Dzięki, Joluś Iryski kwitną teraz na całego - każdego dnia rozwijają się kolejne odmianyjol_ka pisze:Monika świetny zakup Przepiękne ma kwiaty
Iryski cudne, jeden ładniejszy od drugiego
Ogród na wichrowym cz.10
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród na wichrowym cz.10
- Alania
Moja działka ma podobną długość do Twojej - my mamy 120m długości. Szerokość większa, bo 36m, ale i u Ciebie z pewnością uda się ciekawie skomponować ogród. Tak długi ogród wymaga nie lada gimnastyki, bo jednak łatwiej zagospodarować kształtny, kwadratowy ogród niż taką dżdżownicęAga2016 pisze:Moniś, irysy piękne nawet nie przypuszczałam, że takie są ładne, a co do założenia własnego wątku to nie mam odwagi jeszcze nie teraz muszę wpierw bardzo intensywnie pracować na zewnątrz aby cokolwiek pokazać. Nawet o istnieniu niektórych roślin wstyd się przyznać nie miałam pojęcia , moja teściowa sadziła piękne kwiaty, byliny a ja myślałam że to chwasty i je pieliłam a ona dziwiła się że nic nie rośnie, dla mnie szczytem "dobrego smaku" była trawa i szpaler kolorowych iglaków oraz rododendrony , ale że nie wiedziałam jak o nie dbać dziś po rododendronach nie ma śladu a szpaler kolorowych iglaków też się zmniejszył bo mój psiak albo je oblewał albo przymusowo je przycinał właściwie to dobrze bo dziś dzięki Tobie zaczynam mieć inne zapatrywanie na ogród.
Moja działka jest duża ma 115 metrów długości ale tylko 20 m szerokości po środku stoi dom wybudowany 6 lat temu działka jak pisałam "była już zagospodarowana" co było mi na rękę ale dziś rozplanowałabym to inaczej może starczy mi siły i zapału aby to zmienić a ziemię mam fatalną leśną, jedyne co jest na mojej działce fajnego to 250 świerków przycinanych jak żywopłot, obecnie chcę zamówić cegłę rozbiórkową na murki i ścianę do zlewu żeliwnego, z takiej cegły mam już obłożony taras i wykusz, jednak dobór tej odpowiedniej nie jest łatwy nie marudzę i czekam na kolejne zdjęcia Twojego ogrodu, pozdrawiam
Agnieszka
Zapomniałam tym bardziej jestem pełna podziwu dla Ciebie że po mino zachorowania na boreliozę tak dzielnie walczysz w ogrodzie a teraz myślę intensywnie gdzie kupić takie piękne irysy chyba pojadę na ryneczek albo napadnę na działkowców w ogródkach działkowych
Z cegłą rozbiórkową jest duży problem, bo trudno kupić większą ilość w jednym rozmiarze.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko już w wątku irysowym podziwiałam twoje. Banbury Ruffles przecudny, niesamowity kolor. Czy ich liście zachowują się tak jak u bródkowych.
- Alania
Mam jeszcze więcej Jeszcze nie wszystkie zakwitłyElwi pisze:Moniś, nawet nie wiedziałam, że masz tyle tych pumilek I jakie różne kolory, odcienie Cudności i jeszcze raz cudności
Mówisz, że mało miejsca im wystarczy? To znaczy ile konkretnie? Wiesz może czy rosłyby u mnie na skarpie?
Irysy mają to do siebie, że możesz dowolnie ograniczać im miejsce Na skarpie poradzą sobie pumilki, ponieważ nie lubią przemoczenia, więc skarpa jak najbardziej będzie ok
Tak, widziałam błękitnego, że kwitnie u Ciebie Śliczny, prawda?aneczka1979 pisze:Moni błagam nie kuś pumilkami. One są takie cudne. Wszelakie iryski zaczynają mnie mocno kręcić.
Byłam wczoraj u Ciebie w sprzedażowym i skończyłam z kołataniem serca. Ten fioletowy taki cudny i kolejny... i kolejny...
Wiesz, że ten błękitniutki od Ciebie jednak zakwitł? Jest prześliczny. Szykuje się też Twój fioletowy.
Fioletowy będzie drobniejszy, ale ma liczne kwiaty i jako duża sadzonka jest bardzo ładny
Annar13 pisze:Prześliczne iryski!!!!
Super kolekcja
- Alania
Irysy to zaraza, wiem coś o tym Ja już nie mam miejsca, a mam zamówionych tyle kolejnych odmian, że nie wiem, co z nimi zrobię - chyba w donicach będą rosłyclem3 pisze:Moniczko wpadłam wreszcie z rewizytą i oniemiałam już na widok pierwszego zdjęcia, marzy mi się takie przejście z frontowej części ogrodu do tej bardziej użytkowej, ale nie wiem kiedy się doczekam Tym bardziej, że mój łuk musiałby być o wiele większy, żeby i busem się dało wjechać
Im bardziej zagłębiałam się w wątek, tym moje oczy robiły się większe Pięknie masz dopracowany ogród, a te sarenki zaglądające niemal do okien...
fajnie spotkać kolejną miłośniczkę pumilków, ja dopiero w tamtym roku je "odkryłam", kupiłam od razu kilkanaście, ale już widzę, że na tym się nie skończy
Dziękuję za odwiedzinki i zapraszam ponownie
Sabinko, póki co prezentuję te niskie SDB, ale już widze pąki na wysokich TB, więc będzie długa radość z irysów w tym rokunifredil pisze:Monika, czytam o twoim braku czasu i równocześnie mogłabym to skopiować i wkleić u siebie . Jak tylko ma człowiek wolną chwilę to pędzi do ogrodu, a doba wydaje się coraz krótsza, mimo dłuższego dnia
Irysy śliczne, czy to są wszystko niskie odmiany??
Filemon24 pisze:Piękne masz te iryski , ostatni mi najbardziej przypadł do gustu
- Alania
Elu, ja niebieski kolor uwielbiam w ogrodzie, więc najwięcej irysków jest właśnie takich, białych i w połączeniu białego z niebieskim w różnych odcieniachpela11 pisze:Witaj Moniczko , byłam dzisiaj w szkółce i nawet miałam właśnie chęć kupić iryski ,ale mieli jakieś takie zabiedzone ,mało kwitnące i do tego bez nazw więc odpuściłam , może następnym razem coś ładnego trafię .Twoje wyglądają cudnie ,szczególnie te mocno niebieskie .
A co masz na myśli pytając o liście?cyma2704 pisze:Moniko już w wątku irysowym podziwiałam twoje. Banbury Ruffles przecudny, niesamowity kolor. Czy ich liście zachowują się tak jak u bródkowych.
W zasadzie nie widzę różnicy poza tym, że te są niższe, więc liście tez dużo mniejsze
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z przyjemnością będę zaglądać, zwłaszcza, że zapowiadasz dalszy spektakl iryskowy
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Alania
i kolejna porcja mojej kwitnącej wiosny
Lavendus
botaniczny Gracillimus
Green Spot
Irish Moss
Miłego weekendu
Lavendus
botaniczny Gracillimus
Green Spot
Irish Moss
Miłego weekendu
Piękne masz te rysy.
U mnie jakoś nie chcą rosnąć. Nie wiem dlaczego.
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Przecudne te irysy, z ostatniej sesji szczególnie wpadł mi w oko Irish Moss
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- Alania
Ziemia zbyt mokra lub zbyt głęboko posadzone. Jaki problem obserwujesz? Gniją, łapią choroby czy słabo kwitną?Dorfi pisze:Piękne masz te rysy.
jol_ka pisze:Przecudne te irysy, z ostatniej sesji szczególnie wpadł mi w oko Irish Moss
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Moni codziennie chodzę koło irysków i podglądam który co mi chce pokazać. Macanie sobie już odpuściłam. Uczę się cierpliwości.
Twój fioletowy musi tylko rozwinąć kwiaty. Piękne pąki są na wierzchu. Nie mogę się go doczekać i innych mich też. Zakwitną też dwa takie, które jeszcze u mnie nie kwitły.
Z twoich zaczęłam sobie robić notatki, by imiennie pochwalić, no ale wszystkie trafiały na listę.
Blue Gem, Irish Moss, Hi Sailor i Pixie Delight są moimi faworytami. No i ten fioletowy z niebieską bródką. Cudne!!!
Twój fioletowy musi tylko rozwinąć kwiaty. Piękne pąki są na wierzchu. Nie mogę się go doczekać i innych mich też. Zakwitną też dwa takie, które jeszcze u mnie nie kwitły.
Z twoich zaczęłam sobie robić notatki, by imiennie pochwalić, no ale wszystkie trafiały na listę.
Blue Gem, Irish Moss, Hi Sailor i Pixie Delight są moimi faworytami. No i ten fioletowy z niebieską bródką. Cudne!!!
- Alania
Aniu, wszystkie iryski są śliczne. Sama mam problem, by wskazać swój ulubionyaneczka1979 pisze:Moni codziennie chodzę koło irysków i podglądam który co mi chce pokazać. Macanie sobie już odpuściłam. Uczę się cierpliwości.
Mam już ponad 20 odmian tych niskich irysków - są świetne