Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2
Wszystkie nasiona tykw które wysiałem wzeszły.Jak na nowicjusza w tej dziedzinie to świetny wynik.Ale najpewniej nasiona które dostałem od pewnej wyjątkowo pracowitej ogrodniczki były najwyższej jakości.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faworyt masz piękne i zdrowe siewki. Tylko z wysadzaniem do gruntu
czy donicy musimy niestety poczekać - za zimno. Moje sadzonki czekają na czwartek,
wtedy ma być ciepło. Gorzej że niektóre puszczają już wąsy
czy donicy musimy niestety poczekać - za zimno. Moje sadzonki czekają na czwartek,
wtedy ma być ciepło. Gorzej że niektóre puszczają już wąsy
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu.Tak na wysadzenie zdecydowanie muszą poczekać. Dziś świtem przeszła u mnie fala mrozowa. Koło południa będzie już dobrze widać jakie straty poniosłem w uprawach.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W ubiegłym roku wysadzałem tykwy do gruntu dokładnie 25 maja, a plon z 9 krzaków wyniósł 36szt i to wszystkie dojrzałe.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
U mnie z 24 wysianych wyszło 21 więc jestem zadowolony . Myślę, że gdzieś w okolicy weekendu lub może ciut wcześniej posadzę w docelowych miejscach.
ElzbietaaG - jak mają już wąsy to spore są, trochę chyba pospieszyłaś się z sianiem? Niestety z tykwami tak jest, że nie dobrze jest spóźnić wysiew ale za wcześnie też nie jest dobrze. Jeśli bardzo szybko zaczną wiązać teraz kwiaty, zanim trochę więcej podrosną, to będzie świadczyło o słabej kondycji rośliny - dyniowate tak mają, że jak przeżyją szok to próbują za szybko owocować.
ElzbietaaG - jak mają już wąsy to spore są, trochę chyba pospieszyłaś się z sianiem? Niestety z tykwami tak jest, że nie dobrze jest spóźnić wysiew ale za wcześnie też nie jest dobrze. Jeśli bardzo szybko zaczną wiązać teraz kwiaty, zanim trochę więcej podrosną, to będzie świadczyło o słabej kondycji rośliny - dyniowate tak mają, że jak przeżyją szok to próbują za szybko owocować.
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
A ja w tym roku po raz pierwszy wysiałam nasiona Tygrysiej, niestety zagapiłam się i zrobiłam to dopiero w zeszłym tygodniu Ale dzisiaj obudziła się we mnie nadzieja już kiełkują
Moje tak się prezentują.
Pierwsze sadzonki wyniesione do szklarni jakies 3 tygodnie temu nie są może za duże, ale między listkami są niewielkie odstępy i niektóre puszczają już boczki.
Drugie wyniesione później są zdecyfowanie większe. Trafiły do szklarni akurat w tym czasie kiedy temperatura w dzień sięgała 18-25 stopni a w nocy 9-12 stopni.
Taka jest między nimi różnica
Pierwsze sadzonki wyniesione do szklarni jakies 3 tygodnie temu nie są może za duże, ale między listkami są niewielkie odstępy i niektóre puszczają już boczki.
Drugie wyniesione później są zdecyfowanie większe. Trafiły do szklarni akurat w tym czasie kiedy temperatura w dzień sięgała 18-25 stopni a w nocy 9-12 stopni.
Taka jest między nimi różnica
mustysia
- ElzbietaaG
mustysia Bartolo już niedługo sadzimy do gruntu/doniczki/
Podobnie jak mustysia mam sadzonki różnej wielkości ale mam nadzieję że te mniejsze
szybko śmigną do góry. Ze względu na deszcze kilka dni nie hartowałam swoich sadzonek
ale dzisiaj zapowiada się pogoda, więc za chwilę idą na podwórko.
W tym roku zaszalałam z ilością ale mój brat jest zawsze chętny na nadwyżki.
Podobnie jak mustysia mam sadzonki różnej wielkości ale mam nadzieję że te mniejsze
szybko śmigną do góry. Ze względu na deszcze kilka dni nie hartowałam swoich sadzonek
ale dzisiaj zapowiada się pogoda, więc za chwilę idą na podwórko.
W tym roku zaszalałam z ilością ale mój brat jest zawsze chętny na nadwyżki.
Całkiem spore już u was . U mnie jest duży rozstrzał wielkości bo niektóre trochę zaspały. Na szczęście mogę sobie poprzebierać bo tylko około połowy sadzę u mnie, reszta jest przygotowana do rozdania. mustysia - czy mi się wydaje, czy te z pierwszego zdjęcia są lekko żółtawe niektóre? Jeśli to nie kwestia złudzenia przez światło, to może noce są dla nich za chłodne i lepiej to jakoś osłonić.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
?Jest sens jeszcze wysiac tykwy? Maja szansę urosnąć chociaż male ?
Karls haha jakie wprawne oko liścienie faktycznie w niektórych lekko pożółkłe, ale to bardziej efekt przegrzania. Jakiś tydzień po wyniesieniu do szklarni zapowiadali 2 stopniowe przymrozki. Nakryłam je wtedy włóknina zlożoną podwojnie..no i zaraz na drugi dzień miały właśnie takie liścienie. Przez kolejne dwie noce nakrywalam już pojedyncza włókniną. Efekt jednak został. Listki nowe puszczają, boczki też, łodyżki są grube więc myślę, że zbytnio im to nie zaszkodziło.
Aaaa i jeszcze chciałam dodać, że korzenie wyrastają z dziur doniczki wiec z pewnością mają już za ciasno.
Aaaa i jeszcze chciałam dodać, że korzenie wyrastają z dziur doniczki wiec z pewnością mają już za ciasno.
mustysia
- ElzbietaaG
joannamm teoretycznie można tykwy wysiewać w maju bezpośrednio do gruntu, tak jak ogórki
czy dynie. Mi to akurat się nie udało ale radzę namoczyć wcześniej nasiona to może się uda.
czy dynie. Mi to akurat się nie udało ale radzę namoczyć wcześniej nasiona to może się uda.