Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

jol_ka pisze:Monika świetny zakup ;:215 Przepiękne ma kwiaty ;:167

Iryski cudne, jeden ładniejszy od drugiego :D
Dzięki, Joluś Iryski kwitną teraz na całego - każdego dnia rozwijają się kolejne odmiany ;:167 ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga2016 pisze:Moniś, irysy piękne nawet nie przypuszczałam, że takie są ładne, a co do założenia własnego wątku to nie mam odwagi jeszcze nie teraz muszę wpierw bardzo intensywnie pracować na zewnątrz aby cokolwiek pokazać. Nawet o istnieniu niektórych roślin wstyd się przyznać nie miałam pojęcia :oops: , moja teściowa sadziła piękne kwiaty, byliny a ja myślałam że to chwasty i je pieliłam a ona dziwiła się że nic nie rośnie, dla mnie szczytem "dobrego smaku" była trawa i szpaler kolorowych iglaków oraz rododendrony :;230 , ale że nie wiedziałam jak o nie dbać dziś po rododendronach nie ma śladu a szpaler kolorowych iglaków też się zmniejszył bo mój psiak albo je oblewał albo przymusowo je przycinał ;:224 właściwie to dobrze bo dziś dzięki Tobie zaczynam mieć inne zapatrywanie na ogród.
Moja działka jest duża ma 115 metrów długości ale tylko 20 m szerokości po środku stoi dom wybudowany 6 lat temu działka jak pisałam "była już zagospodarowana" co było mi na rękę ale dziś rozplanowałabym to inaczej może starczy mi siły i zapału aby to zmienić :heja a ziemię mam fatalną leśną, jedyne co jest na mojej działce fajnego to 250 świerków przycinanych jak żywopłot, obecnie chcę zamówić cegłę rozbiórkową na murki i ścianę do zlewu żeliwnego, z takiej cegły mam już obłożony taras i wykusz, jednak dobór tej odpowiedniej nie jest łatwy ;:174 nie marudzę i czekam na kolejne zdjęcia Twojego ogrodu, pozdrawiam ;:196
Agnieszka

Zapomniałam ;:14 tym bardziej jestem pełna podziwu dla Ciebie że po mino zachorowania na boreliozę tak dzielnie walczysz w ogrodzie ;:180 a teraz myślę intensywnie gdzie kupić takie piękne irysy chyba pojadę na ryneczek albo napadnę ;:124 na działkowców w ogródkach działkowych ;:333
Moja działka ma podobną długość do Twojej - my mamy 120m długości. Szerokość większa, bo 36m, ale i u Ciebie z pewnością uda się ciekawie skomponować ogród. Tak długi ogród wymaga nie lada gimnastyki, bo jednak łatwiej zagospodarować kształtny, kwadratowy ogród niż taką dżdżownicę ;:306
Z cegłą rozbiórkową jest duży problem, bo trudno kupić większą ilość w jednym rozmiarze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko już w wątku irysowym podziwiałam twoje. Banbury Ruffles przecudny, niesamowity kolor. ;:oj Czy ich liście zachowują się tak jak u bródkowych. :?:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moniś, nawet nie wiedziałam, że masz tyle tych pumilek ;:oj I jakie różne kolory, odcienie :D Cudności i jeszcze raz cudności ;:180
Mówisz, że mało miejsca im wystarczy? To znaczy ile konkretnie? Wiesz może czy rosłyby u mnie na skarpie?
Mam jeszcze więcej ;:306 Jeszcze nie wszystkie zakwitły :wink:
Irysy mają to do siebie, że możesz dowolnie ograniczać im miejsce ;:333 Na skarpie poradzą sobie pumilki, ponieważ nie lubią przemoczenia, więc skarpa jak najbardziej będzie ok ;:108

aneczka1979 pisze:Moni błagam nie kuś pumilkami. :oops: One są takie cudne. Wszelakie iryski zaczynają mnie mocno kręcić.
Byłam wczoraj u Ciebie w sprzedażowym i skończyłam z kołataniem serca. Ten fioletowy taki cudny i kolejny... i kolejny...
Wiesz, że ten błękitniutki od Ciebie jednak zakwitł? :tan Jest prześliczny. Obrazek Szykuje się też Twój fioletowy. ;:65
Tak, widziałam błękitnego, że kwitnie u Ciebie ;:333 Śliczny, prawda?
Fioletowy będzie drobniejszy, ale ma liczne kwiaty i jako duża sadzonka jest bardzo ładny :D

Annar13 pisze:Prześliczne iryski!!!!
Super kolekcja :)
:D ;:4
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

clem3 pisze:Moniczko wpadłam wreszcie z rewizytą i oniemiałam już na widok pierwszego zdjęcia, marzy mi się takie przejście z frontowej części ogrodu do tej bardziej użytkowej, ale nie wiem kiedy się doczekam ;:224 Tym bardziej, że mój łuk musiałby być o wiele większy, żeby i busem się dało wjechać :?
Im bardziej zagłębiałam się w wątek, tym moje oczy robiły się większe :shock: ;:306 Pięknie masz dopracowany ogród, a te sarenki zaglądające niemal do okien...
fajnie spotkać kolejną miłośniczkę pumilków, ja dopiero w tamtym roku je "odkryłam", kupiłam od razu kilkanaście, ale już widzę, że na tym się nie skończy ;:223
Irysy to zaraza, wiem coś o tym ;:306 Ja już nie mam miejsca, a mam zamówionych tyle kolejnych odmian, że nie wiem, co z nimi zrobię - chyba w donicach będą rosły ;:306 :;230
Dziękuję za odwiedzinki i zapraszam ponownie ;:4

nifredil pisze:Monika, czytam o twoim braku czasu i równocześnie mogłabym to skopiować i wkleić u siebie ;:306 . Jak tylko ma człowiek wolną chwilę to pędzi do ogrodu, a doba wydaje się coraz krótsza, mimo dłuższego dnia ;:173
Irysy śliczne, czy to są wszystko niskie odmiany??
Sabinko, póki co prezentuję te niskie SDB, ale już widze pąki na wysokich TB, więc będzie długa radość z irysów w tym roku :tan

Filemon24 pisze:Piękne masz te iryski , ostatni mi najbardziej przypadł do gustu ;:167
;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Witaj Moniczko , byłam dzisiaj w szkółce i nawet miałam właśnie chęć kupić iryski ,ale mieli jakieś takie zabiedzone ,mało kwitnące i do tego bez nazw więc odpuściłam , może następnym razem coś ładnego trafię .Twoje wyglądają cudnie ,szczególnie te mocno niebieskie . ;:oj
Elu, ja niebieski kolor uwielbiam w ogrodzie, więc najwięcej irysków jest właśnie takich, białych i w połączeniu białego z niebieskim w różnych odcieniach ;:172 ;:80

cyma2704 pisze:Moniko już w wątku irysowym podziwiałam twoje. Banbury Ruffles przecudny, niesamowity kolor. ;:oj Czy ich liście zachowują się tak jak u bródkowych. :?:
A co masz na myśli pytając o liście?
W zasadzie nie widzę różnicy poza tym, że te są niższe, więc liście tez dużo mniejsze ;:173
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z przyjemnością będę zaglądać, zwłaszcza, że zapowiadasz dalszy spektakl iryskowy :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i kolejna porcja mojej kwitnącej wiosny :D
Lavendus
Obrazek

botaniczny Gracillimus ;:167
Obrazek

Obrazek

Green Spot
Obrazek

Irish Moss
Obrazek

Obrazek

Miłego weekendu
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Piękne masz te rysy.
U mnie jakoś nie chcą rosnąć. Nie wiem dlaczego.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Przecudne te irysy, z ostatniej sesji szczególnie wpadł mi w oko Irish Moss ;:215
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorfi pisze:Piękne masz te rysy.
U mnie jakoś nie chcą rosnąć. Nie wiem dlaczego.
Ziemia zbyt mokra lub zbyt głęboko posadzone. Jaki problem obserwujesz? Gniją, łapią choroby czy słabo kwitną?

jol_ka pisze:Przecudne te irysy, z ostatniej sesji szczególnie wpadł mi w oko Irish Moss ;:215
;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni codziennie chodzę koło irysków i podglądam który co mi chce pokazać. Macanie sobie już odpuściłam. ;:131 Uczę się cierpliwości. ;:170
Twój fioletowy musi tylko rozwinąć kwiaty. Piękne pąki są na wierzchu. ;:65 Nie mogę się go doczekać i innych mich też. Zakwitną też dwa takie, które jeszcze u mnie nie kwitły. :tan
Z twoich zaczęłam sobie robić notatki, by imiennie pochwalić, no ale wszystkie trafiały na listę. :lol:
Blue Gem, Irish Moss, Hi Sailor i Pixie Delight są moimi faworytami. No i ten fioletowy z niebieską bródką. Cudne!!!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Moni codziennie chodzę koło irysków i podglądam który co mi chce pokazać. Macanie sobie już odpuściłam. ;:131 Uczę się cierpliwości. ;:170
Twój fioletowy musi tylko rozwinąć kwiaty. Piękne pąki są na wierzchu. ;:65 Nie mogę się go doczekać i innych mich też. Zakwitną też dwa takie, które jeszcze u mnie nie kwitły. :tan
Z twoich zaczęłam sobie robić notatki, by imiennie pochwalić, no ale wszystkie trafiały na listę. :lol:
Blue Gem, Irish Moss, Hi Sailor i Pixie Delight są moimi faworytami. No i ten fioletowy z niebieską bródką. Cudne!!!
Aniu, wszystkie iryski są śliczne. Sama mam problem, by wskazać swój ulubiony ;:224
Mam już ponad 20 odmian tych niskich irysków - są świetne ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”