Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

Marysia80 pisze:Nie daje się starego chleba, skórek od bananów ani pokrzyw.
Dlaczego nie daje się pokrzyw? Widziałam że sporo osób daje. Czym to grozi? Ponoć pomidory uwielbiają pokrzywę? Ja mam słabą ziemię i zamierzałam wrzucić właśnie kilka sztuk pod korzenie. Dlaczego tego nie warto robić? Pozdrawiam
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak na "chłopski rozum" - wrzucanie czegokolwiek, co zgnije, może powodować niekorzystne procesy poprzez właśnie gnicie (włącznie z korzeniami pomidora), zysk w postaci minerałów z garści pokrzyw czy czegokolwiek podobnego pomoże tak w ich rozwoju jak "umarłemu kadzidło" - ale mogę się mylić.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może więc lepiej podlewać rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy?
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

W dodatku ponoć, zanim się rozłoży, pobiera z ziemi cenne składniki, kradnie je roślinie, którą chcesz tym uszczęśliwić. Pewnie w pokrzywie jest sporo dobroci, ale może warto dorzucić ją do kompostu i tym go wzbogacić.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Marysia80
50p
50p
Od: 13 kwie 2015, o 17:04

Post »

Rozkładając się pokrzywa będzie zabierać z gleby azot. Lepiej zrobić gnojówkę z pokrzywy i nią podlewać. Massur zwrócił uwagę na drugą ważną rzecz - gnicie.
pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

massur pisze:Z góry? Po co się stosuje zraszanie z góry? Forma ochrony przed przymrozkami?
Mogę wykorzystać linię zraszającą, którą mam w każdym tunelu i awaryjnie, żeby nie zmarzły sadzonki włączyć na kilka minut, co jakiś czas, wodę. Także mam możliwość użyć ciepłej wody, gdy pracuje piec, przez co nie muszę aż tak mocno podlewać.
W tym i zeszłym sezonie nie skorzystałem z tej opcji, ale dwa lata temu były włączone przez dwie noce, bo lepiej mieć zmoczone rośliny niż zmarznięte.
Awatar użytkownika
iwusiak1
50p
50p
Od: 16 lis 2012, o 09:01

Post »

Do gruntu posadziłam na próbę 20 sztuk już tydzień temu. Oczywiście przykryłam włókniną. W sobotę miałam wsadzić resztę, ale jak mnie przewiało, to zrezygnowałam. Pomęczą się jeszcze tydzień. Ogórki wysiałam już 2 tygodnie temu, tez pod włókninę. Bardzo ładnie wzeszły, wiec nadal będą pod pierzynką.
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54

Post »

Z 40 szt. posadzonych przeze mnie pomidorów w tunelu, na połowę dałam pod korzeń stary chleb, tak jak doradzał ogrodnik. Na drugą połowę nie dałam nic. oprócz obornika przekopanego jesienią. Te na chlebie wyglądają na silniejsze, mają grubsze pędy.
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

Witam

Ja swoje będę do gruntu dopiero wysadzać w ten i następny weekend. Noce zimne i bałam się o nie.
Pod korzenie chciałam dać trochę kompostu. Gnojówkę z pokrzyw już nastawiłam.
:)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Najwyża pora sprawdzać pogodę na bieżąco. W piątek lub sobotę ja sadzę rośliny. Póki co mam je teraz na polu, więc patrzę w chmury i mam nadzieję, że nie będzie jakiegoś gradobicia :(
przemek1111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2016, o 10:36

Post »

McMArchewka pisze:Witajcie :wit Ilu z Was było zmuszonych w tym roku kupić pomidory z powodu tego, że Wasze nie chciały rosnąć? Niestety mnie dotknęła w tym sezonie taka sytuacja, musiałem wydać na rośliny 30 złotych. Z sianych przeze mnie najbardziej rokuje Sakiewka. Mimo tego zobaczę, jak to będzie :(
Cześć

U mnie niestety prawie nic nie wzeszło z nasion pomidorów kupionych w marketach i przez internet, a szkoda, bo sporo pracy włożyłem w przygotowanie ziemi (przerobiony koński obornik).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Ja myślę, że właśnie ten przerobiony koński obornik był przyczyną Twojej porażki. Do rozsad używa się specjalnej ziemi do rozsad. Jest ona delikatna, żeby małe siewki mogły rozwijać swoje korzenie i bez przeszkód kiełkować. Do tej ziemi jest dodana odpowiednią ilość nawozu startowego, żeby młode rośliny miały co jeść na początek, ale też, żeby nie było za dużo, żeby nie zaszkodzić sadzonkom :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Moje pomidorki wysadzam do gruntu na pole najprawdopodobniej w tę sobotę :roll: Mają już ciasno w doniczkach, niektóre już kwitną ;:224
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”