Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

No chyba tak zrobię :-) bo ten wrotycz to chyba na gołą glebę, przed sianiem..
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
poprostumateo
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Są jeszcze chemiczne metody pozbycia się robaków w glebie.

Ja już zaczynam zbiory rzodkiewki z gruntu bez okryć. Zrobiło się ciepło i szybko podgoniła.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Przeważnie uprawiam odmiany holenderskie ale w tym roku sprzedawczyni w sklepie ogrodniczym namówiła mnie na odmianę Falco (Vilmorin) więc dla wyznaczenia rządków marchwi wsiałem nasiona tej rzodkiewki. Co prawda nie osiągnęła średnicy 6 cm ale zgrubienia ma pokaźne( średnica 3-4 cm ).
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Potwierdzam, Falco też mamy, bardzo duża i smaczna rzodkiewka.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja w tym roku mam trzy odmiany. Konsumpcyjnie wszystkie ładnie ale chyba wysiew spóźniłem, bo za ciepło na nie się robi. :)
pypylna
100p
100p
Od: 7 maja 2016, o 18:13

Post »

Witajcie! Mam podobny problem do Aguli. Z tym, że moi szkodnicy siedzą w korzeniach rzodkiewek. Natomiast wydaje mi się, że są mniejsze niż te Aguli, choć wyglądają podobnie. Czy to ten sam szkodnik?
poprostumateo
200p
200p

Post »

Wrzuć zdjęcie to ocenimy co to za szkodnik ;)

Mamy tu profesjonalnych plantatorów rzodkiewki? Szukam najwczesniejszych odmian do siewu w gruncie.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Może masz właśnie opuchlaki, mniejsze od pędraków larwy, ja mam tego pełno :roll: Dorosłe chrząszcze podgryzają też liście wielu roślin. Masz pypylna powycinane listki? Jeśli to opuchlaki, to przy przekopywaniu po tych rzodkiewkach i przed posianiem/posadzeniem czegoś innego spróbuj powybierać je z ziemi, u mnie co któraś roślina marnieje, jak się dobiorą do korzonków, później wykopuję np. sałatę i prawie bez korzenia jest.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Witam :wit Mam pytanie. Wysiałem w marcu rzodkiewkę sopel lodu, niewiele nasion ale jestem z niej bardzo zadowolony. Podobno to odmiana późna i sieję się ją na przełomie lipca i sierpnia. Czy wysiew teraz udałby się? Podobno nie wybija tak w pęd kwiatostanowy. Czy jest możliwość, żeby się udało, czy ktoś z was forumowicze siał tą odmianę o tej porze roku?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
poprostumateo
200p
200p

Post »

Spróbować nie zaszkodzi. Ja tydzień temu posiałem odmiany typowe na najwcześniejszy wiosenny zbiór, a czy nie pójdą w kwiat to czas pokaże.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Do kiedy siać rzodkiewki, żeby nie zakwitły?
Asia
poprostumateo
200p
200p

Post »

Rzodkiewkę można siać cały rok, ale gdy jest ciepło lubi wybić w kwiat i pod ziemią nic nie będzie. Na szczęście są odmiany, które można siać nawet w środku lata.
pypylna
100p
100p
Od: 7 maja 2016, o 18:13

robaczywe rzodkiewki

Post »

A co do mojej robaczywej rzodkiewki - liście są w dobrym stanie, w ziemi robaka nie znalazłam. Niestety nie mam na razie rzodkiewek do fotografowania (robak i tak pojawia się raczej w większych rzodkiewkach). Jak znajdę to pokażę! :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”