Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

Bardzo ładnie rośnie ci w tej ziemi cebula :lol:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pelikano11 o cebuli pogadamy jak urośnie teraz słuchaj mnie o borówkach i dobre rady dawaj co bym mogła Cię w Wielkopolsce chwalić ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Podpinam się pod małą ilością kwiatów tak jakby wymarzły , na 6 krzaków połowa ma normalne kwiaty a połowa 5 na krzyż. Dziwnie jakoś , a borówki mam z 10 lat i nawożę je tak samo .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNIESZKO ja raczkuję z borówkiami i mam pytanie jak często trzeba borówki nawozić, czym to robisz :?:
miroslawiec
50p
50p
Od: 24 kwie 2014, o 20:37

Post »

witam leszczyna jeśli chcesz aby borówki dobrze rosły to: w gliniastej glebie powinnaś wykopać doły o średnicy od 80 - 100 cm
i głębokości minimum 50 cm. Jeżeli na dnie dołu jest glina to należy wykopać [przebić otwór o średnicy kilkunastu cm ] i wypełnić go
drobnymi kamykami jest to drenaż. Boki dołów dobrze jest obłożyć nawet grubszą folią pomaga to utrzymać pH oraz wilgotność.
Ja podłoże robię drobna kora sosnowa torf 3,5-4,5 pH oraz własny kompost 1-1-1 a na wierzchu gruba kora sosnowa.
Moje nawożenie to łyżka stołowa siarczanu amonu na 10 L wody [na krzak ]. 3 x w odstępach dwa lub trzy tygodnie a po zbiorach
owoców taka sama porcja siarczanu potasu. Podlewam co dzień 10 L na krzak [w miarę możliwości] deszczówka.

pozdrawiam Kazik
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KAZIK jak widzisz borówki już posadzone, dołki były pokażnych rozmiarów ale drenażu nie wykonaliśmy.
Kwaśny torf + przekompostowana kora sosnowa z trocinami + 1 nieduża łopatka ziemi rodzimej i w takie podłoże posadzona borówka, kompostu nie dokładaliśmy bo nam nie zalecano, ponoć podnosi pH. a mamy go sporo.
Podlewam wodą ze studni, woda codziennie jest nalewana do dużej balii i słuzy do podlewania doniczkowców.
Kazik ale codzienne podlewanie nie utopi borówki :?: i teraz jeszcze pytania od kiedy mogę zacząć zasilanie świeżo posadzonych borówek :?:

:wit
x-p-11
---

Post »

leszczyna pisze:pelikano11 o cebuli pogadamy jak urośnie teraz słuchaj mnie o borówkach i dobre rady dawaj..
Cebulka niechaj będzie Twoją rośliną wskaźnikową :lol:
A te 10/12 cm zielonego obrzeża w ziemi, o długości ok 120cm, to po co?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pelikano11 a sąkd wiesz, ze to tyle cm :?: :;230
x-p-11
---

Post »

No to dawaj o ile się pomyliłem :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

co bym miala ład wokół borówki....a ja tak lubię ;:306
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Ja obstawiam 2m25cm :D .
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

leszczyna pisze:KAZIK jak widzisz borówki już posadzone, dołki były pokażnych rozmiarów ale drenażu nie wykonaliśmy.
Kwaśny torf + przekompostowana kora sosnowa z trocinami + 1 nieduża łopatka ziemi rodzimej i w takie podłoże posadzona borówka, kompostu nie dokładaliśmy bo nam nie zalecano, ponoć podnosi pH. a mamy go sporo.
Podlewam wodą ze studni, woda codziennie jest nalewana do dużej balii i słuzy do podlewania doniczkowców.
Kazik ale codzienne podlewanie nie utopi borówki :?: i teraz jeszcze pytania od kiedy mogę zacząć zasilanie świeżo posadzonych borówek :?:

:wit

Codzienne podlewanie nie tylko może utopić borówki ale również wymyć składniki pokarmowe w głąb gleby. Tak kompost podnosi poziom gleby i nie zaleca się stosowania do borówek które jak wiadomo nie tolerują podłoża o zbyt wysokim pH. Poczekaj z tydzień i zastosuj pierwszą dawkę nawozu, ja tak robiłem jak sadziłem borówki i wszystkie żyją do tej pory.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PATRYK dzięki za rady i porady i pozostaję przy Twoim sposobie uprawy borówek ;:196
polak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2016, o 22:34

Post »

Witam Forumowiczów,
Posiadam nie dużą plantację borówki amerykańskiej. Jestem początkującym plantatorem. Potrzebuje
Drodzy Forumowicze dobrej rady. Moja plantacja została założona na jesień 2015 roku. Na wiosnę obcinałem standardowe zmarzłe końcówki. Oraz prowadziłem nawożenie. Jednak nieduża ilość moich krzaczków zaczęła obumierać usychać. Mniej więcej wygląda to tak jak by zaczęły już puszczać liście a po pewnym czasie uschły. Co robić usunąć przyciąć oraz co może być przyczyną choroba grzyb pleśń. ??
W tym roku usuwam kwiatki ponieważ chce aby borówka lepiej się ukorzeniła.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

leszczyna pisze:PATRYK dzięki za rady i porady i pozostaję przy Twoim sposobie uprawy borówek ;:196

Nie ma za co od tego tutaj jestem na początku też potrzebowałem pomocy jak Ty :D
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”