Moja przygoda z roślinami
Re: Moja przygoda z roślinami
Witajcie
Nareszcie pada deszcz, zaczął padać o 14 i nadal pada a jest już 21:17 Cuda, Cuda. Taki ładny deszcz.
clem3 Na agrowłókninie truskawki mają ciepło i dobrze rosną. Ja sobie nie wyobrażam innego sposobu ponieważ nie mam czasu na walkę z chwastami, a uwielbiał słodkie własne truskawki. Co do młodych sadzonek to mam zostawiony z jednej strony poletka truskawek o całej długości 40 cm rabatkę gdzie uprawiam pomidory lub paprykę lub coś innego tak żeby było dużo miejsca na ukorzenianie truskawek np. pomidory sadzi się dość rzadko a na dole mogą spokojnie mnożyć się truskawki. Choć często jak zmieniam truskawki to tych samych nie sadze chyba że są to naprawdę wspaniałe odmiany, jeśli są przeciętne to próbuję z nowymi odmianami od znajomych lub kupuję sadzonki choć często wszyscy chcą odemnie tych ukorzenionych bo po tylu latach mam dobre odmiany i smaczne.
Pozdrawiam.
Ja dziś na waciki poukładałem ogórki, dynie, cukinie, dynie ozdobne. Z ogórków wybrałem: Zefir F1, Avatar, Hermes Skierniewicki F1. Cukinie tradycyjnie: Lajkonik, Soraya.
Większość dyń jest dla kur. Dla nas tylko jedna mniejsza na przetwory, ale cukiniami się nie dzielę z kurkami.
Nareszcie pada deszcz, zaczął padać o 14 i nadal pada a jest już 21:17 Cuda, Cuda. Taki ładny deszcz.
clem3 Na agrowłókninie truskawki mają ciepło i dobrze rosną. Ja sobie nie wyobrażam innego sposobu ponieważ nie mam czasu na walkę z chwastami, a uwielbiał słodkie własne truskawki. Co do młodych sadzonek to mam zostawiony z jednej strony poletka truskawek o całej długości 40 cm rabatkę gdzie uprawiam pomidory lub paprykę lub coś innego tak żeby było dużo miejsca na ukorzenianie truskawek np. pomidory sadzi się dość rzadko a na dole mogą spokojnie mnożyć się truskawki. Choć często jak zmieniam truskawki to tych samych nie sadze chyba że są to naprawdę wspaniałe odmiany, jeśli są przeciętne to próbuję z nowymi odmianami od znajomych lub kupuję sadzonki choć często wszyscy chcą odemnie tych ukorzenionych bo po tylu latach mam dobre odmiany i smaczne.
Pozdrawiam.
Ja dziś na waciki poukładałem ogórki, dynie, cukinie, dynie ozdobne. Z ogórków wybrałem: Zefir F1, Avatar, Hermes Skierniewicki F1. Cukinie tradycyjnie: Lajkonik, Soraya.
Większość dyń jest dla kur. Dla nas tylko jedna mniejsza na przetwory, ale cukiniami się nie dzielę z kurkami.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajnie że ci deszcz podlewa Ja akurat mocno za nim nie tęskniłam, ale pamiętając poprzedni rok nie narzekam na niego wcale
Ja bym nie chciała stracić swoich truskawek Ale tak jak piszesz można by zostawić jeden lub dwa rządki na swobodny rozrost.
A co to za sposób z tymi wacikami?
Ja bym nie chciała stracić swoich truskawek Ale tak jak piszesz można by zostawić jeden lub dwa rządki na swobodny rozrost.
A co to za sposób z tymi wacikami?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Witajcie.
Ciepło i wiosennie. Grządki pod ogórki przygotowane, borówki podsiane, ogórki na rozsadę wysiane, fasolnik chiński już wschodzi, smagliczka nadmorska w inspekcie już wschodzi, i tak te dni szybko mijają. Jutro już majówka, po majówce po 15 już wszysko będzie można wysadzać - już się nie mogę doczekać.
clem3 Najlepiej jest zostawić rządek czy dwa i wtedy masz sadzonek do wyboru do koloru. A na wacikach są nasiona dyń, bo chcę je już wysiać ale w ziemi dużo nasionek gnije, a tak to je podkiełkuję na wacikach a potem do doniczek.
Pozdrawiam.
Tulipanowo.
Ciepło i wiosennie. Grządki pod ogórki przygotowane, borówki podsiane, ogórki na rozsadę wysiane, fasolnik chiński już wschodzi, smagliczka nadmorska w inspekcie już wschodzi, i tak te dni szybko mijają. Jutro już majówka, po majówce po 15 już wszysko będzie można wysadzać - już się nie mogę doczekać.
clem3 Najlepiej jest zostawić rządek czy dwa i wtedy masz sadzonek do wyboru do koloru. A na wacikach są nasiona dyń, bo chcę je już wysiać ale w ziemi dużo nasionek gnije, a tak to je podkiełkuję na wacikach a potem do doniczek.
Pozdrawiam.
Tulipanowo.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj. Dawno mnie nie było i widzę u Ciebie wspaniałą i kolorową wiosnę .Tulipanów masz mnóstwo do wyboru do koloru . Tyle torebek z warzywami , że będziesz miał co robić . Ja ograniczam się w tej materii . Pozdrawiam .
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Piękne tulipany Ja najbardziej lubię pełne Wsadzałem jesienią ok. 100 cebulek to zostało może 10
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rafale! wiosna u Ciebie piękna , kolorowa .Tulipany super! truskawki wyglądają imponująco . Jeśli mogę Ci doradzić z siewem szpinaku- w przyszłości wysiewaj zimowy/ odm. Zimowy Olbrzym/ - wiosną będziesz miał dorodny i długo nie zawiązuje kwiatów.Ja chciałabym dynię tę ozdobną , intensywnie pomarańczową , niewielką . Czy znasz tę odmianę???Pozdrawiam Bogusia
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Fajny patent z wacikami Zdradzę bratu, bo on uwielbia dynie. Tulipany przepiękne
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Rafale jak się sprawdzają waciki? ja wysiałam ale do ziemi w namiocie arbuza i dynię bezłupinową, tylko to chciałam mieć ale nic nie wschodzi, muszę pogrzebać w ziemi, bo może ja tam nic nie mam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Śliczne tulipany, Rafiku!
Moje ulubione kwiaty wiosenne.
Moje ulubione kwiaty wiosenne.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Witajcie.
Po majówce mało czasu, bo zrobiło się ciepło, ale deszczu brak. Pietruszka, marchewka, groch, szpinak i cebula szalotka - już są spore i nie muszę ich oglądać przez lupę. Dziś wysadziliśmy mizerną rozsadę cebuli 'Globo', może coś z niej będzie.
ewelkacha88 Dziękuję. Siej warzywka, bo swoje są najlepsze.
seba1999 Dziękuję. Coś słabo powschodziły, rozumiem ten ból jak się na jakąś roślinkę czeka a tu psikus.
bwoj54 Dziękuję. Wysiałem ten szpinak o którym mówisz, miałem go wysiać w listopadzie ale zapomniałem. A o która dynie Ci chodzi może masz jej zdjęcie?
bwoj54 Dziękuję.
iwona0042 Prawie wszystkie nasionka pusciły kiełek i teraz są w ziemi, ale jeszcze żaden nie wyszedł, zobaczymy co z tego wyjdzie.
plocczanka Dziękuję.
Pozdrawiam.
Po majówce mało czasu, bo zrobiło się ciepło, ale deszczu brak. Pietruszka, marchewka, groch, szpinak i cebula szalotka - już są spore i nie muszę ich oglądać przez lupę. Dziś wysadziliśmy mizerną rozsadę cebuli 'Globo', może coś z niej będzie.
ewelkacha88 Dziękuję. Siej warzywka, bo swoje są najlepsze.
seba1999 Dziękuję. Coś słabo powschodziły, rozumiem ten ból jak się na jakąś roślinkę czeka a tu psikus.
bwoj54 Dziękuję. Wysiałem ten szpinak o którym mówisz, miałem go wysiać w listopadzie ale zapomniałem. A o która dynie Ci chodzi może masz jej zdjęcie?
bwoj54 Dziękuję.
iwona0042 Prawie wszystkie nasionka pusciły kiełek i teraz są w ziemi, ale jeszcze żaden nie wyszedł, zobaczymy co z tego wyjdzie.
plocczanka Dziękuję.
Pozdrawiam.
Helen Mirren
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rafale, trzeba przyznać ,ze w tym roku tulipany długo kwitną Piękny widok!
Nie mam zdjęcia dyni , szukałam w sklepach ogrodniczych i marketach...znalazłam interesujący mnie kolor ale ... olbrzymia. Chyba,ze nie wyrośnie olbrzymia ...spróbuję
Nie mam zdjęcia dyni , szukałam w sklepach ogrodniczych i marketach...znalazłam interesujący mnie kolor ale ... olbrzymia. Chyba,ze nie wyrośnie olbrzymia ...spróbuję
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Rafale, piękne masz te tulipany. I Taras kolorowy już, a u mnie na razie szaro Walcze z jakimiś robalami na oleandrze
bwoj54 Dziękuję. Do tej pory było dość chłodno i tulipany się trzymały, a teraz robi się gorąco i z dnia nadzień wyglądają gorzej, ale dobrze że jest już ciepło. A może Ci się spodoba taka dynia, jadalna ale ładnie też się prezentuje. Dość mała (około 2kg) wyraźny kolor (czasem prawie czerwone).
piortkowice Dziękuje. Oleandry są takie ładne, ale ja nie mam do nich szczęścia.
Pozdrawiam.
A dziś przypomniałem sobie że jeszcze buraczków nie wysialiśmy, zawsze siejemy późne odmiany, więc zdążą urosnąć.
piortkowice Dziękuje. Oleandry są takie ładne, ale ja nie mam do nich szczęścia.
Pozdrawiam.
A dziś przypomniałem sobie że jeszcze buraczków nie wysialiśmy, zawsze siejemy późne odmiany, więc zdążą urosnąć.
Helen Mirren