Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
waga65 sugerujesz, że skoro u mnie wyrósł 1 pęd liściowy i 1 kwiatowy (z pączkiem) to też powinnam go jakoś podeprzeć? Nigdy nie miałam peonii, to tegoroczny nabytek z karersa-dopiero zaczynam coś uprawiać, dlatego pytam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2015, o 06:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawdopodobnie "majówka", przesadzana w zeszłym roku.
Inne też przesadzałam, ale do tej pory mi nie kwitły i nie mam pojęcia co mi rośnie.
Inne też przesadzałam, ale do tej pory mi nie kwitły i nie mam pojęcia co mi rośnie.
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ninia niektóre odmiany mają duże kwiaty i się pokładają od ciężaru.Są też odmiany co mają wiotkie łodygi, dlatego zakładam im obręcze ,żeby się nie kładły i nie połamały.Najgorzej to po ulewach bo wtedy leżą.Albo wbijam 3 patyki i obwiazuję sznurkiem.Są odmiany co maja sztywne grube pędy i one ładnie same stoją.
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co zrobić, żeby piwonie obwicie kwitły, czym je nawozić?
Pozdrawiam
Witam wszystkich majowo i radośnie.
U mnie dziś zainaugurowany został sezon piwoniowy. Jako pierwsze zakwitły: anomala i wittmaniana. Ta
pierwsza zakwitła po raz pierwszy po 5 latach. Jest piękna. Wittmaniana kwitnie corocznie, ale zawsze budzi mój zachwyt i wzruszenie. Za dzień lub dwa zakwitną tenuifolia i mollis oraz drzewiaste.
Niestety, do miodu muszę dodać łyżkę dziegciu. Nie umiem wkleić zdjęć, musicie mi więc uwierzyć na słowo.
Pozdrawiam serdecznie.
U mnie dziś zainaugurowany został sezon piwoniowy. Jako pierwsze zakwitły: anomala i wittmaniana. Ta
pierwsza zakwitła po raz pierwszy po 5 latach. Jest piękna. Wittmaniana kwitnie corocznie, ale zawsze budzi mój zachwyt i wzruszenie. Za dzień lub dwa zakwitną tenuifolia i mollis oraz drzewiaste.
Niestety, do miodu muszę dodać łyżkę dziegciu. Nie umiem wkleić zdjęć, musicie mi więc uwierzyć na słowo.
Pozdrawiam serdecznie.
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Azalio wierzymy. Moja majowa w tym roku nie zakwitnie niestety, za mała sadzonka choć w ubiegłym roku jednym kwiatem kwitła.
Co do zdjęć napisałam na pw.
Co do zdjęć napisałam na pw.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
W tym roku po raz pierwszy mam piwonię ciemno różową, dostałam od mamy karpy z dwóch różnych krzaków. Jedna pachnąca, druga bez zapachu. Ta bez zapachu ma pączek, 0,5cm i mam nadzieję że zakwitnie. Czy Wy nawozicie swoje piwonie obornikiem np w granulach?
Proszę o radę. Tak się złożyło, że nie zdążyłam wysadzić do gruntu jednej z zakupionych piwonii. Jest w dużej donicy. Ma kilka pączków kwiatowych i teraz się waham. Wysadzić, czy przetrzymać w donicy. Nie chciałabym stracić kwitnienia.
Viola
Myślę, że przetrzymaj w donicy, niech spokojnie zakwitnie, tylko pilnuj z podlewaniem. Do gruntu wysadź na przełomie sierpnia i września. Kilka razy już tak robiłam, z powodzeniem
Pozdrawiam. Krystyna.
Posiadam od początku kwietnia Piwonię drzewiastą, została posadzona z karpy, miała już odrosty około 15 cm nad ziemią. Przyjęła się i miała nawet jeden pączek, lecz on nie rośnie ma cały czas około 0,5 cm. Podejrzewam że już nie wyrośnie. Pytanie czy ona zakwitnie w przyszłym roku?
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To i ja się pochwalę może ktoś pomoże oznaczyć,i mam pytanie czy pączki obmierające to wina nadmiaru wody czy coś innego?
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco