Najbardziej plenne odmiany pomidorów
Re: Najbardziej plenne odmiany pomidorów
Mój zeszły sezon zdominowały całkowicie koktajlówki i pomidory o małych owocach (czego się nie robi dla dzieci ), więc z tego co pamiętam, bo nie robię za dużo notatek, to najplenniejsze były:
- Blush
- Purple Russian
- Koralovyj
- Rose Quartz Multiflora
- Blush
- Purple Russian
- Koralovyj
- Rose Quartz Multiflora
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Faworyt
Zaintrygowałeś mnie odmianą Giulietta F1. Napisz coś więcej. Czy jest też tak pusta w środku i sucha jak San Marzano ?
Zaintrygowałeś mnie odmianą Giulietta F1. Napisz coś więcej. Czy jest też tak pusta w środku i sucha jak San Marzano ?
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aż tak sucha nie jest Darku.U mnie pusta w środku się nie zdarzyła.Krzak rośnie wysoki(ja swoje ogłowiłem przed dojściem do szczytu folii ok 2 m.) Na pierwszych dwóch gronach a ja nie regulowałem zawiązków ilość owoców była imponująca.Wyżej miały po ok.6.Zawiązały w sumie pięć gron bo międzywęźla ma długie.Grona miały pojedyncze,ale zdarzały się i złożone,szczególnie na pierwszych.O smakach się nie dyskutuje,każdy inaczej odbierał u mnie.Taki w/g mnie solidny pomidorowy smak,bardziej przetworowy.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
U mnie w gruncie najplenniejszy był:
- Mazarini
- Black Icicle
- De Barao czarny
- Persimmonowa sakiewka
- Mazarini
- Black Icicle
- De Barao czarny
- Persimmonowa sakiewka
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
U mnie w gruncie najplenniejszy był Black Prince, nasiona od Vilmorin.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
Witam wszystkich , a jakie planujecie odmiany na ten rok, do szklarni i na grunt
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Planować można na przyszły rok, bo na ten sezon, to już chyba wszyscy już mają rozsadę, bądź już rosną wysadzone.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ja dopiero skończyłem szklarnie, i mam zamiar dopiero wsadzić i tak szukam które odmiany będą najlepsze. Krzaków zmieszczę około 30
- Faworyt
Dwa pierwsze grona mają odpowiednio 15 i 17 pąków kwiatowych.Sprawą otwartą jest ile z tego zawiążą owoców i jak to będzie wyglądać na wyższych partiach,ale jak na razie Corazon zapowiada się bardzo obiecująco u mnie.
W tym roku mam go po raz pierwszy w uprawie i będę go porównywał co do plenności i smaku z odmianą Red Pear smakowo do tej pory nr.1.
W tym roku mam go po raz pierwszy w uprawie i będę go porównywał co do plenności i smaku z odmianą Red Pear smakowo do tej pory nr.1.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Piekne pomidorki Faworyt . Cos mnie tknelo w tym roku na Red Pear i chyba sie nie pomylilem . Mam najwiecej tej wlasnie odmiany . Rozsada zdecydowanie najwieksza na tle innych . Czy sprawiaja jakies problem w trakcie uprawy? Czy 6-cio tygodniowa rozsada nadaje sie juz do wysadzenia do gruntu?
Pozdrawiam Rafal
- Faworyt
Tak Rafał Red Pear sprawia jeden kłopot w sezonie a taki mianowicie że jak zaczynają się letnie upały a przypada to na kwitnięcie czwartego grona są kłopoty z wiązaniem owoców w tunelu.Swoje sadzisz w gruncie więc problemów nie powinieneś mieć,jedyny kłopot to parę dni deszczu podczas dojrzewania i lubią pękać i ochrona przed brunatną plamistością liści. Ja mam je w tunelu i w tym roku w razie upałów chcę je oszukać prowadząc rośliny na dwa pędy od początku i na trzy grona.A więc w sumie byłoby jak dobrze pójdzie sześć gron dobrze zawiązanych owoców. Nie wiem jakie masz wielkościowo sadzonki,ale jak prawidłowo rosły to myślę że powinny być do wysadzenia.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK