Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Marchew
Przecież są redełka ręczne na trzonku które świetnie się sprawdzają przy robieniu redlin.Sam sprawdziłem.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
To spróbuję, tej na zimę jeszcze nie wysiałam.
Jaune de Doubs jaka jest w smaku? Czy to ze jest pastewna nie wpływa jakos negatywnie na smak?
Jaune de Doubs jaka jest w smaku? Czy to ze jest pastewna nie wpływa jakos negatywnie na smak?
Udanych plonów.
Magda
Magda
Ma smak marchewki tylko nie jest tak słodka jak pomarańczowa. To stara odmiana francuska, teraz jest pastewna bo rośnie wielka i połyśnica jej nie atakuje. Ja miałam już zrezygnować z uprawy marchwi, bo nie chciałam pryskać chemią, i spróbowałam tej odmiany. Teraz mam marchewkę, bo robale siedzą u sąsiadów i niczym nie pryskam. A że pastewna... no cóż, jakoś mi to nie przeszkadza
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta odmiana, którą podajesz, chyba nie jest dostępna w Polsce. Ciekawe, czy inne "pastewne" też są dobre?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Jest dostępna, widzę ją w sklepie int, trzeba poszukać ona nie jest licencjonowana. Innych odmian nie miałam ale myślę, że warto spróbować
Znalazłam nasiona marchwi Lobbericher, jest napisane, że nadaje się do jedzenia dla ludzi
Znalazłam nasiona marchwi Lobbericher, jest napisane, że nadaje się do jedzenia dla ludzi
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Faktycznie jest, wpisywałam de zamiast du. Reklamowałaś ją tu już w 2012
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
-
- 50p
- Od: 13 lut 2008, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wczesna marchew i inne
ja jak widzę taka ilość, to na sama mysl o pieleniu "boli mnie kręgoslup" , ale u Ciebie już widać wyrwane chwasty na środku- pracowite masz te kobiety
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Ja mam dokładnie odwrotnie, moja marchew posiana 2 kwietnia ledwo da się zauważyć, ale ziemię mam bardzo gliniastą
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Mam podobnie jak Dorota, marchew oglądać można z nosem przy ziemi, natomiast chwasty widać z daleka Nie wyrabiam z pieleniem, a sezon dopiero się zaczyna.
pozdrawiam Ewa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja też mam ziemię gliniastą na działce ale marchew ładnie rośnie. Oczywiście chwasty jeszcze lepiej. Z tego powodu nie zrobiłem jej wczoraj zdjęcia, a zacząłem pielić.
Sluchajcie czy mozna jeszcze dosiac marchewkę i pietruszkę bo te które wczesniej wysialam slabo wykielkowaly.
iwusiak1 Można teraz siać marchew .W czwartek posiałam z przeznaczeniem na zbiór jesienny po rządku :nantejska, perfekcja, flakkese . A tak wygląda wczesna: amsterdam z nasionek pobudzonych w piasku przed wysiewem.
Koper ''samosiejek'' pomiędzy marchwią i pietruszką. Cebulkę,która miała zaznaczać rządek zużywam na bieżące potrzeby.
Koper ''samosiejek'' pomiędzy marchwią i pietruszką. Cebulkę,która miała zaznaczać rządek zużywam na bieżące potrzeby.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Pietruszka ma bardzo długi okres wegetacji trwający u odmian późnych nawet od 180 do 220 dni. Być może jakaś odmiana o krótszym okresie wegetacji zdąży dorosnąć. Możesz spróbować np z odmianą Konika lub Cukrowa.