Lilie-uprawa cz.7

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Olmo
50p
50p
Od: 6 lis 2014, o 20:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.7

Post »

nifredil pisze: Moja jest posadzona w półcieniu i niektóre lilie dopiero się tam pokazują, ale widziałam, że obok pozostawionej ubiegłorocznej cebuli jest sporo pojedynczych listków liliowych więc albo cebula mateczna padła, albo się rozmnożyła.. Boję się rozkopywać żeby nie zniszczyć ewentualnego kła.. Zaczekam jeszcze kilka dni, potem mi nie da i będę "drążyć ziemię" :;230
Poszłam dziś zobaczyć, czy coś się nie pokazało i są dwa kły :heja ;:138 Warto było czekać. Cieszyłabym się z jednego, a z dwóch to dopiero :tan Dobrze, że nie zaczęłam kopać, bo pewnie bym je uszkodziła. Radzę uzbroić się w cierpliwość i też poczekać, bo po co potem żałować, że nie będzie kwiatów przez naszą nadgorliwość.
Mam nadzieję, że ślimaki nie zjedzą tych tak długo oczekiwanych przeze mnie roślinek. Jenego lankona niestety mi już wcięły. W zeszłym roku obgryzły wszystkie 3 i nawet nie miałam okazji przekonać się, czy to faktycznie lankony.
Pozdrawiam serdecznie :)
katj
50p
50p
Od: 6 cze 2012, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zaintrygowana faktem iż zeszłoroczne lilie nie wychodzą postanowiłam je podejrzeć... Niestety dwie z nich praktycznie były przegniłe :( nieliczne łuski w miarę ok. Stąd moje pytanie : czy coś można zrobić z tymi łuskami, czy raczej wszystko do kosza ?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poczytaj w starym watku na ten temat np tutaj
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Łuski warto posadzić, bo z każdej wyrośnie cebulka lub kilka cebulek, zakwitną po 2- 3 latach, więc nie jest to taki długi czas oczekiwania. Ja łuski Mister Cas sadziłam wiosną ubiegłego roku, przezimowały bez żadnych zabiegów i dziś wyglądają tak:

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
katj
50p
50p
Od: 6 cze 2012, o 15:48

Post »

Niezłe przedszkole :-) Muszę tych moich kilka łusek też wsadzić może coś z tego będzie ;:108
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ja to podczas sadzenia obłamywałem łuski jak cebula była duża. Było nawet po parę sztuk z jednej. Zobaczę co z tego wyjdzie :wink: jak nie zapomnę, a na pewno zapomnę. Bo nawet dziś się zdzwiłem ile nasadziłem i gdzie jak po ciepłej nocy wylazły :shock:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

:D Wyszła/ chyba ? :lol: / oczekiwana longiflorum.

Obrazek

;:167
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Chyba jeden z martagonów zakwitnie. Ciekawi mnie co za lilia wyrośnie z takiej łodygi, bo to jest lilia sadzona wiosną ;:108

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

A u mnie był dzisiaj szpieg :wink: dostaną za swoje . Ogniem i mieczem i nie brać jeńców. ;:183 Do tego wreście wyszły tygryski. I parę innych w miejscach nie do końca przemyślanych.
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Jak więcej podrosną, to twoje martagony Eliza, będą przed kwitnieniem wyglądały tak jak moje wczoraj

Obrazek

(te na pierwszym planie). Moje (martagony) są w tym miejscu wiele lat.
Pozdrawiam
martatomek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2016, o 18:44

Post »

Jesienią kupilam 10 sztuk lilii.Jak zaczęły wystawiać głowki pies połamał mi czubki i niestety zostało mi tylko 5 szt.Tamte niestety juz nie odrastają.Mam pytanie czy powinnam je wykopać i posadzić na jesień czy może zostawić i czekać?Czy z tych lilii będzie coś jeszcze na przyszły rok czy zgniją w ziemi?Bo nie wiem czy na jesień dosadzać w te puste miejsca nowe cebulki. :wit
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Martatomek jeśli masz ziemię przepuszczalną to cebulkom nic nie będzie, niech sobie siedzą w ziemi. Jesienią odkopiesz i zobaczysz czy są twarde. Będziesz mogła je nawet przesadzić. Jeśli do października przeżyją to na drugi rok będziesz miała lilie olbrzymy. Dawaj im nawóz jakby kwitły. Natomiast jak zobaczysz że ich nie ma to po prostu dosadzisz inne ;:138
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Zostaw tak jak są. Nie "dbaj za bardzo" o te połamane - tzn. nie lej tam za dużo wody, ale też nie daj ziemi zeschnąć się "na kamień". W przyrodzie tak bywa, że pęd jest zniszczony, a cebula przetrwa. Może być tylko słabsza w przyszłym roku. Zabezpiecz miejsce z liliami przed psami, bo wykończą ci kwiatki. Wyciągnięta cebula lilii nie przetrwa - najprędzej wyschnie, bo lilie nie mają łusek okrywowych.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Moje zaczęły wreszcie wychodzić, 6 sztuk posiadam, jeszcze jedna Lilia azjatycka Lollypop się ociąga.

Obrazek
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Ze 2 tygodnie temu robiłem rundki po ogrodniczych jak zwykle uległem ;:14 i kupiłem :)
Lilię azjatycką pełną Melodie Double
Lilię azjatycką pełną Double Sensation
Lilię drzewiastą OT Satisfaction
Lilię azjatycką pełną Strawberry Vanilla
Lilię trąbkową Casa Rosa
Lilię drzewiastą OT Fraulein Cornelia
Lilię azjatycką pełną Aphrodite
Szykuje się dużo niespodzianek :evil: :evil: :twisted: :twisted:
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”