i to bardzo dużo... 50% to otwory :)
takie duże pomidory mam pierwszy raz, może podczas pikowania zbyt mocno ubiłam im ziemię? :/ czy to może być przyczyną?
Bo już sama nie wiem, podlewam co 4-5 dni około 150 ml (pół szklanki) wody na jednego.. :/ to dużo?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

To powszechny problem wszystkich którzy posadzili w tym roku pomidory w okolicach 20 kwietnia kiedy przyszły bardzo zimne noce przez długi czas.I w dodatku podlewanie u Ciebie.Pomidory po posadzeniu podlewam obficie w zależności od wilgotności gleby i zapominam o podlewaniu na najbliższe dwa tygodnie powiedzmy(w zależności od temperatury na zewnątrz).Roślina ma wtedy czas na dobre rozbudowanie mocnego systemu korzeniowego.Podlewając co trzy dni robisz im krzywdę.Pomidor ma wodę pod ręką więc jej nie szuka rozbudowywując korzenie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”