Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Floksy - uprawa

Post »

clem3 pisze:"Alania" czwarty od dołu to chyba Bright Eye, a jeśli ten ostatni w słoneczne dni jest bardziej różowy niż niebieski, a niebieski robi się w pochmurne dni to Blue Paradise
Tak, to Blue Paradise ;:196 ;:180
wiolik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2016, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to ja mam pytanie odnośnie floksa szydlatego. Odziedziczyłam skalniak, a na nim ładna kępa floksa w dwóch kolorach, który pięknie teraz kwitnie, ale od spodu jest sporo suchych gałązek. Jestem jeszcze żółtodziobem ogrodniczym :) Czy floksy należy przycinać? Jeżeli tak to kiedy i jak krótko? Czy tez należy "odmłodzić" i porozdzielać sadzonki
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy posadzone tej wiosny z karp Floks wiechowaty może jeszcze w tym roku zakwitnąć? Na razie ma kilka cm. Mam dwa kolory czerwony i pomarańczowy.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Megi, rozumiem, że posadziłaś tej wiosny części rozdzielonych karp. Twoje floksy powinny zakwitnąć jeszcze w tym roku.
Pozdrawiam
Agneska
msk83
500p
500p

Post »

Kupiłam w internecie tzw karpy. Miały dobre warunki, wilgoć cały czas. Tylko ciekawa jestem czy z tak małej karpy z korzonkami. (mieściła się w dłoni) moze zakwitnąć. Mam nadzieję że tak. Dzięki za odp Agneska
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Kiedyś kupowalam karpy floksów w torebkach foliowych przesypanych ziemią/torfem. Kwitły w tym samym roku, tylko ich wysokość nie była docelowa.
Pozdrawiam. Beata.
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

Dwa lata temu kupiłam w torebce foliowej floksa starfire. Wyrosła jedna łodyżka bez kwiatu. W następnym roku też rachityczne może ze trzy łodygi i jeden kwiat. W tym roku jest już cała kępa, chociaż drobniejsza od innych. Może to taka kapryśna odmiana? Zobaczymy, co pokaże latem.
Viola
msk83
500p
500p

Post »

No właśnie, możliwe że to też zależy jaka ta karpa jest. Moje również były w wopreczku nawet sporym. Zobaczymy, może będzie kwiat, jeśli nie to cierpliwie poczekam aż się rozrośnie bo warto ;:131
katj
50p
50p
Od: 6 cze 2012, o 15:48

Post »

Witam wielbicieli floksów. Jak sobie radzicie z
mączniakiem? Moje floksy rok w rok mają to paskudztwo już nie wiem co robić :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

katj pisze:Witam wielbicieli floksów. Jak sobie radzicie z
mączniakiem? Moje floksy rok w rok mają to paskudztwo już nie wiem co robić :roll:
Ja akurat nie mam tego problemu, ale na mączniaka można pryskać roztworem mleka z sodą oczyszczoną i kroplą płynu do naczyń - działa doskonale na mączniaka na każdej roślinie.
katj
50p
50p
Od: 6 cze 2012, o 15:48

Post »

To może jakiś przepis na ten roztwór? Będę bardzo wdzięczna :D
Arcydziegiel88
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 cze 2016, o 17:46

Post »

Aby uniknąć mączniaka warto chyba podlewać rośliny tak aby nie moczyć liści.
Ja mam floksy drugi ro po posadzeniu. Zaraz po sadzeniu były bardzo mizerne i jeden miał tylko kwiat. W tym roku jest już więcej pędów i zanosi się na kwitnienie :D
Generalnie widzę,że dopiero w drugim roku po posadzeniu rośliny są wyraźnie silniejsze.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

A co jeśli pada i jest wysoka temperatura ?
Nie wzięłaś tego pod uwagę ?
U mnie też co rok jest ten problem. Tylko jedna kępa jest bez tej przypadłości, rośnie pod drzewem więc opady jej nie moczą w takim stopniu jak inne.
Agata
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

katj pisze:To może jakiś przepis na ten roztwór? Będę bardzo wdzięczna :D
Wystarczy 1-1,5 łyżeczki sody na 1l mleka (można też dodać trochę wody) i kropla płynu do naczyń, aby oprysk lepiej się "trzymał".
Taki oprysk jest zupełnie nieszkodliwy dla roslin, zwierząt, owadow, a także ludzi. Opryski tego typu wyniszczają grzybnię mączniakow prawdziwych, jednak trzeba pamiętać, że nie działają profilaktycznie i trzeba powtarzać go kilkakrotnie w razie zauważenia pierwszych objawów choroby grzybowej.
vikii
200p
200p
Od: 15 wrz 2013, o 21:54

Post »

Alania - ja też dziękuję za przepis.
Właśnie zastanawiałam się czym opryskać mahonię, która rośnie przy truskawkach :roll:
Ja w tym roku kupiłam floksy w woreczkach foliowych. Roślinki ładnie rosną i właśnie zastanawiam się czy już powinny pojawić się pączki. Nie mogę się doczekać kwiatków ;:65 ;:65
Powiedzcie, czy już powinny pojawić się pączki - kiedy będę w stanie określić czy doczekam się w tym roku kwiatków?
Pozdrawiam, Aneta:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”