Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dereń jadalny - odmiany (cz.II)
To nie dolomit a raczej kreda, bo ma tylko 2,5% MgO a nie 20%. O interwencyjnym nawożeniu dolistnym napisałem już kilka dni temu. Kopac można w odległości 30-40 cm od pnia.Co dolega dereniowi? Gleba. Dużo potasu, jeszcze więcej magnezu, trochę fosforu i zero wapnia.
Mam zamiar jutro rano iść i zastosować tę CaCO3 + Mg nawóz. Istnieje dużo potasu, magnezu, fosforu w moim gleby? Jakie są zalecane kwota gr / kg każdego?kaLo pisze:To nie dolomit a raczej kreda, bo ma tylko 2,5% MgO a nie 20%. O interwencyjnym nawożeniu dolistnym napisałem już kilka dni temu. Kopac można w odległości 30-40 cm od pnia.Co dolega dereniowi? Gleba. Dużo potasu, jeszcze więcej magnezu, trochę fosforu i zero wapnia.
Nie jestem w stanie uzyskać dostęp do forum w podpisie? Czy możesz dać mi uprawnienia?zaorla pisze:...
---
Naprawdę bardzo dziękuję za cenną pomoc, które świadczą dla mnie .. Jesteś wspaniałym ..! I przepraszam, że nie piszę poprawnie po polsku
-
Nic nie wiadomo o zawartości azotu. Jeżeli możesz zdobyć saletrę wapniową Ca(NO3)2 to zrób roztwór 0,5% (50g/10l wody) i wlej 2 litry pod każdą roślinę .Powtórz za 2-3 tygodnie. Dostarczysz azot N i wapń Ca jednocześnie. Jak derenie pozytywnie zareagują to trzeba będzie jeszcze uzupełnić fosfor.
Dzień dobry i mają wielki tydzień.kaLo pisze:Nic nie wiadomo o zawartości azotu. Jeżeli możesz zdobyć saletrę wapniową Ca(NO3)2 to zrób roztwór 0,5% (50g/10l wody) i wlej 2 litry pod każdą roślinę .Powtórz za 2-3 tygodnie. Dostarczysz azot N i wapń Ca jednocześnie. Jak derenie pozytywnie zareagują to trzeba będzie jeszcze uzupełnić fosfor.
To była moja pierwsza myśl, aby dać azotan wapnia, ale już podane 50gr siarczanu amonu przed 2-3 tygodni, więc beleave jego NO dodanie azotanu wapnia w tej chwili
Jak często powinno się nawozić? Czy jest jakaś reguła Deren zapłodnienia?
-
Nawozi się tak jak inne krzewy owocowe. Nie stosuj siarczanu amonowego, bo jest nawozem zakwaszającym i obniża pH.
Mogę zapytać, czy jesteś rolnik - Arborist? Jestem w potrzebie doradcą, który ma doświadczenie w Deren.kaLo pisze:Nawozi się tak jak inne krzewy owocowe. Nie stosuj siarczanu amonowego, bo jest nawozem zakwaszającym i obniża pH.
Kiedy należy nawozić raz azotem oparte nawóz? (Jeśli rośliny zaczynają się dobrze)
-
Zwykle nawozi się w kwietniu i koniec czerwca do połowy lipca. Derenie mam od 15 lat i trochę się o nich nauczyłem bo też były z nimi kłopoty.
Dałem 50 gr siarczanu amonu na początku maja. Kiedy jest idealny czas, aby zastosować trochę więcej azotu? (Iz 50 gr wystarczy?)kaLo pisze:Zwykle nawozi się w kwietniu i koniec czerwca do połowy lipca. Derenie mam od 15 lat i trochę się o nich nauczyłem bo też były z nimi kłopoty.
Również niektóre rośliny mają purpurowe wskazówki liści. Co może być przyczyną?
Czy ta nowa dynamika (4 top liście) wygląda zdrowo do ciebie?
-
Te nowe liście wyglądają zdrowo. Purpurowe zabarwienie może być spowodowane brakiem fosforu. Jeżeli ostatnio było ochłodzenie, to pobieranie fosforu było dodatkowo utrudnione. Derenie możesz zasilać rozcieńczonymi nawozami 0,5% do końca lipca nawet co 2 tygodnie.
Do uzupełnienia azotu i fosforu jednocześnie możesz użyć fosforan dwuamonowy (NH4)2HPO4 N:P (18:46).
Do uzupełnienia azotu i fosforu jednocześnie możesz użyć fosforan dwuamonowy (NH4)2HPO4 N:P (18:46).
Prawdopodobnie pomógł Topsin. Może jednak to była jakaś choroba grzybowa.
Nowe liści są ładne, ja bym jeszcze poczekał z nawozami.
kaLo pisze:Te nowe liście wyglądają zdrowo. Purpurowe zabarwienie może być spowodowane brakiem fosforu. Jeżeli ostatnio było ochłodzenie, to pobieranie fosforu było dodatkowo utrudnione. Derenie możesz zasilać rozcieńczonymi nawozami 0,5% do końca lipca nawet co 2 tygodnie.
Po pierwsze dziękuję za natychmiastową odpowiedź..!!!pelikano11 pisze:Prawdopodobnie pomógł Topsin. Może jednak to była jakaś choroba grzybowa.
Oto kilka zdjęć. Czy wyglądają dobrze dla ciebie?
Niektóre z nowych liści jakieś czarne plamy. Podobnie jak w pierwszym zdjęciu.
Jeśli zauważysz coś, że powinienem dbać proszę dać mi znać.
Jest to również dobry pomysł, aby usunąć wszystkie uszkodzone liście?
Dziękuję Ci.
Ja uważam że jest lepiej, powtórzyłbym Topsin ale podlać krzewy - 2 litry/1 krzew 0,1% roztwór Topsin. Liści na razie nie obrywaj, są potrzebne do transpiracji.
Może KaLo ma inny pomysł, to poczekaj.
Może KaLo ma inny pomysł, to poczekaj.