Złotokap (Laburnum anagyroides) uprawa,przesadzanie,
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Złotokap (Laburnum anagyroides) uprawa,cięcie ,foto
Ślicznie się zakwieciły w tym roku
Złoty deszcz kwiecia !!!!
Złoty deszcz kwiecia !!!!
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Piękne są. Mam nadzieję, że w najbliższych latach mój zacznie kwitnąć równie obficie ? chociaż tak po prawdzie to i to skromne tegoroczne kwitnienie mnie cieszy.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Mój w ubiegłym roku miał tylko jeden kwiat.Sypnęłam mu ociupinkę dolomitu ale nie wiem czy to zadziałało czy nie w każdym bądż razie w tym roku zachwyca obfitością kwiatów co widać na załączonym wyżej zdjęciu
Re: złotokap
Mam u siebie kilka złotokapów (Liburnum, piękna roślina). Gleba piaszczysta, wapienna, więc złotokapy same się tu mnożą. Zostawiliśmy kilka drzew w pobliżu oczka wodnego. Śliczna zielona kora, a drzewo nadaje się na instrumenty muzyczne. Gdy kwitnie, cały w żółtych płomieniach, kwiat zwisasający jak u akacji.
Owszem, podają, że trujący (dla koni), ale nie szkodzi owcom i zającom, a kozy to podobno za nim przepadają. Wszystko w proporcjach.
Zawiera alkaloid cytyzynę http://pl.wikipedia.org/wiki/Cytyzyna , która w dawce 1,5 mg wchodzi w skład tabletki Tabex (lek bułgarski na rzucenie palenia). Dostałam to kiedyś. Owszem, działało. Dawało reakcję na tytoń jak u kobiety w ciąży: chęć wymiotów i mdłości. Zdenerwowało mnie to, po kilku dniach swierdziłam że wolę palić i lek podałam dalej. Teraz, że tytoń zdrożał i jadę na zwijanym, suszone liście złotokapu domieszane do tytoniu są bardzo przyjemne. Słyszałam, że we Francji używano ich na wsiach zamiast tytoniu, zastępczo.
Owszem, podają, że trujący (dla koni), ale nie szkodzi owcom i zającom, a kozy to podobno za nim przepadają. Wszystko w proporcjach.
Zawiera alkaloid cytyzynę http://pl.wikipedia.org/wiki/Cytyzyna , która w dawce 1,5 mg wchodzi w skład tabletki Tabex (lek bułgarski na rzucenie palenia). Dostałam to kiedyś. Owszem, działało. Dawało reakcję na tytoń jak u kobiety w ciąży: chęć wymiotów i mdłości. Zdenerwowało mnie to, po kilku dniach swierdziłam że wolę palić i lek podałam dalej. Teraz, że tytoń zdrożał i jadę na zwijanym, suszone liście złotokapu domieszane do tytoniu są bardzo przyjemne. Słyszałam, że we Francji używano ich na wsiach zamiast tytoniu, zastępczo.
- Locutus
- Kontakt:
Mój złotokap w pierwszym roku po posadzeniu zakwitł tylko dwoma kwiatostanami. W drugim nie kwitł wcale, za to znacznie przyrósł i z sadzonki zrobiło się z niego dorodne drzewko. Teraz zaś wynagradza moją cierpliwość. Obsypany jest setkami pędów kwiatostanowych... Właśnie pierwsze kwiaty się rozwijają, myślę, że za parę dni będę mógł pokazać fotkę całości, a na razie pokazuję jeden z pierwszych rozwiniętych kwiatuszków.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Kontakt:
W pełni rozkwitu:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Kontakt:
Kolejny rok i kolejne kwitnienie ? tym razem o wiele mniej obfite... No ale czytałem, że on lubi kwitnąć na przemian skromnie i obficie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Ganesh
- 200p
- Od: 25 kwie 2012, o 19:09
Re: Złotokap (Laburnum )-wymagania,pielęgnacja,rozmnażanie,cięcie
PIĘKNY!!
Jak tylko będę mogła założyć ogród to złotokap będzie jednym z pierwszych zakupów.
Jak tylko będę mogła założyć ogród to złotokap będzie jednym z pierwszych zakupów.
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Sylwia
Re: Złotokap (Laburnum anagyroides) uprawa,przesadzanie,
Chodzę dumna, jak paw Nic tak nie cieszy, jak wyhodowanie czegoś z nasionka. Po pięciu latach , takie cudo mi zakwitło
I niech nikt nie narzeka, że ma glinę w ogrodzie. To rośnie w litej glinie, trochę ziemi było sypane w dołek przy przesadzaniu z doniczki. Wysokość 180 cm. Nie nawożony, nie opatulany na zimę. Tylko raz zaatakowały go mszyce.
Jedyny mankament, to zapach wyczuwalny dopiero, jak kwiaty do nosa przyłożyłam.
W ubiegłym roku miał jeden kwiat.
I niech nikt nie narzeka, że ma glinę w ogrodzie. To rośnie w litej glinie, trochę ziemi było sypane w dołek przy przesadzaniu z doniczki. Wysokość 180 cm. Nie nawożony, nie opatulany na zimę. Tylko raz zaatakowały go mszyce.
Jedyny mankament, to zapach wyczuwalny dopiero, jak kwiaty do nosa przyłożyłam.
W ubiegłym roku miał jeden kwiat.
Viola
Re: Złotokap (Laburnum anagyroides) uprawa,przesadzanie,
Dawno temu, gdy byłem jeszcze nastolatkiem wysiałem złotokapy. Kilkanaście sztuk, które zawsze przemarzały i nie kwitły wyciąłem. Jeden przeżył, rośnie przy samej drodze zmaltretowany przez drogowców kładących nowy asfalt. O dziwo zrobił się z niego piękny krzew, nie przemarza, kwitnie jak głupi co roku.
Niestety nie zrobię zdjęcia.
Niestety nie zrobię zdjęcia.