O zielonych pokojach, kocich łapach i mowie polskiej, cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: O zielonych pokojach, kocich łapach i mowie polskiej, cz.7

Post »

Elwi, jak to miło snuć się z Tobą po nocy :heja.
Jak u Skaldów: "Czasem coś świśnie, czasem coś gwiźnie,
coś się pokaże w samej bieliźnie" ;:306.

Ty panikujesz, że północ, a u mnie już dawno po niej. Zawsze lubiłam nocne życie, znacznie lepiej funkcjonuje mój um o takich porach.
A z atmosferą w wątku i poczuciem humoru to możemy sobie rączki podać ;:306.

Rozy siedzą na swoich miejscach, a ja czekam na cud, o jakim piszesz. W kilku przypadkach już po troszku następuje. Wykopałam tylko prastarą Fiesię. Korzeni toto już nie miało, tylko gruby podziemny pień, z którego fajki można by toczyć.
Inne żyją, ale co to za życie ;:219, kiedy zdążą odbudować krzak, kiedy zakwitnąć? A w perspektywie susza, więc szanse marne. Najgorzej, że to dotknęło wszystkie trzy Avalony ;:145. Kciuków nie trzymaj, przydadzą Ci się do zwalczania poskrzypki i innej gadziny..., ale deszczu trochę w kopertce mogłabyś podesłać.
Nie dziwi mnie, że Filozof jest kandydatem na Twojego ulubieńca. Wczoraj z Lisicą obserwowałyśmy przy cyderku skomplikowaną operację wymiany żarówki w zewnętrznej lampie na domu właścicieli domu. Ojcu - profesorowi, synowi i Filozofowi ładny szmat czasu zajęło ustawienie drabiny, potem dłuższa dyskusja, kto ma na nią wleźć. Profesor, mocno starszy pan, rwał się pierwszy, ale pod kpiącym spojrzeniem Filozofa ustąpił synowi, drabinę trzymali obaj. Profesor za to kilkakrotnie latał do domu, włączał i wyłączał światło, aż wreszcie komisyjnie stwierdzili, że działa ;:333. Brawo, panowie ;:306.

Z życzeniami sybaryckiego życia (Szuwarek Ci pokazuje jak to się robi ;:306) mówię Ci "dobranoc" i niech Ci się przyśnią sułtańskie turbany.
;:196 - Jagi

Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Jaguś witaj o poranku :wit
Cudownie jest....chyba najbardziej lubię właśnie majowe poranki...te jeszcze ażurowe gałęzie, soczysta zieleń, gałęzie jabłoni włażące od sąsiada i cudne rozchylone tulipany...
Wychylam kawkę na spokojnie, napawam się i rozpędza się dzień :heja
Wczoraj zrobiłam obchód różanych krzaczków, jest już cała masa pąków, największe ma Coctail ,Lavender Lassie,Gartentraume i Louis Odier ;:138 Zaczyna się ;:173
Zakwitły też cudne, nowe odmiany kuklików...Cosmopolitan i Mai Tai, Flame Passion już prawie prawie ...no nie mogę się na nie napatrzeć, a rankiem wszystko jest piękniejsze ;:173
Dobrego dnia Jaguś ;:3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jago, na pewno się powtarzam, ale poniedziałkowa poranna kawa z Twoimi opowieściami zawsze poprawia humor. ;:173
A nie masz w planie pisanie książek, byłyby znacznie ciekawsze od niektórych obecnie wydawanych. :uszy
Mam pytanie, czy ten biały krzew to tawuła szara?
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko ;:196
patrząc na miejsce po mojej pontederii cordata też zastanawiałam się , jak Twoja przetrwała ostatnią zimę.
Jak dotąd po mojej nie ma śladu. ;:145
Za to w jej doniczce nasiała się knieć błotna. I chyba przy tej pozostanę. :roll:
Lisi ogonek widać na razie tylko jeden czubeczek a i tak jakimś cudem zawsze na niego trafiam butem.
Całe poletko puste a mnie ten but tam tylko włazi. ;:14
Odżywają miskanty i nawet rozplenica. Trzcinnik ma się świetnie, za to proso całkiem chyba padło.
Zastanawiam się nad piątkiem na Renk. Jeszcze nie powinno być wielkiego tłoku.
Czytałam, że swoją obecność tam planują też w tym czasie Madzia z Ambą.
A jak Ty ?
Pozdrawiam cieplutko :twisted: życząc obfitego deszczu. :wit
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Fotki Szuwarka niepowtarzalne, jedyne w swoim rodzaju ;:215 . Pozycje jakie przyjmuje Szuwarek wyjątkowo przekomiczne i pocieszne. U mnie jest wiele kotów, ale takiego artysty pośród nich niema.
Opowieści o Filozofie snujesz krotochwilnie ;:306 . Kącik wypoczynkowy Filozof zrobił sobie wielce "intymny i dyskretny" ;:oj , a także "elegancki". :;230
Zielone pokoje mienią się barwami kwiatków, ładnie kwitną drzewa. Zrobiło się przyjemnie.
Pięknie wygląda szpalerek róż, żurawek i bukszpanów. ;:215
Jestem ciekawa jak zakwitnie tulipan kupiony jako Broceliante. Pąki ma grubaśne i dorodnie wygląda. Może być szczególnie piękny.

Wyobrażam sobie jak u Ciebie jest sucho. Na moim mokradełku także miejscami ziemia bardzo wyschła. Musiałam podlewać niektóre rośliny, co się rzadko zdarza ;:202 .

Lycidias ładnie się zapowiada, a jak się czuje 'Minerva'? Czy listki ma zielone czy bordowe? Moja cudem życiu wrócona, ma zielone i obawiam się, że są to tzw dziczki. Pokaż fotkę 'Minervy' dla porównania proszę.

Lisycy życzę fantastycznych pomysłów w kierunku wiejska rabatka i pięknych tarasowych kompozycji.
Jest wiele propozycji w tym temacie. To nie moja specjalność, ale widziałam piękne donice tarasowe w roli głównej z lwią paszczą - wyżlin wysoki.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko napisałaś Marysiu Ambo!
Co się stało z Twoją drugą ręką? Mówisz, że gdybyś była rośliną - nie rosłabyś w takim zimnie.
Ciekawe, jaka rośliną chciałabyś być?

Mam problem z prawą ręką już ponad trzy tygodnie. Mój ukochany Alchymist zaatakował mnie podstępnie wbijając mi kolec w dłoń. Łapa mi spuchła, niewiele jestem w stanie nią zrobić. U lekarza byłam, brałam antybiotyk i naproxen ale nadal nie jest tak jak powinno :evil:
Ot i taka to bieda. Jednoręki ogrodnik zwłaszcza wiosną to istna porażka ;:223
Ciekawe pytanie mi zadałaś...jaką chciałabym być rośliną...długo rozważałam ten problem i chyba najbardziej chciałabym być brzozą. Smukły biały pień i delikatne gałęzie jak warkocze. Nie kwitnie zjawiskowo - ale ta majowa zieleń! No i żyje taka brzoza dużo dłużej niż byliny w naszych ogrodach.
A ty Jagódko - jaką chciałabyś być rośliną. Czyżby Twoją ukochaną kremowo-białą różą na A?
===================
Krysia ma rację, faktycznie wybieramy się z Madzią na targi do Renka w piątek, jeśli nic się nie zmieni.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Jagódko, kwiatki masz piękne ale kotki do wyściskania ;:138
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jagi,
Faktycznie maj swoją urodą powala na kolana.
I pomyśleć, że kiedyś go nie lubiłam, uważałam, że jest przereklamowany.
Już tak nie myślę. Chyba młodnieję, bo zakochałam się w maju! :twisted: :twisted:

Ale maj to też pożegnanie nadziei na ożycie pewnych roślin. Właśnie on pozbawił mnie złudzeń co do robinii Frisia. Jedno z najpiękniejszych moich drzewek uschło / wymarzło na gnat ;:222
Inne z kolei przejawiają mikroskopijne oznaki życia. Jak silne? Maj pokaże.

Smutek po utracie ulubionych roślin przeplata się z nadzieją, że może jednak, może jutro, może jak spadnie deszcz?

Hasło na dziś:
?Nie zamykajmy drzwi, może niebieski motyl wleci?? ;:197
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Dobry wieczór!
Biegli w meteorologii każą przygotować się na kolejne katastrofalnie suche lato. Ta prognoza wywołała u mnie głęboką refleksję: wiwat rośliny ekspansywne!!! Niech zatem żyje tojeść kropkowana i rozesłana, niech rosną i rozłażą się fiołki i macierzanki, i, wreszcie, (ewidentnie na łeb mi coś padło :shock:) niech się zacznie rozrastać podagrycznik Variegatum. W ostatecznym rozrachunku i tak całe zielone pokoje pokryje gruby kożuch dzwonka jednostronnego. I nareszcie zapanuje spokój ;:306.
A na razie w sercu ciągle maj ;:170 .

Zanim zacznę Wam odpowiadać, zaprezentuję syczącą kobrę, czyli wąż, który stanął dęba ;:oj, pewnie na znak protestu przeciw katorżniczej pracy, do jakiej jest ciągle zmuszany.

Obrazek

Obrazek

Keetee, skowronku wesolutki, bardzo się cieszę, że wpadłaś z tak optymistycznym majowym pozdrowieniem. Cieszą mnie pączki na Twoich różach. Moje aż tak wyrywne nie są, ale na jedynej długiej gałęzi Nevady pączków jest cala masa, a Louis Odier i nawet Lavender Ice już mają po jednym.
Ciesz się majowymi porankami, bo to czas, zaiste, niepowtarzalny ;:170.

Irys SDB Cherry Garden.

Obrazek

Iguniu ;:196!
Dzięki Ci serdeczne za takie słowa. Milo mi bardzo. Gdyby tak jeszcze mój wątek zdołał ulżyć Ci w bólu, to gotowa byłabym pisać jeszcze więcej...
Zgadzam się, że wiele książek nie powinno powstać, bo autorzy kiepscy. Boję się, że i ja dołączyłabym do ich grona. Pomijam fakt, że pisanie zabiera mnóstwo czasu, więc ogród zarósłby chwastem i zdziczał ;:222. Wolę czytać i czasem wpleść w wątek jakiś zgrabny cytat.
Pozdrawiam Cię najserdeczniej i życzę poprawy zdrowia.

Wąż już był, więc teraz inny element raju - dwie jabłonie, duża i mała.

Obrazek

No widzisz, Krysiu, i u mnie Pontederia cordata przepadła, a tak ją lubię ;:145. I nawet nic innego się w tej donicy nie nasiało.
Po lisich ogonkach całkowite pobojowisko, ani śladu życia. Lista strat zdaje się nie mieć końca. Twój lisi ma wyjątkowego pecha, że ciągle włazi Ci pod but. Ja doszłam do wniosku, że muszę jakoś oznaczać miejsca z funkiami. Kilka zdeptałam, jedną dziabnęłam łopatą, a na mysich uszkach postawiłam donicę ;:24.
Z drugiej strony inne rośliny, które już spisałam w straty - żyją. Odkuwa się i proso, i rozplenica, że o różach nie wspomnę.
RENK z Lisicą również nawiedzimy w piątek ok. 14.00, więc nie zastanawiaj się, tylko przybywaj.

Zamiast pontederii - bobrek trójlistkowy, tyleż piękna, co nieporządna roślina oraz Ibrakadabra - piękna i porządna kocica ;:306.

Obrazek

Obrazek

Yoll ;:196!
Kiedy czytam, że zaczynasz podlewać niektóre rośliny, to brzydka zazdrość mnie zżera. Ja podlewam cały ogród po południu, a rano znajduję zwiędnięte rośliny z przypalonymi listkami. I znowu podlewam, i codziennie dolewam wody do jeziorka, czysty obłęd ;:60.
Ciekawa jesteś tulipana Broceliante, oto on:

Obrazek

Obrazek

A teraz Minerva, która Cię niepokoi. Moja jest malutka, ok. 15 cm, listki duże i zielone. Najmłodsze części pędów i listki lekko zabarwione czerwienią. Wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Marysiu Ambo
;:196, bidoku, tak się kończy bezkrytyczna miłość do róż. Ale żeby to Twój faworyt tak Cię urządził... Serdecznie współczuję.
Z rośliną trafiłaś w samo sedno, też chciałabym być brzozą ;:306.
W RENKu będę w piątek ok. 14.00. Miło byłoby się z Wami spotkać.

Obrazek

Obrazek

Aga, dzięki ;:180.

Obrazek

Lisico, robinii bardzo żal, ale tak wiele roślin osiąga u Ciebie rozmiary XXL, że to jedno drzewko nie może Ci spędzać snu z powiek. Trzeba nabyć drugie i szlus.
Do tej pory raczej marzec weryfikował rośliny pod kątem przeżycia, teraz maj...
Moja gruszeczka orientalna, dajmy na to, kwitła bajecznie, już zacierałam ręce na ucztę, a dziś obleciały z niej wszystkie poczerniałe kwiatki ;:174.
Jeśli zaś idzie o nadzieję na deszcz, to aż się prosi zacytować nieodżałowanego Jana Kaczmarka:

"Oj, naiwny, naiwny, naiwny,
Jak dziecko we mgle,
Jak goliat na pchle,
Mól w otchłani wód,
Który liczy wciąż na cud.
Oj, naiwny, naiwny, naiwny,
Dziecko w kwiecie sił.
Choć w intencjach
To w zasadzie pozytywny".

Ale hasło na dziś pierwsza klasa ;:333. Może tego się trzymajmy ;:218?

A tu niezaprzeczalny przykład woli życia. Oto Paul Bocuse, do wczoraj tylko w postaci etykietki, a dziś etykietkę zepchnęły wyłażące spod ziemi kiełki ;:oj.

Obrazek

Przykładem niepoprawnego optymizmu jest też Filozof, który założył, że jednak kiedyś ten deszcz jednak spadnie, skopał wąski pasek ziemi wzbijając kurz, nawtykał rząd kołków pod hipotetyczne pomidory i ogórki. Na razie nie sadzi, bo sucho. Posadzi je, oczywiście, po deszczu..., czyli kiedy... ;:218?

Obrazek

Dobrej nocy, do następnego pełnego optymizmu dzionka - Jagi

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko ;:196
Może dostaniemy ją na Renku. :D
A ten bobrek też śliczny. Kiedyś go szukałam ale nie trafiłam.
Przezimował u Ciebie bez problemów, to może lepiej na niego postawić.
Moja rozplenica wygląda podejrzanie. Nagle zaczęła odrastać z takim rozmachem, że podejrzewam,
czy to nie jakaś trawa lub perz wsiały się w jej centrum.
Kadabra umie docenić twarzowe posłanko. A jak ślicznie się ułożyła. ;:oj
Piękna kicia. ;:108 Przy okazji wygłaszcz ją ode mnie. I Szuwarka też. ;:173
Miłego dnia i do zobaczenia na Renku. :wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Dzień dobry :D . Jagusiu, może jak wszyscy razem zaczniemy wołać o deszcz, to coś wskóramy ;:303 . Przychodzą mi już do głowy takie abstrakcyjne, niedorzeczne pomysły :? Begli zapowiadają katastrofalną suszę? A ja właśnie kupiłam hortensję :twisted: przecież nie będę jeździła na działkę co drugi dzień podlewać!
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Szuwarkowi w niebieskiej wanience do całkowitego szczęścia brakuje tylko kocimiętki ;:306
Kocio na tarasie słodziak, najwyraźniej lubi bratki. Przychodzi ciągle, bo widocznie nie może się oprzeć urokowi zielonych pokoi, może w poprzednim życiu był ogrodnikiem?

Fajnie, że choć kilka twoich róż, które źle przezimowały dają znaki życia, może się jeszcze pozbierają. U siebie mam w doniczkach różane zdechlaki, czekam kiedy im się poprawi, ale zastanawiam się czy jest sens z moją ręką do róż? W przyszłym sezonie wrócę chyba do pelargonii :roll:

Jagi, uczuliłaś mnie na los biernika, zdałam sobie sprawę jak wiele błędów robię ;:oj

Było kilka upalnych dni, od środy prognozy wieszczyły u nas burzę i deszcz, skończyło się na silnym wietrze i kilku kroplach, które nie zmoczyły nawet w całości tarasu. Tradycji zimnej Zośki stało się zadość, oziębiło się, w nocy 6 stopni, w dzień 11, bure chmury przepływają bokiem, a ja latam już z konewką. Twój wąż samopodlewający pierwsza klasa! Może ktoś kiedyś wymyśli to ustrojstwo na pilota (biernik - na pilot???), żeby ogrodnik mógł siedzieć wygodnie w cieniu, a ogród sam się podlewał.
Ulżyło mi, że Filozof nie zrezygnował całkowicie z warzyw. Oby niedługo spadł deszcz, bo czas już sadzić pomidory. Kącik wypoczynkowy może nie grzeszy wdziękiem, ale jest funkcjonalny. I widok z hamaka do pozazdroszczenia, na piękne zielone pokoje.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Witaj JagiS,
Tulipany Broceliante do złudzenia przypominają efektowną odmianę 'Carnaval De Nice'.
Wydaje mi się, że to ich właściwa nazwa.
Popatrz na fotkę poniżej.
http://www.longfield-gardens.com/plantn ... ight-Magic

Same w sobie piękne, ale urodę ich podkreśliłoby towarzystwo jednokolorowych, późnych, pełnych (gr double late)białych 'Mont Tacoma' i karminowych' Midnight Magic'. Wybór tulipanów z tej samej grupy zapewni, że zakwitną wszystkie razem, w tym samym czasie.
Glicynia to piękna roślina. ;:215 Ładnie zakwitła. Wiszące grona fioletowych kwiatów to wielka ozdoba.

Bardzo żałuję, że nie mogłam dołączyć do Was na targach w Renku?
Gdzie jest ten słynny Renk? Może za rok mi się uda.
Co ładnego kupiłyście?

Irys SDB Cherry Garden wygląda ładnie i zdrowo ;:303 .
U mnie w tym roku irysowa porażka, a tak kocham irysy ;:145

Dzięki za fotki 'Minervy' . Moja podobnie wygląda.
Dziwne, że tak purpurowa róża ma zieloniutkie listki jak seler lub pietruszka.

Sąsiadowi - Filozofowi, życzę powodzenia w uprawie warzyw, aczkolwiek mam wątpliwości co do sukcesów ;:306 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”