Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)

Drzewa owocowe
Zablokowany
denar
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 wrz 2014, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dereń jadalny - odmiany (cz.II)

Post »

U mnie to samo. Dereń, który był w doniczce nie ma liści, a te w gruncie już pięknie się zielenią.
Pozdrawiam,
Michał
lagr
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2016, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znalazłem następujące produkty ale musiałby Ci opinię na temat tego, co do wyboru i jeśli jest to możliwe, aby doradzić mi, ile należy użyć w gramach, jak nie chcemy wzrosnąć poziom pH zbyt wiele.

Moi choises są:
1 pozycja: 83% CaCO3 + 5% MgCO3 + mikroelementy (granulowane)
2-ty: Ca0 (proszek)

Wynik Gleba dla Mg: 299 mg / kg

Ca0 (proszek) wskazuje, że produkt może być stosowany z systemem nawadniania.

Dziękuję Ci bardzo.
twiel
50p
50p
Od: 14 kwie 2013, o 23:31

Post »

Też wsadzałem ok. miesiąca temu derenie na działce. Zarówno doniczkowe szczepione, jak i gołokorzeniowe.
Te w doniczkachsą bezlistne nie ruszyły pomimo że miały kwiaty. Derenie gołokorzeniowe ruszyły szybko
mają teraz u mnie tegoroczne przyrosty i świeże liście. Też się zastanawiam co dalej będzie z moimi dwoma szczepionymi
doniczkowymi. Kosztowały mnie trochę.
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Dereń z gołym korzeniem ma lepiej rozwinięty system korzeniowy (oczywiście jeśli rósł w szkółka), dlatego jest możliwość, że szybciej ruszy, łatwiej mu się przystosować do nowych warunków glebowych. Proponuje jeszcze poczekać, niektóre krzewy mogą ruszyć nawet w czerwcu.
mwojt
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 15:35

Post »

Podejrzewam że w doniczkowych dereniach mogą zimą wymarznąć korzenie, ja kupowałem takie jesienią, zimowałem w garażu i wszystko ładnie wyrosło.
lagr
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

kaLo pisze:Wszystko jasne.CAŁKOWITY BRAK WAPNIA. Dereń bez wapnia nie urośnie.Musisz nawozić dolomit albo kreda ,żeby zawartość CaCO3 była co najmniej 1000 mg/kg.Bez wapnia roślina nie pobiera azotu.

możesz mi pomóc podjąć decyzję, jaki produkt wybrać? Pisałem jakiś słupek ponad to, co dostępne opcje mam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

1 pozycja: 83% CaCO3 + 5% MgCO3 + mikroelementy (granulowane)
To jest lepsze mimo dodatkowej zawartości Mg. Działa wolniej i nie uszkodzi korzeni roślin. Zastosuj też nawozenie dolistne wapniem.
lagr
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

w odniesieniu do ilości na metr kwadratowy; Czy możesz mi przewodnika?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

To zależy od buforowości Twojej gleby. Nie znam jej. Na początek daj 50g/m2 i wymieszaj z ziemią 20 centymetrów głęboko. Za 2 tygodnie zbadaj pH. Wtedy będziesz mógł w przybliżeniu policzyć ile dać , żeby pH było 7,0-7,5.

CaCo3 nie jest agresywny, nie uszkadza korzeni , działa powoli. Tak jak skorupki z jajek i muszle ślimaków.
lagr
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

kaLo pisze:CaCo3 nie jest agresywny, nie uszkadza korzeni , działa powoli. Tak jak skorupki z jajek i muszle ślimaków.
Znaczy podczas kopania tak głęboko, aby zastosować CaCO3.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Kalo no co Ty? na głębokość szpadla ma kopać? :) Nic dziwnego że boi się o korzenie.
To taka mała ilość jak w szklance - 50 g/m2, lagr zagrabić ziemią wystarczy
Obrazek
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Z tego co wiem to ważna jest granulacja- dolomit jest gruboziarnisty i wolno przenika wgłąb gleby- dlatego przy posypaniu po wierzchu gleby i nie wymieszaniu wnika powoli- kilka milimetró rocznie. Zależy oczywiście od gleby. Przy słabo przepuszczalnych najwolniej. Dlatego najlepiej go stosować przed orką. Z tego powodu sadownicy jak chcą zmienić pH w istniejącym sadzie to zazwyczaj stosują kredę, która bardzo szybko wnika wgłąb gleby. Przy dużym niedoborze warto dostarczyć wapń i magnez dolistnie.
Dereń jadalny(cornus mas)
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Ja się nie wtrącam, bo nie wiem co temu dereniowi dolega.
Wiem tylko, że jeśli występują niedobory wapnia, to należałoby podać interwencyjnie dolistnie, a doglebowo i w dodatku dolomit to nie rozumiem dlaczego. Ale to nie mój problem, nie znam się, więc się nie wtrącam. Odezwałem się tylko przy propozycji kopania na 20 cm w obrębie korzeni, do czego ma wątpliwości lagr.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”