Samodzielny ogród w trudach- mój ogród 2015/2016
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2016, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Samodzielny ogród w trudach- mój ogród 2015/2016
Och DZIEWCZYNY !!!!! Nie pocieszacie mnie.
Przyszła do mnie paka roślin.
Magnolia 'George Henry Kern' - WRZOSOWO BIAŁA
Magnolia soulangeana 'Alexandrina' RÓŻOWO BIAŁA
Rhododendron 'Catawbiense 'Album' - Różanecznik
Rhododendron - Różanecznik 'Kabarett'
Azalea 'Chanel' - Azalia ŁOSOSIOWA
Rhododendron 'Lugano' - Różanecznik DWU BARWNY
Azalia 'Cannon's Double' - PEŁNY, RÓŻOWY
Rhododendron 'Helsinki University' - WYTRZYMAŁA
Azalea 'Schneegold' - Azalia BIAŁO ŻÓŁTA
Rhododendron 'Hachmann's Charmant'
Rhododendron 'Simona'
Rhododendron 'Progres'
Rhododendron 'Królowa Jadwiga' Różanecznik
wszystkie sadzoneczki 1,5 i 2 letnie, bardzo ładne i tylko jeden rododendron nie zakwitnie, bo ma obcięte kwiaty (w szkółce go kształtowano). Ale naprawdę można znaleźć dobrych sprzedawców-hodowców na allegro i beznadziejnych sprzedawców.
Gdyby ktoś szukał ładnych sadzonek to polecam szkółkę z Poznania magnolia_pl. Zreszta zostawię sobie namiar na przyszłość.
Przyszła do mnie paka roślin.
Magnolia 'George Henry Kern' - WRZOSOWO BIAŁA
Magnolia soulangeana 'Alexandrina' RÓŻOWO BIAŁA
Rhododendron 'Catawbiense 'Album' - Różanecznik
Rhododendron - Różanecznik 'Kabarett'
Azalea 'Chanel' - Azalia ŁOSOSIOWA
Rhododendron 'Lugano' - Różanecznik DWU BARWNY
Azalia 'Cannon's Double' - PEŁNY, RÓŻOWY
Rhododendron 'Helsinki University' - WYTRZYMAŁA
Azalea 'Schneegold' - Azalia BIAŁO ŻÓŁTA
Rhododendron 'Hachmann's Charmant'
Rhododendron 'Simona'
Rhododendron 'Progres'
Rhododendron 'Królowa Jadwiga' Różanecznik
wszystkie sadzoneczki 1,5 i 2 letnie, bardzo ładne i tylko jeden rododendron nie zakwitnie, bo ma obcięte kwiaty (w szkółce go kształtowano). Ale naprawdę można znaleźć dobrych sprzedawców-hodowców na allegro i beznadziejnych sprzedawców.
Gdyby ktoś szukał ładnych sadzonek to polecam szkółkę z Poznania magnolia_pl. Zreszta zostawię sobie namiar na przyszłość.
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
AGATKO ,gratisowa róża,to chyba Rumba .
Masz dobrą rękę do roślin ,żeby tak róże z patyczka i hortensje z patyczka.Na dodatek kwitnące hortensje ogrodowe .Okrywasz je na zimę .
Imponujące zakupy .Widać ,jakie roślinki kochasz najbardziej .Będąc dłużej na forum pokochasz i inne .
Masz dobrą rękę do roślin ,żeby tak róże z patyczka i hortensje z patyczka.Na dodatek kwitnące hortensje ogrodowe .Okrywasz je na zimę .
Imponujące zakupy .Widać ,jakie roślinki kochasz najbardziej .Będąc dłużej na forum pokochasz i inne .
-
Jolu
rododendrony to tylko część mojej miłości. Teraz czekam na kilkanaście róż, lili i staram się nic więcej nie domawiać, ale to nie takie proste bo kocham jeszcze piwonie i hortensje. No i ostatnio zakochałam się w powojnikach...
Dziewczyny już mi pisały, że to jest rumba i nie jestem nią zachwycona, kwitła mi tylko 6 tygodni i była taka niepełna. Pewno trafi do ogródka teściowej.
No jeśli chodzi o hortensje, to w tamtym roku wysadziłam je wiosną do ogrodu, więc tegoroczna zima to dla nich chrzest bojowy. Zobaczymy, co pokażą w tym roku. W grudniu 2015 przywaliłam je dużą ilością gałązek choiny i na razie nie odkryłam, ale już zaglądałam. Pięknie zaczynają wypuszczać pączki. Dobrze byłoby je teraz odkrywać na dzień i przykrywać na noc, ale to nierealne. Więc ich nie odkrywam. Poczekam do przymrozków, które mają być za tydzień. A potem no to myślę że już wiosna.
rododendrony to tylko część mojej miłości. Teraz czekam na kilkanaście róż, lili i staram się nic więcej nie domawiać, ale to nie takie proste bo kocham jeszcze piwonie i hortensje. No i ostatnio zakochałam się w powojnikach...
Dziewczyny już mi pisały, że to jest rumba i nie jestem nią zachwycona, kwitła mi tylko 6 tygodni i była taka niepełna. Pewno trafi do ogródka teściowej.
No jeśli chodzi o hortensje, to w tamtym roku wysadziłam je wiosną do ogrodu, więc tegoroczna zima to dla nich chrzest bojowy. Zobaczymy, co pokażą w tym roku. W grudniu 2015 przywaliłam je dużą ilością gałązek choiny i na razie nie odkryłam, ale już zaglądałam. Pięknie zaczynają wypuszczać pączki. Dobrze byłoby je teraz odkrywać na dzień i przykrywać na noc, ale to nierealne. Więc ich nie odkrywam. Poczekam do przymrozków, które mają być za tydzień. A potem no to myślę że już wiosna.
-
Ależ mnie dawno nie było, ale tyle pracy i w ogrodzie i domu.
Przyszły róże :
2x lawender ice, giardina, snow waltz, old port, comte de chambord, guernsay, granny, kurfurstin sophie, mariatheriesa, natascha richardson, kronoprinesse mary, augusta luisa, 2x rosenfaszination, 2x novalis, herkules.
Zostały posadzone i okopczykowane. Teraz już tylko rosną.
Zdążyłam obciąć róże, posprzątać trochę ogród i rabaty. Ułożyliśmy 4m rabaty z kamieniami i zaczęliśmy robić schody na brzegu.
Ale kiedy skończymy???????
Przyszły róże :
2x lawender ice, giardina, snow waltz, old port, comte de chambord, guernsay, granny, kurfurstin sophie, mariatheriesa, natascha richardson, kronoprinesse mary, augusta luisa, 2x rosenfaszination, 2x novalis, herkules.
Zostały posadzone i okopczykowane. Teraz już tylko rosną.
Zdążyłam obciąć róże, posprzątać trochę ogród i rabaty. Ułożyliśmy 4m rabaty z kamieniami i zaczęliśmy robić schody na brzegu.
Ale kiedy skończymy???????
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj.
Dużo pięknych rózyczek zakupiłaś i kolekcja się powiększa.
Clematisy sadz do ziemi niech się rozrastają i bujnie kwitną.
Coraz pikniej u Ciebie.
Dużo pięknych rózyczek zakupiłaś i kolekcja się powiększa.
Clematisy sadz do ziemi niech się rozrastają i bujnie kwitną.
Coraz pikniej u Ciebie.
Ela
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Super zakupy poczyniłaś Nie powiodło mi się ukorzenianie hortensjowych patyczków - zapowiadało się całkiem dobrze wszystkie popuszczały listeczki, a potem nagle jak jeden mąż zaczęły po kolei padać, no i przeniosły się do kwiatowego raju
-
Dzięki Elu,
po ułożeniu kamienia pojawiły się puste miejsca pod kolejne róże, ale to dopiero na jesieni.
clematisy - mówisz sadź, ale gdzie. Poza tym naczytałam się, że są bardzo wymagające, bardziej niż róże.
Adamanna
Wiesz ja tnę hortensję w okolicy lipca/sierpnia, gdy wypuszczą już takie większe pędy, ale jeszcze nie do końca zdrewniałe. W tamtym roku zrobiłam 30 sadzonek, ale trochę się spóźniłam i obcinałam pędy we wrześniu i niestety z 30 przezimowałam tylko 8. W tym roku będę bardziej pilnować terminów.
po ułożeniu kamienia pojawiły się puste miejsca pod kolejne róże, ale to dopiero na jesieni.
clematisy - mówisz sadź, ale gdzie. Poza tym naczytałam się, że są bardzo wymagające, bardziej niż róże.
Adamanna
Wiesz ja tnę hortensję w okolicy lipca/sierpnia, gdy wypuszczą już takie większe pędy, ale jeszcze nie do końca zdrewniałe. W tamtym roku zrobiłam 30 sadzonek, ale trochę się spóźniłam i obcinałam pędy we wrześniu i niestety z 30 przezimowałam tylko 8. W tym roku będę bardziej pilnować terminów.
-
mój kwitnący brzeg na długim weekendzie majowym teraz jest strasznie zarośnięty, chociaż powyrzucałam ogromne ogromniaste ostróżki widoczne na zdjęciach obok figury
-- 12 maja 2016, o 07:35 --
A to moje nabytki nowe
Hortensja kupiona na ryneczku miejscowym od miejscowego rolnika, powiedział,że taka rośnie u niego w ogródku i wcale jej nie okrywa na zimę. Ale kwiaty ma przeogromne, nie widziałam nigdy takich więc musiałam ją kupić