Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Ciąg dalszy kwitnienia pumilek
Riveting - cudo ;:333 Ponoć najładniejszy wśród biało-atramentowych irysów SDB
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coca Pink
Obrazek

Hocus Pocus
Obrazek
i takie cudo dzisiaj zakwitło - piękniusi, ale nie znam imienia ;:173
Obrazek
Już znam imię - Bourgeois
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Monia pierwszy i ostatni są bosskie ;:167 Daj znać, jak będziesz je rozsadzała :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Piękne są Twoje irysy ;:oj , ja też chętnie ustawię się w kolejce po zakupu ;:109 jak będziesz je rozsadzała ;:79. Słyszałam, że tulipany lubią wędrować i należy sadzić je w ziemi w doniczkach, nie wiem co o tym sądzić zwłaszcza, że kupiłam w doniczce i zastanawiam się czy je wyjmować czy wkopać z doniczką.
:wit Agnieszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko Bourgeois to kolejny, który mnie zauroczył, choć pewnie Riveting równie piękny. ;:oj Dziękuję, ;:196 czyli liście mają ładne. O liściach myślę pod kątem ich wyglądu, u mnie chyba łapią jakąś chorobę grzybową, bo zasychają. ;:222
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Piękna kolekcja irysków ;:63 Wiem, że jesteś irysowo zakręcona, ale ponad 20 samych pumilek? Nawet nie wiedziałam, że może ich być aż tyle ;:218 Nie wiedziałam również, że one tak się nazywają ;:224 Margo2 mi to uświadomiła. To ile masz ogólnie wszystkich irysów?
Kamienny taras ponownie mnie zachwyca, cudny jest ten Twój kawałek podłogi ;:108
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Moniko...wow...20 odmian pumilek? Ja też nie miałam świadomości że może ich tyle być? Masz rację że są urocze i prawie bezobsługowe. Nie potrzebują wiele miejsca a i same listki też się ładnie komponują w zestawieniu z innymi roślinami. Mój faworyt to chyba jednak IRISH MOSS
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MONIKO
u mnie na różach znalazłam młode sklejone listki a w nich małą larwę. Oczywiście pozbyłam się tego, ale zastanawiam się co to może być?
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Alania pisze:
Dorfi pisze:Piękne masz te rysy.
U mnie jakoś nie chcą rosnąć. Nie wiem dlaczego.
Ziemia zbyt mokra lub zbyt głęboko posadzone. Jaki problem obserwujesz? Gniją, łapią choroby czy słabo kwitną?
Po prostu nie rosną. Nie gniją i nie chorują. Posadzone są płytko, bo czytałam, że nie można ich za głęboko sadzić.
Może im miejsce nie odpowiada?
Spróbuję je na przyszły sezon przesadzić w inne miejsce.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Moniczko, piękne ;:180
Moimi faworytami są Pixie Delight i Riveting ;:167 Nie dziwię się, że ten ostatni jest uważany za najładniejszy ;:108
Jaką one mają wysokość w realu?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jol_ka pisze:Monia pierwszy i ostatni są bosskie ;:167 Daj znać, jak będziesz je rozsadzała :wink:
;:196 daję znać :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga2016 pisze:Piękne są Twoje irysy ;:oj , ja też chętnie ustawię się w kolejce po zakupu ;:109 jak będziesz je rozsadzała ;:79. Słyszałam, że tulipany lubią wędrować i należy sadzić je w ziemi w doniczkach, nie wiem co o tym sądzić zwłaszcza, że kupiłam w doniczce i zastanawiam się czy je wyjmować czy wkopać z doniczką.
:wit Agnieszka
Aga, w sprawie irysów pisz na p.w. które Cię interesują :D
Tulipany traktuję bez zbytniego zaangażowania - u mnie albo sarny je zjadają albo ptaki obdziobią albo nornice wygryzą cebule. O wędrowaniu cebul nie słyszałam :shock: Jak niby to miałoby się odbywać ;:218 :?: Wiem, że schodzą w głąb ziemi i marnieją, ale myślę, że przemieszczanie w inne miejsca jest wynikiem przenoszenie przez gryzonie.
Nie wkopuję z doniczkami ani koszykami. Kiedyś tak zrobiłam, ale rok później wykopałam koszyki, bo przeszkadzały mi w pieleniu.

cyma2704 pisze:Moniko Bourgeois to kolejny, który mnie zauroczył, choć pewnie Riveting równie piękny. ;:oj Dziękuję, ;:196 czyli liście mają ładne. O liściach myślę pod kątem ich wyglądu, u mnie chyba łapią jakąś chorobę grzybową, bo zasychają. ;:222
Soniu, mogą im zasychać końcówki, jeśli to pierwszoroczniaki, bo są słabsze i może się tak dziać. Starsze brązowiejące to może być objaw grzyba ;:222

Iwonka1 pisze:Piękna kolekcja irysków ;:63 Wiem, że jesteś irysowo zakręcona, ale ponad 20 samych pumilek? Nawet nie wiedziałam, że może ich być aż tyle ;:218 Nie wiedziałam również, że one tak się nazywają ;:224 Margo2 mi to uświadomiła. To ile masz ogólnie wszystkich irysów?
Kamienny taras ponownie mnie zachwyca, cudny jest ten Twój kawałek podłogi ;:108
Ile mam irysów :?: ;:24 Wszystkich z wysokimi, to chyba nie pokłamię, jeśli powiem, że ok.50-60 ;:109
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 pisze::wit
Moniko...wow...20 odmian pumilek? Ja też nie miałam świadomości że może ich tyle być? Masz rację że są urocze i prawie bezobsługowe. Nie potrzebują wiele miejsca a i same listki też się ładnie komponują w zestawieniu z innymi roślinami. Mój faworyt to chyba jednak IRISH MOSS
Tak, to bardzo ładna odmiana. Ja myślę, że pumilek jest ponad 100 odmian, ale nie wszystkie są znane w Polsce. Ja właśnie dokupiłam kolejnych 15 odmian :heja

jolcia1212 pisze:MONIKO
u mnie na różach znalazłam młode sklejone listki a w nich małą larwę. Oczywiście pozbyłam się tego, ale zastanawiam się co to może być?
Nie wiem co to, ale miałam takie kiedyś ;:218

Dorfi pisze:
Alania pisze:
Dorfi pisze:Piękne masz te rysy.
U mnie jakoś nie chcą rosnąć. Nie wiem dlaczego.
Ziemia zbyt mokra lub zbyt głęboko posadzone. Jaki problem obserwujesz? Gniją, łapią choroby czy słabo kwitną?
Po prostu nie rosną. Nie gniją i nie chorują. Posadzone są płytko, bo czytałam, że nie można ich za głęboko sadzić.
Może im miejsce nie odpowiada?
Spróbuję je na przyszły sezon przesadzić w inne miejsce.
Nie przyrastają czy nie kwitną?
Może faktycznie zmień im miejsce ;:108

Elwi pisze:Moniczko, piękne ;:180
Moimi faworytami są Pixie Delight i Riveting ;:167 Nie dziwię się, że ten ostatni jest uważany za najładniejszy ;:108
Jaką one mają wysokość w realu?
;:196
wysokość od ok.15cm u tych najniższych do 40cm wyższe jak np. Blue Gem i Riveting :D
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Moniś, ponieważ jestem "nowonarodzonym" ;:86 nie mam uprawnień jeszcze do wysyłania wiadomości pw i możliwości skorzystania z zakładki nadwyżki :( , muszę prężnie pisać na forum ;:161 i zmienić statut na wyższy poziom ;:333 , na radzie mogę tylko patrzeć i wzdychać ;:145
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”