Ogród na wichrowym cz.10
Re: Ogród na wichrowym cz.10
Moniu do jakiej wysokości dorasta kocimiętka? Chcę ją dać przy różach okrywowych i nie wiem czy posadzić za nimi czy przed nimi. Nie chcę, żeby je zasłoniła.
- Sasanka18
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniu czas kiedy kwitną bzy to jeden z najpiękniejszych
a ten Krasawica Moskwy obłędny ,murek też robi wrażenie
Ciekawią mnie, te wysokie drzewa szczepione - co, to za jedne.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję, kochana - to bardzo budującePashmina pisze:Cudny masz ogród, ach, słów mi brakuje
- Alania
Myślę jednak nad tym kamyczkiem granitowym pomiędzy płytamiAga2016 pisze:Moniś, masz rację płyty będą najlepsze , dziękuje w imieniu syna ,
- Alania
Odgapiaj, Joluś, nie ma sprawy Na pomysł połączenia przywrotników z kocimiętka wpadłam rok temu - jestem z tego bardzo zadowolona, choć to taki nietypowy duetjol_ka pisze:Monia uwielbiam Twój ogród
Mogłabym go oglądać godzinami i chyba nigdy mi się nie znudzi.
Kocimiętka z przywrotnikiem tworzą rewelacyjny duet, pozwolisz, że odgapię?
I te idealne kanty rabat
Tez uwielbiam orliki Lilaki masz obłedne
Placyk na leżaki zapowiada się rewelacyjnie, płyty będą tam dobrze wyglądały
- Alania
Dorotko, ja mam 3 odmiany kocimiętki i każda rośnie inaczej. Ta, która jest na zdjęciach powyżej to najniższa z odmian, bardzo kompaktowa, ciemniejsza w odcieniu fioletu. Ta odmiana byłaby dobra do róż okrywowych, ale nie potrafię podać Ci jej nazwy, bo kupiłam jako kocimiętkę bezimienną.Dorfi pisze:Moniu do jakiej wysokości dorasta kocimiętka? Chcę ją dać przy różach okrywowych i nie wiem czy posadzić za nimi czy przed nimi. Nie chcę, żeby je zasłoniła.
Inna, którą obsadzam naroża rabat i przejścia przy łukach to wysoka odmiana sięgająca nawet 60cm. Ta niezbyt nadaje się do róż okrywowych, bo może być od nich wyższa.
MarysiuSasanka18 pisze:Moniu czas kiedy kwitną bzy to jeden z najpiękniejszych
Ale Ty spostrzegawcza jesteś To młode drzewka wiśni Umbraculliffera - niedawno posadzone. Jeszcze dokupię dwa i będzie tam taka mini 9m alejka prowadząca do kolejnej części ogrodu
- Alania
Witajcie
Czy u Was tez tak zimno? U nas zaledwie 13'C, co jakiś czas kropi deszcz, ale tylko tyle, by schłodzić powietrze, bo o nawodnieniu rabat na razie nie ma mowy
Pomimo pogody staram się codziennie pospacerować po ogrodzie, a dzisiaj zmobilizowałam się i policzyłam swoje irysy
Jest 89 odmian. (jeśli się nie pomyliłam przy liczeniu, bo co rusz o jakimś zapominałam). Zamówiłam jednak jeszcze sporo irysów, więc razem będzie ponad 100. Nieźle Nawet się nie spodziewałam ani też nie sądziłam, że tyle się zmieściło, bo przecież niektóre są kilkakrotnie powtórzone w różnych miejscach ogrodu
Czy u Was tez tak zimno? U nas zaledwie 13'C, co jakiś czas kropi deszcz, ale tylko tyle, by schłodzić powietrze, bo o nawodnieniu rabat na razie nie ma mowy
Pomimo pogody staram się codziennie pospacerować po ogrodzie, a dzisiaj zmobilizowałam się i policzyłam swoje irysy
Jest 89 odmian. (jeśli się nie pomyliłam przy liczeniu, bo co rusz o jakimś zapominałam). Zamówiłam jednak jeszcze sporo irysów, więc razem będzie ponad 100. Nieźle Nawet się nie spodziewałam ani też nie sądziłam, że tyle się zmieściło, bo przecież niektóre są kilkakrotnie powtórzone w różnych miejscach ogrodu
Nawet w styczniu tak nie zmarzłam jak dzisiaj. Ząb na ząb mi nie trafiał, wypiłam morze gorącej herbaty z sokiem malinowym żeby się rozgrzać. Aż mi zal moich pączków różanych, że zamiast grzać się w majowym słonku kulą się na zimnym wietrze.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Monia 100 irysów to naprawdę niezła kolekcja
U mnie dziś ziąb, maksymalnie 8 stopni było w ciągu dnia
U mnie dziś ziąb, maksymalnie 8 stopni było w ciągu dnia
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
-
- 200p
- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie tak zimno było wczoraj. Kiedy wyszłam rano z psem, przestraszyłam się, że znów będą przymrozki i rośliny mi całkiem padną. Jeszcze po kwietniowych przymrozkach nie doszły do siebie. Jednak dzisiaj było już ok, chociaż wiał wiatr i pokropił deszcz.
Monika, z irysami nieźle zaszalałaś
Monika, z irysami nieźle zaszalałaś
Ula
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Moniś, ty wiesz, że mnie dopiero teraz oświeciło, ze może być jakaś zwarta niska kocimiętka Do tej pory kombinowałam porządnie, bo ta moja szaleńcza nie dość że pokłada się przeraźliwie to jeszcze rozsiewa się wszędzie bardzo obficie. Myślałam nawet żeby ją wymienić na szałwie, albo przetaczniki, ale te ostatnie podobno łapią mączniaka
Iryski masz cudne, a jeszcze doczytałam, ze posiadasz (już wkrótce) ponad 100 odmian Kolejny raz zdałąm sobie sprawę, że mam zbyt mało miejsca koło domu
Iryski masz cudne, a jeszcze doczytałam, ze posiadasz (już wkrótce) ponad 100 odmian Kolejny raz zdałąm sobie sprawę, że mam zbyt mało miejsca koło domu
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Moniko irysy piękne a kolekcja imponująca. Jednak nie to mnie zachwyciło dzisiaj najbardziej. Na widok tych ścian cisowych, żywopłotów bukszpanowych zabiło mi mocniej serce. Jak ja lubię taki podział ogrodu. Próbuję to zrobić u siebie ale jest to skala mini, jak nie mikro w porównaniu z twoim ogrodem. Fantastycznie rozplanowane, dopieszczone, nie ma nic przypadkowego ( co u mnie jest nagminne )
Pozwoliłam sobie wrzucić kilka fotek na Pinteresta mam nadzieję że się nie pogniewasz ale takie piękno trzeba propagować, niech służy innym za inspirację. Bo mi z pewnością posłuży
Pozwoliłam sobie wrzucić kilka fotek na Pinteresta mam nadzieję że się nie pogniewasz ale takie piękno trzeba propagować, niech służy innym za inspirację. Bo mi z pewnością posłuży
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Teraz ja się zastanawiam ile ja mam irysów.
Ale na pewno nie tyle co Ty
Musze policzyć
A twoje odmiany są prześliczne. Szczególnie te z niebieskościami.
Kiedys pytałaś u mnie o takiego, ale wydaje mi się, że już go masz
Ale na pewno nie tyle co Ty
Musze policzyć
A twoje odmiany są prześliczne. Szczególnie te z niebieskościami.
Kiedys pytałaś u mnie o takiego, ale wydaje mi się, że już go masz