Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Może to bardziej kłopotliwe, ale raczej jednak wyciąć. Po wyłamaniu powstaje o wiele większa i głębsza rana niż po wycięciu. Co najmniej z kilku względów taka rana nie jest korzystna.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
dziakowiec
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2014, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry!
Zadam pytanie w tym temacie, bo wydaje mi się najodpowiedniejszy. Wykonałem coś w rodzaju pergoli, a może raczej prostego, kanciatego szkieletu, który będzie służył jako podpora pod winogron. Efektem końcowym ma być zacienione miejsce do odpoczynku, ale to za parę lat, jak się winogron rozrośnie. Niemniej chciałbym wiedzieć, czy jako wypełnienie tej "ramy" mogę wykorzystać siatkę leśną? mam jej trochę, i właściwie leży niewykorzystana, więc może się nada?
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

kapitan pisze:Może to bardziej kłopotliwe, ale raczej jednak wyciąć. Po wyłamaniu powstaje o wiele większa i głębsza rana niż po wycięciu. Co najmniej z kilku względów taka rana nie jest korzystna.
Też jestem tego zdania, pędy zdrewniałe tniemy, pasierby zdrewniałe czasem da się wyłamać. Pędy zielone łatwo można łamać na zgrubieniach przy liściach/wąsach ale zostają długie międzywęźla, które obumierają zimą.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Dziakowiec: Moim zdaniem to zły pomysł. Jak nie planujesz wypełnienia drewnem, to kup trochę drutu fi 3 i przeciągnij co 0,5 m. Siatka jest zbyt delikatna, pod ciężarem będzie to wszystko brzydko wisiało.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powinnam te młode od ziemi wyciąć ?

Obrazek

Góra wygląda tak:

Obrazek
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Dzisiaj przerzedzałem winorośle i zauważyłem że na niektórych są po 3 kwiatostany. W pierwszym roku miałem max. po 2. Nieźle.
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ msk83. Krzew jest bardzo radykalnie przycięty. Czy to celowe działanie, czy... raczej niewiedza? Tak krótkie cięcie znacząco ogranicza w tym przypadku owocowanie. Jeżeli ta odmiana nie lubi takiego cięcia to może wcale nie owocować. Te wilki z dołu raczej nie są potrzebne. Krzew jest młody i nie wymaga odmładzania od samego dołu.
Piotr
msk83
500p
500p

Post »

Nie chciałam, żeby mi wielki urósł bo mieszkam w bloku a przyrosty ma 2-3m na sezon. W 2014 w lutym był krzew formowany a w zeszłym roku był tak samo przycięty jak teraz i owocował, latorośle były tak długie, że do okna w kuchni mi dostawały. Nie znam się za bardzo na cięciu :oops: nie wiem co to za odmiana, ale to wdzięczna winorośl i ma pyszne owoce. Szkoda by było jak by nie owocował, mam nadzieję że nie schrzaniłam i zaowocuje. Krzew u nie jest 5 rok, kupiony od sadzonki w doniczce.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeżeli toleruje tak krótkie cięcie to wszystko ok.
Piotr
msk83
500p
500p

Post »

Okaże się w tym roku :roll: bo cięty był na zimę a nie wiosną, choć po zeszłorocznym (w marcu) mocnym cięciu rósł jak szalony. Teraz też ma zostawioną jedną łozę zeszłoroczną. Gdzie mogę poczytać o prawidłowym corocznym cięciu winorośli? Może gdzieś w necie jest? szukałam i nie mogę znaleźć. Czy po kształcie liści i owocach można rozpoznać jaka to odmiana? Ułatwiłoby mi to pielęgnacje.

Pytanie odnośnie ochrony przed mączniakiem. Moja winorośl miała mączniaka w 2014 i to porządnie, porażone były również owoce. W zeszłym roku prawie w ogóle nie miała. Czy, kiedy i czym należy zabezpieczyć winorośl przed tym paskudztwem?
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

msk83 pisze: Gdzie mogę poczytać o prawidłowym corocznym cięciu winorośli? Może gdzieś w necie jest? szukałam i nie mogę znaleźć.
Jest specjalny wątek tu na forum: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=6949
Elementarne objaśnienia w kwestii ciecia podaje kol. Kapitan : http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... rosli.html

Jako profilaktyka na mączniaka prawdziwego - preparaty na bazie siarki (Siarkol, Tiotar itp.) - warto pryskać kilka razy w sezonie. Preparaty siarkowe to nie jest "ciężka chemia" więc można stosować bez obaw. Ubiegłe lato było ekstremalnie upalne i suche, więc i mączniak nie atakował tak bardzo, ale jak tegoroczne będzie lato takie bardziej "przeciętne" to mączniak będzie szalał.
Pozdr.
Jarek
dziakowiec
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2014, o 15:07

Post »

Czy u Was winorośle też mają liście pozwijane i pomarszczone? Krzew 3 letni, ale rośnie na przeciągu, mam wrażenie, że ostatnie ochłodzenia mu zaszkodziły.
Odmiana nie jest mi znana, próba identyfikacji "obrazkowej" - wychodzi mi Cardinal, Gurman, albo coś w tym stylu. Nasadzona z domu rodzinnego, w ubiegłym roku już owoce były, ale w niewielkiej ilości, a teraz się trochę martwię, bo jakoś tak "niewyraźnie" wygląda :(
50 km na północ od Krakowa.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dostał przymrozkiem pod koniec kwietnia.
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”