Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

Co to znaczy podlewasz raz na 3 dni. Sprawdzasz czy one tego potrzebują? Ja Ci mówię mają za zimno, a podlewanie w takie zimno wcale nie musi być raz na 3 dni. Dodatkowo obornik, pokrzywa ? i dziwisz się że liście żółkną?
Ja podlałam pokrzywą i na drugi dzień wodą z nawozem i właśnie takie liście się zrobiły. Uprawę pomidorów dla siebie pryskasz chemią?, ja stosuję tylko HT
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Post »

Dla mnie one po prostu mają za mokro,widać to i po brzegach liści i po korzeniach.Po takim czasie od ostatniego pikowania powinny już mieć spodem solidny oplot korzeni.Zbyt wilgotne podłoże nie zmusza korzeni do szukania wody i tym samym do ich wzrostu.Przesusz ziemię,tylko ich nie zasusz.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37

Post »

Nie napisałam że je pryskam, wręcz przeciwnie ;/
W tunelu mam czasem sucho jak pieprz, może rzeczywiście rzadziej niż te trzy dni powinnam podlewać pomidory. No ale co dalej?, poobrywałam wszystkie złe liście. Czekać aż dojdą do siebie, chyba to mi pozostaje.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będzie coraz cieplej i pomidory zaczną wszystkie składniki przyswajać jak książka pisze.Za parę dni powinny być widać efekty.Cierpliwości.Mam podobnie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Post »

Dobra rada :) tylko jak to zrobić efektywnie? po prostu nie podlewać? Ile czasu można nie podlewać takich pomidorów? :)
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37

Post »

Dzięki Faworyt, to pocieszające że nie jestem sama. Człowiek się stara, chodzi codziennie, przeżywa...ehh, ale słusznie - cierpliwości. Na razie czytam różne wpisy i notuję, dużo tego wszystkiego, ale to dobrze. Skarbnica wiedzy dla laika takiego jak ja. :)
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będziesz widziała przesychanie po ziemi i to nie tylko z wierzchu.Niektóre kubki masz przezroczyste.Przez nie także będziesz widzieć za jakiś czas postęp w rośnięciu korzeni jak przeschnie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Marysia80
50p
50p
Od: 13 kwie 2015, o 17:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Meteser, te pomidory są głodne. Musisz je czymś zasilić. Podlewać musisz obficie, ale dopiero po przeschnięciu wierzchniej warstwy podłoża ( nie czekaj, aż wyschnie na wiór).
pozdrawiam. Ania
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Roślina sama pokaże kiedy potrzebuje wody.Jak liście zaczną troszkę opadać to znaczy,że trzeba podlać.Ja swoich nie rozpieszczam a one i tak mają to gdzieś. :) Nasiona położyłem do kiełkowania 26 marca.Jak łatwo policzyć pomidorki mają dzisiaj 39 dni.

Obrazek
Awatar użytkownika
kokoszanel84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2015, o 18:55

Post »

Liście mojej rozsady (wysianej dość późno) zaczynają zwijać się ku dołowi. Rozsada dokarmiana Bioponem zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Czy to brak miedzi? Czy powinnam zwiększyć ilość nawozu? Zwija się tylko część rozsady. Pozostałe sadzonki pozostają nietknięte i nie opadają im tak liście.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

Gdyby to było niedożywienie liście robiłyby się żółte. To raczej coś związanego z podłożem albo podlewaniem. Napisz kiedy były pikowane, do jakiego podłoża i jak je podlewasz to może uda się zidentyfikować problem :)
Awatar użytkownika
kokoszanel84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2015, o 18:55

Post »

Pikowane były do zwykłego podłoża uniwersalnego do warzyw (nie substral), podlewam co drugi dzień a pikowane były dwa tygodnie temu (23.04).
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

A są cały czas na parapecie ? Dla mnie one nie wyglądają tak żle. Są intenstwnie zielone, nie mają plamek, moje niektóre odmiany też mają takie spuszczone listki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”