Podłoże do kaktusów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-emka-
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2016, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie podłoże do kaktusów polecacie?

Post »

Dziękuję Wam za pomoc. Jeden przesadzony (mam nadzieję, że nowe podłoże mu się spodoba i jest ok :) ), reszta musi jeszcze poczekać.
jawortm23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 kwie 2016, o 12:30

Post »

Witam przenoszę posta bo tutaj pasuje: Mianowicie mam małe kaktusy w doniczkach 2,5cm średnicy i dwa zgniły pojawiła się podpowiedz ,aby zmienić podłoże i stąd pytania do was.
Postaram dokupić się coś do tej ziemi co obecnie mam i przesadzę je.(może być piasek kwarcowy lub żwir dolomitowy ? wykorzystywane są też do akwarium)
Problem będzie tylko dla maluszków z znalezieniem dla nich większych doniczek.(czy doniczka 7x7 nie będzie za duża dla kaktusów o wymiarach od 2,5cm do 4,5cm?)
Zakupie Previcur Energy 840 SL i podleje je na wszelki wypadek.
Macie może polecone/sprawdzone przez was rodzaje jakiś kaktusów? (które ładnie i szybko rosną oraz wypuszczają sporo bocznych pędów) bo mam już troszkę szt z rodziny mammillaria a bardzo mi się podobają gdy rosną w "rodzinie"
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doniczka 7x7 będzie ok. Previcuru użyj profilaktycznie do pierwszego podlania w sezonie. Zgodnie z zaleceniem na etykiecie.
Polukaj na necie które Ci się kaktusy podobają bo są gusta różne a wiele rodzajów rośnie tak jak mówisz. Wszystkie gatunki co dają odrosty z czasem tworzą kępy. Np. Lobivia, Echinopsis, Echinocereus, Mammilaria itp itp
jawortm23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dobrze a czy dodanie piasku kwarcowego lub żwir dolomitowy do gleby dla kaktusów którą posiadam będą odpowiednie ? bo ta ziemia moim zdaniem jest przepuszczalna ,ale skoro mogę to poprawić to czemu nie i jakiej wielkości powinny być kamyki/żwir?
A co do kaktusów to postaram się o nie zapytać w sklepie bo na necie drogie strasznie sa przesyłki.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Nie szukaj po necie, bo szkoda czasu, lepiej przeglądaj ludzkie wątki w dziale "Moje kaktusy", na pewno coś Ci wpadnie w oko.
Echinopsis odpada, według mnie przede wszystkim mammilaria, potem może escobaria, bo są bardzo różnorodne.

Dolomit do podłoża niekoniecznie, najlepsze są żwirki kwarcowe, albo bazaltowe, gruby piach, można też rozluźnić agroperlitem, lawą, pemzą, czasem zeolitem etc.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
jawortm23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Super mam to bardzo dziękuje! :)
jawortm23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tak dla pewności posiadam już ziemię dla kaktusów która zawiera piasek i troszkę ziemi + kamyszki okrągłe, dokupiłem także żwirek, ale czytam że kupuje się także keramzyt do drenażu na dno doniczki jest to konieczne ;)? bo mogę dokupić a czekam jeszcze za doniczkami i podstawkami + antygrzybiczy preparat :tan
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

Keramzyt nic poza drenażem nie daje. Piasek ze żwirkiem daje taki sam efekt a cena jest bez porównania. Za jakieś 300 kg zapłaciłem 12 zł.
jawortm23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A no to skoro nie jest konieczny to nie tracę na to pieniędzy.Wielkie Dzięki
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

Kupowałem wcześniej ale uważam że nie ma sensu. Piasek ze żwirkiem daje te same efekty. Plusem jest niski ciężar co ma znaczenie przy większych ilościach bo 100 litrów keramzytu a 100 litrów piachu to w kg nie będzie to samo. Moja rada. Nie kombinuj. Dobre podłoże to np piach plus żwirek o drobnej frakcji, ziemia kwiatowa o pH mniej więcej 6, zwirek 2-4 mm. Proporcje 2/1/1 i to podłoże ogólne pod kaktusy. Wszystko poza bardziej wymagającymi w tym będzie rosło. Tylko nie kupuj ziemi uniwersalnej bo to dziadostwo. Ziemia kwiatowa lub do warzyw. Jak nie masz u siebie Ariocarpusów, Echinomastusów, Pediocactusów, Sclerocactusów, Toumeya itp to możesz taką ziemie używać ogólnie.
jawortm23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dobra no to w takim razie przedstawię ci mój plan ;:138
Posiadam taki żwirek link=> https://zapodaj.net/1f8f580ff3598.png.html
Oraz ziemie z kwiaciarni "do kaktusów z pH 5-6" wygląda tak oczywiście wysypałem trochę z góry.Opakowanie było zamknięte szczelnie więc piasek troszkę mokrawy link=> https://zapodaj.net/e94a40d2e1ffd.jpg.html
Myślę ,że to wystarczy gdy to wymieszam.Jak sądzisz coś zmienić ;:132
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

jawortm23 pisze:A no to skoro nie jest konieczny (..)
Keramzyt konieczny nie jest, ale drenaż jest absolutnie niezbędny! Może to być gruby żwir albo drobne kamyczki. Różnica jest głównie w ciężarze, chociaż nie tylko. U mnie doniczki duże, które stoją pod chmurką mają kamyczki, żeby je dociążyć, reszta - ze stołu - raczej keramzyt. Aż tak drogi to to nie jest, jak się nie ma setek i tysięcy doniczek.

I faktycznie nie ma się co przejmować i po aptekarsku wymierzać. Nie więcej niż 30% żyznego, a reszta, co w ręce wpadnie :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
jawortm23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Rozumiem możesz zobaczyć zdjęcia wyżej tam jest akurat żwirek B2 czyli malutki mam też B3 nie mam jego zdjęcia ,ale jest sporo większy i mógłbym je umieścić na dnie doniczki.Ziemię dałbym tą co podałem wyżej.A ciężar doniczki nie jest dla mnie ,aż tak ważny bo parapet jest prosty i półki też ^^
Jak masz jeszcze jakąś wskazówkę to pisz! ;:136
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Jawotrm34, jak Ci tu już ktoś napisał nie ma co bardziej kombinować. Weź wymieszaj to co masz, na dno wysyp drenaż i po prostu sadź. Tutaj nie ma żadnej filozofii. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
jawortm23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

:;230 W sumie masz rację ;:333
Tylko czekam ,aż do mnie przyjdą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”