Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 paź 2015, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bananowce w naszych ogródkach
Dzień dobry.
Kupiłem właśnie bananowca odmiana Maurelli i nie wiem w jakich warunkach powinien zimować .
Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.
Kupiłem właśnie bananowca odmiana Maurelli i nie wiem w jakich warunkach powinien zimować .
Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja, jak i większość osób zimuje w piwnicy w temperaturze 10-15 stopni, obciąłem mu prawie wszystkie liście, prawie bo zostawiłem 2. Juz tak z 3 razy zimowałem i jest to sprawdzona metoda dla tego gatunku : )
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Maurel noc +10 za dnia +17. W takich warunkach bedzie powoli rósł
Zjawka czym karmiłaś tego maurelasa heh
Zjawka czym karmiłaś tego maurelasa heh
Maniak roślin egzotycznych
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam
na chwile obecną trzymam go w temperaturze 20-25 stopni i jak widać rośnie jak na drożdżach
Nie wiem czy jak na tą pore roku nie jest dla niego to szkodliwe ale wyczytałem (lawvndula to taka żeńska ksywka od łacińskiej nazwy lawendy po prostu lubie lawende ) że młode egzemplarze nie wchodzą w stan spoczynku więc poradźcie co mam robić
A tak w ogóle zjawka masz fajnego bananka
Duży... a ile go hodowałaś
I jeszcze jedno pytanie
Jak rozmnażacie maurelliego? Bo z tego co wiem to nie wytwarza odrostów
Za wszelkie odpowiedzi dziękuje
na chwile obecną trzymam go w temperaturze 20-25 stopni i jak widać rośnie jak na drożdżach
Nie wiem czy jak na tą pore roku nie jest dla niego to szkodliwe ale wyczytałem (lawvndula to taka żeńska ksywka od łacińskiej nazwy lawendy po prostu lubie lawende ) że młode egzemplarze nie wchodzą w stan spoczynku więc poradźcie co mam robić
A tak w ogóle zjawka masz fajnego bananka
Duży... a ile go hodowałaś
I jeszcze jedno pytanie
Jak rozmnażacie maurelliego? Bo z tego co wiem to nie wytwarza odrostów
Za wszelkie odpowiedzi dziękuje
- stalewiak
- Kontakt:
lavendula, w marcu ci prawdopodobnie padnie maureli. Już jest cienki i sie tylko wyciąga. Nie jeden stracił maureli jak zimował w domu w tak ciepłej temp. Rozmnaża się przez podział kłącza.
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Wiosną 2013 przyjechał od Starkla taki maluszek:306
Do dziury dałam kompostu ,a nawoziłam w pierwszym sezonie polifoska 8 + kristalon pomarańczowy później polifoską 6 + saletra potasowa (zastosowanie dla innych roślin , ale tak przy okazji ).
Przy tych okropnych upałach był dodatkowo podlewany.
W tym roku na wiosnę dla odmiany przyjechały sadzonki z Czech .Każda siewka miała ok 20 cm.Po sezonie jedne mają ledwo 40 cm a inne 170 cm .
Więc ten mój wielkolud to chyba z dobrego siewu
Bananowce w tym roku mają większy luz ,bo stoją na nieogrzewanym poddaszu gdzie temp. ok 15 stopni i światło z okien dachowych.
Wielkolud stoi w szklarni ,bo jego nikt by nie wtaszczył na górę
Może doradzicie czym je najlepiej transportować ?
Faktycznie zimowanie w domu to mordęga .Przędziorki , brak światła Zimowałam tak pierwszego Basjoo i skończyło się to niestety kiepsko .
Do dziury dałam kompostu ,a nawoziłam w pierwszym sezonie polifoska 8 + kristalon pomarańczowy później polifoską 6 + saletra potasowa (zastosowanie dla innych roślin , ale tak przy okazji ).
Przy tych okropnych upałach był dodatkowo podlewany.
W tym roku na wiosnę dla odmiany przyjechały sadzonki z Czech .Każda siewka miała ok 20 cm.Po sezonie jedne mają ledwo 40 cm a inne 170 cm .
Więc ten mój wielkolud to chyba z dobrego siewu
Bananowce w tym roku mają większy luz ,bo stoją na nieogrzewanym poddaszu gdzie temp. ok 15 stopni i światło z okien dachowych.
Wielkolud stoi w szklarni ,bo jego nikt by nie wtaszczył na górę
Może doradzicie czym je najlepiej transportować ?
Faktycznie zimowanie w domu to mordęga .Przędziorki , brak światła Zimowałam tak pierwszego Basjoo i skończyło się to niestety kiepsko .
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Najlepszy byłby wózek transportowy schodowy, np. taki jak te. Takim wózkiem można w zasadzie transportować samemu i to po schodach. Na aledrogo znalazłem za 180 zł z dostawą, udźwig 250 kg.
-
- 0p - Nowonarodzony
Pytanie między innymi do stalewiaka
To co mam zrobić z tym bananowcem bo dopiero zaczynam przygodę z bananowcami
a nie chciałbym go stracić
Dodam jeszcze że go doświetlam. Rośnie szybko bo co około 6 dni rozwija się jeden liść,
więc co mam teraz z nim zrobić?
Dodam jeszcze że ostatnie wyrastające liście nie są już takie czerwone
To co mam zrobić z tym bananowcem bo dopiero zaczynam przygodę z bananowcami
a nie chciałbym go stracić
Dodam jeszcze że go doświetlam. Rośnie szybko bo co około 6 dni rozwija się jeden liść,
więc co mam teraz z nim zrobić?
Dodam jeszcze że ostatnie wyrastające liście nie są już takie czerwone
Re: Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
Witam wszystkich miłośników Bananowców
Ponieważ uwielbiam egzotyczne rośliny a w bananowcach zakochałam się już dawno, postanowiłam wreszcie mieć je we własnym ogródku.
Nie namyślając się długo nabyłam 4 sztuki.
Mam je w doniczkach i rosną w oczach.
i Tu zaczyna się moje zmartwienie.
zamierzam je posadzić przed domem ale moja działka jest dosyć wietrzna. wyczytałam że ze względu na delikatne liście nie powinny rosnąć w wietrze. czy ma ktoś z was doświadczenie z rośliną narażoną na wiatr? czy ma pomysły jak ja chronić przy dużych wichurach? albo pomysł jak ja osłonić? zastanawiam się nad posadzeniem od wietrznej strony ( przewaga wiatrów zachodnich) innej rośliny która weźmie na siebie podmuchy wiatru - tylko nie wiem co mogłoby to być- co sprostałoby zadaniu i ładnie podkreśliło walory bananowca.
będę wdzięczna za pomysły
Kasia
Ponieważ uwielbiam egzotyczne rośliny a w bananowcach zakochałam się już dawno, postanowiłam wreszcie mieć je we własnym ogródku.
Nie namyślając się długo nabyłam 4 sztuki.
Mam je w doniczkach i rosną w oczach.
i Tu zaczyna się moje zmartwienie.
zamierzam je posadzić przed domem ale moja działka jest dosyć wietrzna. wyczytałam że ze względu na delikatne liście nie powinny rosnąć w wietrze. czy ma ktoś z was doświadczenie z rośliną narażoną na wiatr? czy ma pomysły jak ja chronić przy dużych wichurach? albo pomysł jak ja osłonić? zastanawiam się nad posadzeniem od wietrznej strony ( przewaga wiatrów zachodnich) innej rośliny która weźmie na siebie podmuchy wiatru - tylko nie wiem co mogłoby to być- co sprostałoby zadaniu i ładnie podkreśliło walory bananowca.
będę wdzięczna za pomysły
Kasia
- stalewiak
- Kontakt:
Witaj. Po pierwsze napisz jaka to odmiana bo jak ciepłolub to do gruntu się nie nada. Tak niie sadzi sie bananów w przeciągu bo będa miały poszarpane liscie a ewentualnie połamane.
Moje banany to Musa basjoo
- stalewiak
- Kontakt:
A u mnie się dzieje ;-) Najwyższy banan ma 2m 30 cm.
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
A to moi dwaj przedstawiciele kolekcji - Musa dwarf orinoco i Musa sikkimensis "red tiger"