Grubosz - Crassula cz.4

Zablokowany
sylwek0512
50p
50p
Od: 25 maja 2013, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.4

Post »

Raflezjo Twoje drzewka niesamowicie cieszą oko. Piękne są. 2 lata temu zauroczona między innymi widokiem Twoich okazów też postanowiłam takie mieć. I tak sobie zbieram po trochu. Mam jeden okaz budzący wątpliwości. Kupiłam go w sklepie jako przepięknie żółto wybarwione drzewko. Była już jesień. Po kilku tygodniach w domu zupełnie staciło żółte wybarwienie. I do tej pory go nie odzyskało :cry: co prawda nie trzymałam go na zewnątrz ale ciągle na południowym oknie i nic a nic koloru nie złapało. Ja wiem, że szyba odbija promienie ale sądziłam że cokolwiek koloru będzie na nim widać. Na ten sezon zdecydowanie wyskoczy na zewnątrz, ale chciałam dopytać czy to efekt trzymania w domu, czy może sklepy mają swoje sztuczki na odbarwianie? Bo zastanawiało mnie, że przez miesiąc (tyle zajęła mi walka ze sobą żeby je kupić) stania w sklepie o wyłącznie sztucznym świetle nie straciło koloru a u mnie po 2 tygodniach na oknie zrobiło się zielone. Jestem pewna, że w sklepie przez ten czas to był ten jeden jedyny okaz.
Ps. Raflezjo, czy wszystkie te piękne kolory pod drzewkami to są rojnki?
Sylwia
Awatar użytkownika
hubcio90
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 cze 2014, o 11:43

Post »

Muszę powiedzieć że i ja bardzo się zainteresowałem tymi roślinami przez oglądanie kolekcji Reflezji. na razie mam dwie crassula ovata oraz dwie crassula hobbit. Marzy się hummel's sunset ;:3 Jutro wstawię zdjęcia.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hummelas sunset często bywa w Lidlu
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Dziękuję, że wyrażacie zachwyt, miło mi bardzo. To sa moje maluchy, może kiedyś będą drzewkami. :)
Sylwek0512!
Jeśli masz możliwość to zdecydowanie wystawiaj na patelnię, oczywiście po uprzednim przyzwyczajeniu i trzymaj jak najdłużej jesienią na zewnątrz. Wtedy jest szansa, że wybarwienie utrzyma się w zimie. Oczywiście jeśli nie będziesz podlewać, bo przy podlewaniu zawsze pociągną azot z podłoża i mogą zzielenieć.
Sklepy, czy gospodarstwa ogrodnicze nie "odbarwiają" roślin. :)

Nie, nie wszystkie rośliny na skalniaku to rojniki, choć większość tak. Posadziłam tam także rozchodniki.
Awatar użytkownika
hubcio90
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

4 letnia crassula ovata którą dostałem gdy miała 2 lata. Prezent od babci :wink: :wink:

Obrazek

Roczne roślinki które wyhodowałem z listków. Mam zamiar zmienić im ziemię na zmieszaną ze żwirkiem w proporcji 1:1. Ktoś wie jaki to gatunek ?

Obrazek
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Hobbit :wit

U mnie też jest jeden...

Obrazek

:D
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Majowe słońce i chłód sprzyjają ujawnianiu się antocyjanów. Gruboszki robia się czerwone.
Pięć dni temu pokazywałam i były zdecydowanie bledsze.
Fotki dzisiejsze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale przypominam, ze muszą być przyzwyczajone do słońca. Inaczej nie zczerwienieją, tylko przypalą się.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie im w tych kolorkach ;:oj moje stoją za szybą więc nie mają tyle ciepła i tyle słoneczka więc zdecydowanie są mniej kolorowe...
ingie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2016, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzy tygodnie temu posadziłam sobie świeżą sadzonkę odmiany Crassula 'Buddha's Temple' w ziemi do kaktusów i sukulentów, nie podlewałam przez tydzień, potem podlałam troszeczkę i wczoraj chciałam sprawdzić, czy nie trzeba podlać znowu (boję się tego mitycznego przelania). I patrzę na tę roślinkę, a tam listki na samym dole zbrązowiały :( Ziemia jest sucha całkiem mimo tych leżących na wierzchu kamyczków, nie przelałam go.

Obrazek

Doniczka stoi niestety teraz na stanowisku niezbyt słonecznym, czy to może być efekt braku słońca?

eta: omg, dopiero teraz zauważyłam temat o chorobach kaktusów i sukulentów :oops: mam nadzieję, że to nie jest wielkie faux pas, że zadałam swoje pytanie tutaj, przepraszam!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Zasychanie dolnych liści to naturalne zjawisko.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ingie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2016, o 16:01

Post »

Nawet u tej odmiany? Kamień z serca! miałam wrażenie, patrząc na zdjęcia, że te gruboszki mają liście od samej podstawy. Dziękuję za uspokojenie :).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Jeśli wysychanie liści dolnych odbywa się stopniowo wszystko jest w porządku. Staraj się w sezonie regularnie podlewać, tzn. nie doprowadzaj do zbytniego przesuszenia podłoża. Inaczej roślina czerpie wodę zgromadzoną w liściach, wtedy dolne liście mogą szybciej zamierać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
hubcio90
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ostatnio nabyłem nowe roślinki ;:3 Niestety w doniczce z dwoma roślinami po 3 dniach jedna się dosłownie rozsypała i nic z niej nie zostało :(

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś wie jaka to odmiana ? Po przesadzeniu :

Obrazek

Wszystkie nowe crassule po przesadzeniu :

Obrazek

Czy to variegata ? :idea:

Obrazek

Druga była w tej samej doniczce, lecz nie jest to chyba ta sama odmiana :

Obrazek
Toshibaaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sty 2015, o 12:51

Post »

Ta pierwsza to prawdopodobnie "Blue Bird".
Co do "Variegaty" to się zgadzam, że to ona. Niektórzy stosują jeszcze nazwę dla niej "argentea tricolor".
Ostatnia to tez Variegata.
Marcin
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam dziś małe przesadzanie gruboszów...jak sądzicie czy już czas przyciąć stożki wzrostu temu zaplecionemu (na zdjęciu pierwszy od lewej)...wolałabym by już zaczął się krzewić u góry, by zrobiła się korona. Chcę też by pnie zrobiły się grubsze...

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”