Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Post »

Justynko a ja kocham Twoje parapety z uroczymi fiołkami, skrętnikami i hojami ;:167
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawa fotorelacja z wystawy storczykowej ;:oj .Piękne i kolorowe fiołeczki rosną u Ciebie, widać, że masz do nich rękę ;:138 .
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Złotkiem jestem zachwycona ;:173
Ile czasu minęło od sadzonki do kwiatka?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Yuppi! Udało się :heja
H. loheri rozkwitła - kwiatuszki maleńkie, około 3 mm wielkości. Z tego, co czytałam w internecie, jej kwiaty nie mają zapachu. Cóż, ja mam bardzo czuły nos i jak powąchałam z bliska, to jednak bardzo, bardzo delikatnie pachnie karmelem

Obrazek

I kolejny debiut skrętnikowy - Mona - jak ja kocham ciemne, aksamitne kwiaty z kontrastowym jasnym "gardłem". Cudna odmiana :heja

Obrazek

Odpowiem na posty, jak tylko czas pozwoli. I będą kolejne zdjęcia ;:3
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

No nie powiem skrętnik przepiękny :D i gratuluję kwitnień hojowych :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Wystawy storczykowej zazdroszczę ;:224 jeszcze nigdy nie byłam, wszystkie jakoś daleko ode mnie :(
U ciebie na parapetach istny szał kwiatowy ;:oj jak obficie kwitną fiołeczki ;:63
hoja loherii ślicznego ma kwiatuszka ale i ona chyba nie ma za dużych listków?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia1007- wegetacja zależy od nasłonecznienia i miejsca położenia, tak mi się wydaje.

Z Ogrodu Botanicznego jest tyle zdjęć, że trudno wybrać te do pokazania. Postaram się wkleić zdjęcia roślin z różnych grup, które mi wpadły w oko i... w obiektyw.

Barbra13- fiołki, zwłaszcza w słońcu pięknie wyglądają. Miniaturki miejsca niewiele zajmują. A ja je uprawiam na knocie na pojemnikach. Na jednym pojemniku mieści się od 11- 20 fiołeczków. Polecam taki sposób uprawy. Bo pojemnik zajmuje tyle miejsca, co dwie doniczki 15 cm.
A tyle kolorów i radości dają takie kwitnące bukieciki.

I prawie zerowa opieka nad nimi - tzn. raz w miesiącu zmieniam wodę - czyszczę knoty i pojemniki. I tyle. Obserwuję tylko, czy nie ma nieproszonych gości.

Tomek7878- witaj u mnie miło.
Rośliny teraz mają największe przyrosty i najwięcej kwiatów, pączków jest.
Dlatego tak ładnie wyglądają.

Iwek- rodzina storczyków jest ogromną grupą roślin. I są tam różne ciekawostki. Codziennie na świecie są odkrywane nowe gatunki storczyków ;:108
Na przykład są tak małe storczyki, że ich kwiaty trzeba oglądać... przez mikroskop. Oglądałam na którejś z wystaw storczykowych, takie kruszyny ;:108

Dziękuję za miłe słowa na temat moich roślin.
Irysek - cudny, rzeczywiście.

Ulkabe- cieszę się, Zajrzałaś do mnie.
A co się stał iryskom, że nie przezimowały?
U mnie dwie odmiany nie przeżyły. Reszta w dobrej formie jest.

Anetta- rośnie wszystko, kwitnienia codziennie pojawiają się na parapetach i w ogrodzie. Czasami ze zdjęciami nie nadążam.
Nie, nie z Tajlandii. Na razie nie myślałam o takich zakupach.
Nowe hoje są zakupione w Polsce lub z wymian.

Renata1962- ja też kocham swoje parapety z roślinami :D
Choć na zdjęciach rzadko całe parapety pokazuję, bo na nich widać gąszcz liści i pojedyncza roślina ginie "w tłumie".

Emma1966- na żywo było ciekawiej na tej wystawie ;)
Fiołeczki się rozszalały na knocie, nawet małe sadzonki śmigają ze wzrostem. Są, pod stałą moją obserwacją.

Onectica- oj, długo. 10 m-cy czekałam na debiut "Złotka". Ale kwiat wart czekania.

Nowapasja- szkoda, że daleko od Ciebie są wystawy storczykowe. Ja byłam chyba naokoło 10 takich imprezach.
Uważam, że są one bardziej dla Osób interesujących się dłużej storczykami. Jak byłam pierwszy raz na takiej wystawie, to gubiłam się w nazwach samych orchidei, o reszcie nawet nie wspomnę.
Tam jeżdżą pasjonaci z ogromną wiedzą i praktyką. Ileż można się nauczyć.

Liczę na większy szał kwiatowy. Na razie skromnie kwitną skrętniki. Hoje rosną, zamiast się pączkować.
hoja loheri ma mniej więcej o połowę mniejsze liści od h. wayetti. Do tego wolno rośnie ta hoja, ale mi jej liście bardzo się podobają i kwiatuszki czekoladowe też mnie zauroczyły.

Ciekawostki z ogrodu botanicznego.
Zacznę pachnąco cytrusami - mandarynki

Obrazek

Liście filodendronów, monster, begonii, palm (one były większe) w szklarniach były ogromne. Niektóre miały długość do dwóch metrów, a szerokość około jednego metra. Giganty - jednym słowem

Obrazek

Obrazek

Najcieplejsza szklarnia - z kaktusami

Obrazek

"Firanki" z tillandsii... na żywo robią wrażenie ;:173

Obrazek

Kilka portretów... Heliconia Bihai

Obrazek

Peperomia incana (wylądowała na mojej liście chciejstw) cudna z meszkiem i w kolorze srebrnym. Ciekawe, czy jest do zdobycia w Polsce ;:224

Obrazek

Jak to zwykle bywa... nazwy handlowe roślin nie są prawdziwe. Peperomia prostata nie jest nią...tylko

Obrazek

Coś dla hojomaniaków... h. meredithi i jej ogromne liście. Naprawdę piękny okaz tej hoi tam jest

Obrazek

Opalona h. obscura

Obrazek

Oczywiście szklarnie to tylko część ogrodu do zwiedzania.
Jako, że jest wiosna najwięcej czasu na zewnątrz spędziłam wśród irysów, bzów i wiosennych roślin ( w tym skalniaki, na przykład).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To na razie tyle zdjęć z grodu botanicznego :) To, co pokazałam, to jest tylko mały wycinek tego, co widziałam. Poza tym ogród o każdej porze roku wygląda nieco inaczej.

Zdjęcia z mojego ogrodu następnym razem, bo za dużo by ich było.
Pochwalę się jedną nowinką przywiezioną z Krakowa. Jak Niektórzy Wiedzą, wracam powoli do storczyków. Wybrałam dwie grupy orchidei, które będę kolekcjonować: katleje i masdevallie.
I jest pierwsza masdevallia na moim parapecie (kiedyś miałam około 20 odmian tych storczyków) - masdevallia strobelii x hirtzii - mam nadzieję, że kiedyś u mnie zakwitnie

Obrazek

Z nowinek już nie krakowskich, spełnione marzenie hojowe ( od jakiś dwóch lat przymierzałam się do tej hoi) - z wymiany, h. sp. Umphang tzw. h. litophytica. Ma drobne, zielone bardzo ciemne listeczki, kwiaty będą podobne do h. belli. Śliczna hoja rzadko spotykana w kolekcjach

Obrazek

Liście variegata ciągle mi się podobają - h. tsangii variegata jest u mnie od lutego bodajże, przyjechała, jako cięte sadzonki. Ukorzeniła się szybko i już zaczęła wzrost ślicznie wybarwionym liściem

Obrazek

A teraz jedna z ważniejszych chwil dla mnie w tym sezonie. Zaczyna pękać pączek na siewce skrętnika po rodzicach DS Mistycyzm x DS Beloved. Może to będzie siewka pachnąca.
Trzymać kciuki proszę ;:108

Obrazek

Życzę wzdychania do roślin z Botanika, ja wzdychałam na miejscu ;:108
parapetowce
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Oj wzdycham, wzdycham, piękne widoki ;:oj
Powodzenia ze storczykami i trzymam kciuki za skrętnika ;:65
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Wycieczki tylko pozazdrościć. Miło patrzeć, jak wszystko u ciebie rośnie, a masdevallia na pewno zakwitnie pod twoją opieką. ;:215
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wycieczkę miałaś wspaniałą.
Peperomia incana jest w Polsce -napisz pw :wit
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Ja również trzymam kciuki i za to, żeby pięknie pachniał. ;:167 Oczywiście czekam na zdjęcia. Pamiętasz jak długo czekałaś na pączek od siewki?
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Justyna trzymam kciuki na litophyticę ;:333 też mam małą szczepkę od tygodnia :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

H. loheri - cudo! Aż się napatrzeć nie można ;:167
Dziękuję za zdjęcia - ja do Krakowa jadę ponownie pod koniec czerwca i ogród będzie już otwarty, wiec na pewno pooglądam sobie różne cuda. Ciekawe, czy to samo wpadnie w oko co Tobie ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Lubię ogrody botaniczne, nawet sama mam nieopodal....jednak dużo skromniejszy od Krakowskiego.
Też jestem ciekawa siewki :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisnia897- warto sobie zaplanować taką wycieczkę do botanika, wrażenia, zwłaszcza dla roślinomaniaków są wspaniałe.
Prz okazji można się czegoś nauczyć i pooglądać i powąchać egzotyki.

Siewka trzyma mnie w napięciu - już zaczęła pękać, widać różowo - fioletowe żylki na płatkach. Ale do rozkwitu jeszcze trochę.

Kubasia- lubię takie wycieczki od czasu do czasu.
Dziękuję. Teraz największe przyrosty na roślinach. Po nocy, to hoje nawet 20 cm pędy mają - normalnie nocami rosną. Zawijam raz w tygodniu, zatem około 1 metrowe pędy co niektórych okazów :shock:

Filigranowa27- dziękuję. Napisałam pw ;)

Halinkab-
siewki to nieźle testują moją cierpliwość. Akurat ta siewka - to jest wyjątek. Szybko urosła - wysiana we wrześniu 2015 roku. Mam jeszcze kilka sztuk tej krzyżówki - ale są maleńkie sieweczki i stoją w mnożarce.

Na pewno będzie mnóstwo debiutów siewek z 2014 roku - większość jest w pączkach. Siewki z 2015 roku dopiero zaczynają ładne przyrosty - do kwiatów im daleko jeszcze.

Nowapasja- to ja trzymam kciuki za Twoją lithophyticę ;)
Moja... już rośnie. Ja mam ją dużą - dostałam (aż się zdziwiłam). Prawie metrową sadzonkę :lol:
Pamiętaj o wodzie z jajek dla niej.
Ona lubi podłoże zasadowe.
Ja posadziłam w hydro, wodą z jajek podlałam. Po tygodniu juz miała duże korzenie, a po trzech tygodniach podjęła wzrost i zaczyna się rozkrzewiać.
Aż się boję tej szybkości jej wzrostu, ponoć szybko rośnie na giganta ;:173

Piasek pustyni- cieszę się, że i Ty Odwiedzisz to piękne miejsce.
Jedź w każdy dzień, tylko nie w piątek. Tego dnia są opryski w szklarniach i są one zamknięte dla zwiedzających. Jestem też ciekawa, co Tobie wpadnie w oko.

Jeśli chodzi o h. loheri, to cofam swoje słowa, że ona delikatnie pachnie. Na trzeci dzień od rozkwitu pokazała na co ją stać. Niby tylko pięć kwiatuszków, a zapach jest w całym mieszkaniu. Pięknie pachnie - słodko nektarowo, bardzo przyjemnie. Ma nutę zapachu h. carnosy - ale tylko delikatną, nie pachnie "ostro" (piżmowo).
I kwiaty, jak na małą hoję długo się utrzymują - już tydzień je ma. H. lacunosy w upalne dni, u mnie utrzymują kwiaty około 4 dni.

Mrinwestor- o, zazdroszczę bliskości ogrodu botanicznego :) Mi się wydaje, że botanik krakowski nie jest duży. Ale fakt - ciekawostki to tam mają.

Przypomniałam sobie, że jednak byłam jeszcze w trzecim botaniku. Wojsławice - to przecież część ogrodu botanicznego z Wrocławia.

Ja mam sieweczkę na żywo - a i tak nadal mnie trzyma w napięciu - myślę, że rozkwit może potrwać do tygodnia czasu.

Niskie iryski kończą kwitnienie (teraz kwitną iryski pośrednie i kłosują się - wysokie).
Peleton kolorów i zapachów ( każda odmiana iryska nieco inaczej pachnie, obecnie szukam irysów o zapachu czekolady...wiem, że są ;) )

Iryski hodowcy Roberta Piątka - jestem zachwycona Jego iryskami niskimi
Purple Sunrise

Obrazek

Duma Jaźwinu - kolor fioletowy, głęboki. Na zdjęciu wyszedł nieprawdziwy

Obrazek

Plamka - jestem nią zachwycona. Cudne płatki, żyłki, bródka...do schrupania. Cieszę się, że ją mam

Obrazek

I inne iryski niskie - bardzo mi się podoba irysek - Rebus ( pachnie nektarowo, słodko). A kwiaty ma śliczne, w piegi - to plikata. Mocno się rozrasta i tworzy kobierce pachnące

Obrazek

Kolejna plikata - Voices - kolor płatków to karmelowo kremowy. Bródka biało - pomarańczowa. Zapach delikatny, bardziej przypominający zapach irysów wysokich - ostrzejszy, piżmowy, nie jest słodki

Obrazek

Kremowy irysek z lekką obwódką błękitu na górnych płatkach - Bleached Blonde

Obrazek

Irysek w delikatnych kolorach - podoba mi się u niego niebieska bródka i zapach - Crystaline Entity

Obrazek

Tego iryska większość Irysomaniaków Zna i Ma... Stara odmiana, ale kolorki fenomenalne - Gingerbread Man

Obrazek

Cocoa Pink - ma ciekawy kolor...nie jest to ani różowy, ani kremowy...najbardziej mi odpowiada nazwa koloru - łososiowy

Obrazek

Megwitch

Obrazek

Cherry Pop - ciemne kolorki irysków uwielbiam i chyba powiększę ich kolekcję

Obrazek

Uff...to zaległe zdjęcia wklejone.
Teraz kwitną irysy pośrednie ( IB, BB). Mam trzy odmiany posadzone przy wejściu do budynku - na skalniaku. Zapach wyczuwalny jest w budynku - naprawdę mocno pachną, pięknie.
Protocol

Obrazek

Tact
Obrazek

Uwielbiam plikaty ( to są iryski "piegowate") i mam ich sporo w swojej kolekcji. Z pośrednich spodobała mi się odmiana - Guru - ta kopułka z górnych płatków tworzy, gdy patrzy się od góry, koronę. Normalnie irysek z koroną, jak zerkam na niego, to od razu się śmieję

Obrazek

A irysy wysokie w pięknych kłosach i pączkach. Już za momencik...zakwitną. I mnóstwo nowinek u mnie będzie w tym roku

Obrazek

Ktoś Pytał o bożykwiata albę - już jest w kwiatach hmm... bladoróżowych

Obrazek

Kolorowe liście z klombu pod czereśnią

Obrazek

Moje siewki liliowcowe rosną wreszcie w siłę (te siewki są z 2014 r; to moje krzyżówki pierwsze, były późno wysiane w marcu 2015 roku; wysadzałam do gruntu w suszę we wrześniu 2015; myślałam, że zimy nie przetrwają - o dziwo tylko dwie sztuki z ponad 40 nie przeżyły)

Obrazek

Mój ogród to nie tylko rośliny ozdobne. Ale też...warzywa, zioła i owoce, które uwielbiam. Moje ziemniaczki, niech szybko rosną. Bo w lipcu na ich miejsce przyjadą nowinki irysowe ;:173

Obrazek

Uff...to jestem na bieżąco ze zdjęciami z ogrodu. Za to teraz mam zaległości z sesjami dla roślin doniczkowych ;:306

Jeszcze jedna fotka "płaczącej" h. loheri

Obrazek

Z debiutów fiołkowych ( są też inne ich pierwsze kwitnienia) - Rob's Chilly Willy

Obrazek

I zakwitła u mnie mini sinningia - Flair

Obrazek

miłego ucztowania się zdjęciami ;:3

A następnym razem postaram się znów pokazać nowinki z parapetów i kwitnienia fiołków, skrętników.
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”