pelikano11 pisze:Jesteś producentem? To musisz być czujny, bo dopóki nie był w powszechnej sprzedaży, to było w miarę spokojnie w temacie antraknozy. Niestety podejrzewam, że grzyb z linka który podał Kalo to właśnie to. Kupując krzak trzeba koniecznie patrzec na liście.
To nie po naszemu ale takie pierwsze z brzegu info w temacie
http://uncommonfruit.cias.wisc.edu/cornelian-cherry/
edit
Na dereniach Kalo się zna, ja w zasadzie powinienem milczeć
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
ale... Kalo ten dereń jest w ziemi dopiero od 2 miesięcy. Nawet w piasku powinien przetrwać, niedobory wapnia, jako przyczyny, do mnie nie przemawiają. Ale gdybym posadził z doniczki, rósł by w takim upale i w skrajnie suchym otoczeniu jak Lagr pokazał, to u mnie by też tak wyglądał
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Wystarczy wspomnieć, że środowisko nie jest bardzo suche. To po prostu kolor gleby i prześwietlonych zdjęć, które sprawiają, że wyglądają jak na pustyni.
Obecnie mamy 22 degress w stopniach Celsjusza, ale dzień, że rośliny zmarniałe było 26-28 degress w stopniach Celsjusza i to w pierwszym miesiącu po obsadzone.
kaLo pisze:Wapń jest budulcem błon komórkowych. Bez niego azot nie transformuje się w białka. Poza tym dzięki niemu powstaje odpowiednia, gruzełkowata struktura gleby. Jakie warunki do życia mają korzenie derenia gdzie 55% gleby to glina i iły , a wapń jest na poziomie zerowym? Toleruje gleby ubogie i suche , ale zasobne w wapń.To jest postawa.
Pelikano , na dereniach to ja się tak bardzo nie znam, ale potrafię połączyć pewne fakty i znaleźć w miarę sensowne odpowiedzi na trapiące mnie problemy.
Niestety oryginalna strona ze zdjęciami chorób grzybowych derenia nie jest już dostępna.Informacje o ŚOR pochodzą z tej właśnie strony.
Lagr dolomit będzie najlepszy.
lagr pisze: Na wszelki wypadek, że nie jestem w stanie znaleźć należy użyć wodorotlenku wapnia w małych ilościach?
Bardzo ostrożnie i małymi porcjami bo jest żrący. Zrób interwencyjny oprysk z octanu wapnia. Przepis podałem.
PS.
Szukałem na greckich stronach nawozów wapniowych i w ogóle informacji o roli wapnia w życiu roślin. NIC ! . Ten problem tam nie istnieje.
Mogę przejść do dolistnego dokarmiania zrobić z jednym z następujących produktów, które nie są dostępne:
1), siarkę (S), 20% wapnia (CaO) 10%
2) siarki (S), 16%, wapnia (Ca0) 8%, Miedź (Cu) 1,5%
Powinienem spróbować jednego z nich przed użyciem dolomit, aby sprawdzić, czy nie będzie żadnej zmiany wizualne na rośliny?