Tulipany cz.4
- anutka_k
- 100p
- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Tulipany
Ponawiam wątek. Mój mąż wymyślił sobie że przekopie cały trawnik i zasieje na nowo trawę. I musiałam wykopać wszystkie tulipany. Dodam że nie wiem ile lat mają, ten dom kupiliśmy 4 lata temu i już tam rosły. Cebulki bardzo głęboko siedziały w ziemi na głębokości 50-60 cm musiałam kopać żeby się dokować. Gdybym wiedziała że tak głęboko siedzą nie ruszałabym, wcześniej bałam się że jak zacznie lecieć glebogryzarką to zniszczy mi wszystko. Teraz czytam że tulipany wykopujemy kiedy liście wyschną i mam obawy czy te moje cebulki nadają się posadzenia ?
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
- Elwi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tulipany cz.3
Anutka_k pytanie w jakim stanie masz wykopane te cebulki? Jeżeli tulipany są po kwitnieniu lub w trakcie i wykopałaś je wraz z całą częścią nadziemną, to radziłabym zostawić je w całości w jasnym miejscu aż do zaschnięcia liści. Miejsce powinno być oczywiście suche i dobrze oświetlone. Anglicy twierdzą, że przechowując w ten sposób, nadal zachodzą w roślinie procesy fotosyntezy... Jeżeli masz same cebulki, to... raczej nic z nich nie będzie
Aha, nie masz czego żałować, że zdecydowałaś się na wykopywanie Jeżeli siedziały tak głęboko, jak piszesz, to i tak po roku czy dwóch już byś ich wcale nie miała... Cebule byłyby za głęboko, by wytworzyć część nadziemną i kwiat, w rezultacie by zginęły.
Tulipan to taka roślina, która po kwitnieniu ginie. Poniżej cebulki, która kwitła w danym roku, wytwarzają się cebule potomne, zwykle 3-4 szt. Mają one różny rozmiar - z największej pewnie będą kwiaty w następnym sezonie, z małych same liście. Taki cykl życia tulipana powoduje, że niewykopywane cebule z roku na rok siedzą coraz głębiej w ziemi. Dlatego radzi się wykopywać tulipany co najmniej co 3 lata.
Aha, nie masz czego żałować, że zdecydowałaś się na wykopywanie Jeżeli siedziały tak głęboko, jak piszesz, to i tak po roku czy dwóch już byś ich wcale nie miała... Cebule byłyby za głęboko, by wytworzyć część nadziemną i kwiat, w rezultacie by zginęły.
Tulipan to taka roślina, która po kwitnieniu ginie. Poniżej cebulki, która kwitła w danym roku, wytwarzają się cebule potomne, zwykle 3-4 szt. Mają one różny rozmiar - z największej pewnie będą kwiaty w następnym sezonie, z małych same liście. Taki cykl życia tulipana powoduje, że niewykopywane cebule z roku na rok siedzą coraz głębiej w ziemi. Dlatego radzi się wykopywać tulipany co najmniej co 3 lata.
- anutka_k
- 100p
- Kontakt:
Mam same cebulki. Tulipany chyba od 2 tygodni już nie miały kwiatów, zostały ścięte. :/
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Anutka - nie chodzi o kwiaty, ale o liście. Jeżeli liści się nie zachowa, to cebula potomna nie będzie mogła urosnąć i zginie.
A ja jestem trochę innego zdania. Z racji, że często zdarzają mi się kolory na niewłaściwym miejscu np. żółty czy czerwony wśród różowych lub fioletowych, przeprowadzam je w trakcie kwitnienia, żeby już trafiały na właściwe miejsce kolorystyczne. I niestety czasami mi się zdarza, że przy wykopywaniu ucinam pęd nie dokopawszy się do cebuli, ale drążę w jej poszukiwaniu. Czasami jednak zdarza mi się nie odnaleźć jej, a mimo to w następnym roku znowu zakwita a ja znowu próbuję ją przenieść. Tak więc i przeniesione z uciętym pędem i te które nie zostały odnalezione zakwitają w następnym roku. Jedyne moje spostrzeżenie - nie przesadzać z głębokością sadzenia. Mi zakwitają nawet cebule zostawione na wierzchu, a te które są za głęboko wypuszczają tylko liście. Wtedy też je wykopuję nie czekając na zasychanie, bo robi się tak gęsto na rabatach, że trudno je odnaleźć. Moim zdaniem czy posadzisz te już teraz, czy poczekasz do września to nie ma znaczenia.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- anutka_k
- 100p
- Kontakt:
Re: Tulipany cz.4
kluska: Dziękuję za odpowiedź, teraz mam nadzieję że coś jednak z tych cebulek będzie
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tomaszkowa, zrobiła bys zdjęcie wnętrza swojego tulipana Mata Hari? Dziękuję
U nas to deszcze i deszcze i deszcze...
Mam tylko zdjęcia z wczoraj...
Otwiera moj nowy - Black hero
Atlantis
Helmar - zastanawiam się, jak na nim identyfikuje wirus
U nas to deszcze i deszcze i deszcze...
Mam tylko zdjęcia z wczoraj...
Otwiera moj nowy - Black hero
Atlantis
Helmar - zastanawiam się, jak na nim identyfikuje wirus
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Tulipa clusiana
Tulipa x hybrida
Pozdrawiam!
LOKI
Tulipa x hybrida
Pozdrawiam!
LOKI
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Bardzo proszę.Rennni pisze:tomaszkowa, zrobiła bys zdjęcie wnętrza swojego tulipana Mata Hari? Dziękuję
Chociaż dzisiaj mają zupełnie inny kolor.
a mój niby Double Beauty of Apeldoorn wygląda tak
Pozdrawiam. Beata.