Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Post »

PUMA72,
ależ kusi, żeby uciąć piękne sadzonki :!: ...
Moje pierwsze egzemplarze powędrowały do ziemi w piątek, ale to dopiero początek. Dziś zimnica, że aż strach. :( Następne karpy będę sadzić jak tylko wyjdzie trochę słońca... ziemia jeszcze zimna. Ale u mnie tylko w niektórych karpach są widoczne maluteńkie oczka, w większości jeszcze śpią, śpiochy jedne!
Przechowały się względnie dobrze - ubytki mam w granicach 10-15 % - oczywiście nie przetrzymały te, na których najbardziej mi zależało np. Contraste i Tartan, Kenero Macop B. i Normandy Orange Fluff... Reszta jest jeszcze nieposadzona, a tym samym nie zostały stwierdzone ubytki...
Pozdrawiam
Barbara
katj
50p
50p
Od: 6 cze 2012, o 15:48

Post »

Ja bym poprosiła o identyfikację nr 342 gdzieś wyczytałam że to Lotte (?). Swoją drogą zamierzam na dniach sadzić karpy stąd moje pytanie czy namaczać je czy nie :roll:
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katj,
wg mojego spisu 342 to odmiana Lote - balka w kolorze różowym z jasnożółtym środkiem - pod warunkiem, że Stanisław nie zmienił numerów...
Jeśli chodzi o namaczanie karp, to powiem szczerze - nigdy nie namaczałam. Zawsze sadzę wprost do gruntu - moje karpy jednak nigdy nie są ekstremalnie przesuszone - są twarde, choć nie mają zwykle widocznych oczek, albo mają oczka ledwie widoczne. Ja nawet nie podlewam posadzonych karp, żeby nie narazić je na zagniwanie. Czekam grzecznie, aż uczyni to deszcz. Może trochę dłużej muszę czekać, aż wyjdą spod ziemi, ale za to nie zdarza mi się, żeby nie wyszły. Jeśli już bardzo musisz je uaktywnić, to spryskaj spryskiwaczem i zostaw na kilka dni w jasnym pomieszczeniu.
Słonko wychynęło, więc idzie ku dobremu :tan
Pozdrawiam
Barbara
katj
50p
50p
Od: 6 cze 2012, o 15:48

Post »

Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj pospaceruję ;-) po ogrodzie i pomyślę gdzie je wsadzę :D
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Barbaro, w zeszłym roku miałam ok. 20 odmian Dalii część mi zaginęła, spora część którą udało mi się uratować nie zdążyła zakwitnąć, a wszystkiemu winne ślimaki, dlatego w tym sezonie chcę wreszcie zobaczyć jak wszystkie kwitną.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne, rozumiem ból - w ubiegłym roku cały sezon ratowałam się niebieskimi granulkami, dlatego moje dalie przeżyły. Ślimaków były całe tabuny. W tym roku jeszcze nie posadziłam dalii, a już widzę, że wyłażą. Nie chcę myśleć, co się będzie działo, jak się zrobi ciepło - na razie ratują sprawę zimne nocki.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Moje hartują się już na balkonie, tez wysadzam wcześniej do donic , takie podrośnięte mają większe szanse w starciu ze ślimakami, łatwiej podsypać granulkami.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Moje również się hartują od tygodnia na tarasie. Ma nie być przymrozków ale i tak wysadzę dopiero po 15 stym.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Ja swoje wyciągnęłam przedwczoraj są w kiepskim stanie wyschły, mam dużo strat .Wczoraj zaczęłam oczyszczać i dzielić co sie da .
W zeszłym roku też ślimaki objadły i oczywiście część zgniła w ziemi zanim wypuściła liście ,a i gorące słońce latem swoje zrobiło .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadziłam moje dalie w 80 % w fazie prawie kompletnego "uśpienia" - bez "oczek" i oznak kiełkowania. Cierpliwie czekałam na deszcz i ocieplenie... Dziś popadało, więc dostały trochę wilgoci i powinny się obudzić - ale kiedy nadejdzie ciepło? Wiosna jakaś chłodna i niełaskawa w nadmiar słońca... Ma to jedną zaletę - kwitnienia wiosenne trwają dłużej... Jednakże dalie w tej sytuacji startują z wyraźnym opóźnieniem, a to oznacza, że zakwitną też trochę później niż zwykle ;:131
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

U mnie znowu wczoraj lało ,i boję się o te ,które zostały z nowości już jedna pod znakiem zapytania .Moja działka już wody nie potrzebuje ;:185
Pozdrawiam Alicja
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52

Post »

Niestety aura opadów nie dzieli sprawiedliwie, na Mazowszu wczoraj trochę popadało co prawda, ale to wszystko kropla w morzu potrzeb :roll:
Ja zaryzykowałam i dalie wysadziłam już blisko 2tygodnie temu. Na ten moment jakieś 30% daje oznaki życia, a podobnie jak Basia wysadzałam kompletnie uśpione karpy.
Kasia
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje jeszcze w donicach, jutro pójdą do ziemi bo dziś jestem zbyt połamana i zmęczona po komunii, z nowości jedna mi padła ale ona od poczatku miała małe szanse, no i jedna zgubiona o czym pisałam, przepadła na amen, reszta ładnie wystartowała, z kilku nawet udało mi się pobrać sadzonki zielne ponieważ część -mniejsza ale jednak powędrowała do siostry. Ze starych dalii dwie mi nie przetrwały a jedna mimo, że siedzi w donicy od dawna nie wypuszcza kłów, co prawda musiałam ją mocno porozdzielać na mniejsze części aby usunąć to co podgniło a zostawic zdrowe bulwy. Bardzo bym chciała aby wykiełkowała ( nick sr) bo nie mam żadnej innej podobnej w formie i kolorze a była naprawdę niesamowita.
Co do aury to jestem w tej części kraju gdzie ostatnio ciągle lub z małymi przerwami pada.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
tomisiu
50p
50p
Od: 24 sie 2015, o 12:17

Post »

Zapanowała długa cisza na tym wątku, pewnie wszyscy w ogrodach/działkach/polach sadzą dalie.
Mój pierwszy sezon daliowy rozpoczął się wspaniale.
Najpierw otrzymałem od miłego Pana, znanego miłośnika dalii, wiele karp bardzo ciekawych odmian.
A ich liczba przerosła moje najśmielsze marzenia.
A wczoraj, dzięki uprzejmości kolegi Mariusza DLW (dawniej MPL), miałem okazję poznać Pana Stanisława i odwiedzić jego gospodarstwo.
Na polu dopiero dopiero zaczyna się wysadzanie sadzonek.
Obrazek
a miejsca jeszcze dużo.
Bo i materiału na sadzonki dużo
Obrazek
i gotowych sadzonek dużo:
Obrazek
Na miłej rozmowie i wybieraniu roślin czas upłynął błyskawicznie.
Aby nie psuć humoru tym co daleko mieszkają, nie napiszę co i ile przywiozłem do domu.
Panie Stanisławie dziękuję za gościnę i pyszny obiad.
Tomek
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to miałeś frajdę a to co przywiozłeś i ile to myślę, że zobaczymy w foto jak zakwitnie ;:108 Ja swoje daliowe nabytki wysadziłam wczoraj. Po trochu też stawiam paliki do podwiązywania.
Pozdrawiam Katarzyna
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”