Borówka amerykańska - 7 cz
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Daj foto będzie łatwiej 

-
- 50p
- Od: 24 kwie 2014, o 20:37
leszczyna po to jest drenaż, żeby borówki nie utopi, a co będzie z twoimi jeżeli będzie obficie padać przez tydzień ?
a to moje borówki: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=78892&start=112
zdjęcie po prawej to jersey 30 lat płot ma 85 cm.
pozdrawiam Kazik
a to moje borówki: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=78892&start=112
zdjęcie po prawej to jersey 30 lat płot ma 85 cm.
pozdrawiam Kazik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Znajomy ma też stare krzewy i też są ogromne. Jak pamiętam, były takie od zawsze. Te nowe już tak wysoko nie rosną.
okej tak zrobię zobaczę przytnę ewentualnie wykopie ze dwie zobaczę jak korzenie wygląda i wrzucę zdjęciekaLo pisze:Te krzaczki dostały na start już tyle, ile dobrze plonująca plantacja. Nie napisałeś nic o pH i sposobie przygotowania gleby .Ten Dursban to draństwo jakich mało a Ty zrobiłeś z niego pożywkę w owocującym jagodniku.Polak pisze:Patryk - na Wiosnę pod krzaczek sypałem siarczan zmieszany z nawozem typowym do borówki.- łyżeczka pod krzaczek.
- później w linie kroplujące dałem Black Jacka. Odstęp tygodnia dałem w linie mikroelementy kristolan. Niedawno puśćiłem również w linii Dursbana. Oraz teraz powtórzyłem cykl z mikroelementami. Oczywiście w minimalnych dawkach.jak myślisz,czemu?W doświadczeniach prowadzonych kilka lat temu w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach do zwalczania pędraków w młodych nieowocujących sadach stosowaliśmy Dursban 480 EC metodą iniekcji doglebowych, ale preparat nie został zarejestrowany do stosowania w sadach, tylko przed sadzeniem drzewek.
od tych zdrewniałych. Puszczać jeszcze Black Jacka. Czy na razie tylko samą wodą.
Przygotowanie wyglądało tak:
-Gleba do analizy sprawdzenie pH.
-oprysk na glebę w celu odrobaczenia
- przygotowanie podłoża torf litewski.
-sadzenie na jesień 2015 (sadzonka 2 letnia - różne odmiany) najgorzej duke - pozostałe okej.
-włóknina oraz trocina wczesna wiosna
-oraz tak jak pisałem wcześniej nawożenie oraz mikroelementy.
-
I jakie było, jeśli to nie jest ściśle tajne?Polak pisze: Gleba do analizy sprawdzenie pH.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mirosławiec masz jakieś nowsze zdjęcia? Zawsze miło popatrzeć na takie dorodne krzewy 

- patryk10015
- 500p
Polak pisze:okej tak zrobię zobaczę przytnę ewentualnie wykopie ze dwie zobaczę jak korzenie wygląda i wrzucę zdjęciekaLo pisze:Te krzaczki dostały na start już tyle, ile dobrze plonująca plantacja. Nie napisałeś nic o pH i sposobie przygotowania gleby .Ten Dursban to draństwo jakich mało a Ty zrobiłeś z niego pożywkę w owocującym jagodniku.Polak pisze:Patryk - na Wiosnę pod krzaczek sypałem siarczan zmieszany z nawozem typowym do borówki.- łyżeczka pod krzaczek.
- później w linie kroplujące dałem Black Jacka. Odstęp tygodnia dałem w linie mikroelementy kristolan. Niedawno puśćiłem również w linii Dursbana. Oraz teraz powtórzyłem cykl z mikroelementami. Oczywiście w minimalnych dawkach.jak myślisz,czemu?W doświadczeniach prowadzonych kilka lat temu w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach do zwalczania pędraków w młodych nieowocujących sadach stosowaliśmy Dursban 480 EC metodą iniekcji doglebowych, ale preparat nie został zarejestrowany do stosowania w sadach, tylko przed sadzeniem drzewek.
od tych zdrewniałych. Puszczać jeszcze Black Jacka. Czy na razie tylko samą wodą.
Przygotowanie wyglądało tak:
-Gleba do analizy sprawdzenie pH.
-oprysk na glebę w celu odrobaczenia
- przygotowanie podłoża torf litewski.
-sadzenie na jesień 2015 (sadzonka 2 letnia - różne odmiany) najgorzej duke - pozostałe okej.
-włóknina oraz trocina wczesna wiosna
-oraz tak jak pisałem wcześniej nawożenie oraz mikroelementy.
Ja bym na razie puścił samą wodę bo to młode roślinki, a i tak z tego co napisałeś dostały solidną dawkę jedzonka

To nie jest solidna dawka nawozów dla borówek posadzonych w czystym torfie (litewskim) i ściółkowanych wiosną trocinami, na pewno nie zaszkodziła borówkom.Polak pisze:.. na Wiosnę pod krzaczek sypałem siarczan zmieszany z nawozem typowym do borówki.- łyżeczka pod krzaczek.
- później w linie kroplujące dałem Black Jacka. Odstęp tygodnia dałem w linie mikroelementy kristolan. .. teraz powtórzyłem cykl z mikroelementami. Oczywiście w minimalnych dawkach.
-
Kwestia
Raz,dwa razy w roku trafiają sie podobne historie. Człowiek pisze kilka postów, nie odpowiada konkretnie na zadane pytania i po kilku dniach znika. Tak było z panią, która założyła plantację borowki na rędzinach i pytała ile siarczanu amonowego trzeba użyć, żeby obniżyć pH z ponad 7 do 3,5.
Może i dawki nawozów , czarnej magii i chemii na pędraki nie były imponujące ale ta cała tablica mendelejewa podana kroplami pod nie ukorzeniony krzew mogła zrobić swoje. Jak to w życiu bywa, lekarze zanotowali sukces, operacja się udała, tylko pacjent nie przeżył.
nic nie mówi o sposobie przygotowania gleby i ilości użytego torfu. Nie wiadomo też, jaki miał odczyn . Naturalna kwasowość różnych torfów zawiera się w przedziale 3,0 -7,0 a nawet ponad 7.- przygotowanie podłoża torf litewski.
Raz,dwa razy w roku trafiają sie podobne historie. Człowiek pisze kilka postów, nie odpowiada konkretnie na zadane pytania i po kilku dniach znika. Tak było z panią, która założyła plantację borowki na rędzinach i pytała ile siarczanu amonowego trzeba użyć, żeby obniżyć pH z ponad 7 do 3,5.
Może i dawki nawozów , czarnej magii i chemii na pędraki nie były imponujące ale ta cała tablica mendelejewa podana kroplami pod nie ukorzeniony krzew mogła zrobić swoje. Jak to w życiu bywa, lekarze zanotowali sukces, operacja się udała, tylko pacjent nie przeżył.

Czy aby na pewno?kaLo pisze:Raz,dwa razy w roku trafiają sie podobne historie.

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Dziękujępatryk10015 pisze:Na początek sprawdziłbym odczyn pH gleby czy jest odpowiedni?

-- 17 maja 2016, o 08:57 --
A może za mało wilgoci było tej zimy?bioy pisze:U mnie również po rekordowych zbiorach w ubiegłym roku, kwiatów wyjątkowo małorozmalinka pisze:Mam 5 krzaków borówek. Co roku ładnie owocowały ale w tym roku tylko na jednym krzaku są kwiaty. Co może być przyczyną?
Pozdrawiam. Ania
-
Ja też nie dzielę ludzi na lepszych i gorszych tylko na tych co chcą współpracować i tych ,co nie chcą.Polak napisał 4 posty i w kazdym mógł podać wyniki analizy. Nawet mimo próśb nie podał jakie wyszło pH . Może było 8 a może 3 ? Jedno i drugie do bani z tą różnicą, że to pierwsze dyskwalifikuje działkę do założenia plantacji borówki bez całkowitej "przebudowy" terenu.
Doradzaj dalej, ale żeby to robić dobrze, musisz miec konkretne dane a nie opowieści z mchu i paproci. Nie wiadomo nic , więc jak tu doradzać, a wróżyć nie umiem, więc pasuję. Poza tym co to za ugór, ktory już drugi raz dostał chemię na pędraki?
Doradzaj dalej, ale żeby to robić dobrze, musisz miec konkretne dane a nie opowieści z mchu i paproci. Nie wiadomo nic , więc jak tu doradzać, a wróżyć nie umiem, więc pasuję. Poza tym co to za ugór, ktory już drugi raz dostał chemię na pędraki?
A Ty nie widziałeś nigdy pola po orce ze stadami gawronów, albo w trakcie orki z chodzącymi za maszynami bocianami?kaLo pisze:Poza tym co to za ugór, ktory już drugi raz dostał chemię na pędraki?

Wg mnie żadna zdrowa roślina poprawnie posadzona jesienią (mam na myśli korzenie), nie zareaguje na nieodpowiednie pH wiosną następnego roku.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Moja gleba wynosi 6.11pH czym ją zakwasić ? Uda sie uzyskać od 4-5pH ? Przy sadzeniu mieszałem ziemie z torfem, i przysypałem trocinami to może zmieniło sie troche pH
- patryk10015
- 500p
Zakwasić możesz mieszając wierzchnią warstwę gleby z siarką pylistą bądź granulowaną tyle że ona powoli się rozkłada w glebie, a interwencyjnie dopóki siarka nie zacznie działać zakwaszać wodę ja to robię kwaskiem cytrynowym i stosując nawozy zakwaszające typu siarczan amonu tylko w odpowiednich proporcjach żeby roślinek nie uszkodzić. Oczywiście same nawozy zakwaszające nie obniżą ci do odpowiedniego stopnia jaki chciałbyś uzyskaćrobert16zgas pisze:Moja gleba wynosi 6.11pH czym ją zakwasić ? Uda sie uzyskać od 4-5pH ? Przy sadzeniu mieszałem ziemie z torfem, i przysypałem trocinami to może zmieniło sie troche pH