Cierniste początki Grześka

ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cierniste początki Grześka

Post »

Ja też wolę użyć mniejszej doniczki i przesadzić dwa razy, niż dać od razu dużą. Mam hojną rękę przy podlewaniu roślin i przyciasne doniczki niejako zabezpieczają rośliny przed przelaniem :wink:

Ta roślinka z dużym pąkiem bardzo mi się podoba ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Bo polemizować można jeżeli rzecz idzie o to, czy kwadrat, czy koło, ewentualnie plastik czy ceramika, ale wielkośc nie podlega według mnie dyskusji.
Najważniejsze, że - tak jak było już wyżej - w ciaśniejszej im lepiej, łatwiej nie przelać, to dodatkowo mniejszych zmieści się więcej, a co za tym idzie można pozwolić sobie na dodatkowe roślinki :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p
Od: 12 mar 2016, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bądzcie trochę wyrozumiali w sumie dla laika który jeszcze pół roku temu zastanawiał się czy zająć się kaktusami tak na poważnie, więc gdzie mi do waszych dziesiątków lat doświadczeń w hodowli tych roslin. Na razie zostają u mnie w tych okrąglakach a jak już pisałem w przyszłości wszystkie powędrują do kwadratowych doniczek. Nie znajdę teraz na szybko tego postu ale jeden z większych autorytetów na tym forum wypowiedział się kiedyś na temat wielkości wielkości doniczek i poniekąd na tym też opieram się że jeśli mam dobry substrat, uważam z podlewaniem, o miejsce ( jak na razie) nie muszę się jeszcze martwić, to jakiejś strasznej krzywdy moim roślinkom nie robię. Dziękuję wszystkim za rady i uwagi, kazda wskazówka jest dla mnie bardzo cenna i pogłębia moją raczkującą wiedzę na temat tych roślin
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ależ my przecież jesteśmy wyrozumiali i nie chcemy Cię w żadnym razie stresować! To wszystko z miłości - do kaktusów, i życzliwości - dla kolegi kaktusiarza :D
Nie odbieraj naszych wypowiedzi, jak narzucanie jedynie słusznych poglądów, po prostu dzielimy się doświadczeniami, cos z tego ktoś wybiera i stosuje u siebie, coś się odrzuca i nikt nie ma o to pretensji, a najważniejsze w tym wszystkim jest to, że jest z kim pogadać o sprawach, których nie rozumieją nawet nasi najbliżsi :wink:
Jak wypróbujesz swoje sposoby, to za jakiś czas też nam o tym pewnie opowiesz i dzięki temu ktoś będzie mógł powielić metody, albo uniknąć jakichś błędów ;:108
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Dzięki onectica za miłe słowa. Nie odebrałem tych wszystkich rad niewłaściwie, wiem że to z miłości do tych pięknych roślin i chęć dzielenia się własnym doświadczeniem z ludzmi takimi jak ja którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w świecie tych cudownych roślin. Zapewne macie rację że w mniejszej doniczce łatwiej utrzymać odpowiednią wilgotność podłoża czy jego pH z drugiej zaś strony trafił do mnie argument że przecież w swoim naturalnym środowisku te rośliny i ich korzenie nie są ograniczone do doniczki 4x4 czy 8x8 i mają się dobrze. Prawda jak zwykle pewnie leży gdzieś pośrodku a najważniejsze by nasze rośliny zdrowo się rozwijały i cieszyły nas swoim pięknem
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Dziś od rana słonka nie za wiele a i sporo chłodniej, praktycznie wszystkie pąki czekają na więcej ;:3 , jedynie parę małych aylosterek coś tam próbuje pokazać

Obrazek
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj ... pokazałeś bardzo ładny kwiat o intensywnym kolorze, a fotka przedniej jakości, widać wszystkie najważniejsze szczegóły, zarówno na roślinie jak i na jej "ozdobniku" ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Piękny jest ten kolor, lubię, jak mieni się w słońcu ;:333
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Prawie wszystkie pąki czekają na lepszą pogodę, tylko rebucjowate nieśmiało bo nieśmiało ale pokazują swój urok :D

Obrazek
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

grzegorzo pisze:/ ... / nieśmiało bo nieśmiało ale pokazują swój urok :D
- nie są tak nieśmiałe jak je oceniasz, wygląda to raczej na "roślinną kokieterię". Kokietują swoimi pięknymi kwiatami, bo jest czym ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Pięknie ;:oj U mnie dzisiaj nawet rebucjowate nie kokietują przez tę niewdzięczna pogodę :(
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

W końcu dziś trochę słoneczka, mammillarka postanowiła pokazać co ukrywała, niestety miała tylko 2 pączki, może w przyszłym roku pokaże wianuszek
Obrazek
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Ten gymnolek to jeden z moich ostatnich nabytków, przyszedł już z pąkami, dziś jeszcze nie całkiem ale w słoneczku nieco je rozwinął ( wiem, wiem Henryku, okrągła doniczka i 3 rozmiary za duża ale juz pomału się rozglądam za kwadratowymi :wink: )

Obrazek
Pozdrawiam
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”