Wszystko o pomidorach cz. 12
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2016, o 10:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Czy ktoś wie, w jakich proporcjach rozpuszcza się siarczan magnezu? Ile gram na 10l wody? I ile po posadzeniu pomidorków powinno zrobić się pierwszy oprysk tym specyfikiem?
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daj pokrzywę, to u mnie sprawdzone od wielu sezonów. Czerstwy, namoczony wcześniej chleb, również. Pomidory są mocne, o ciemno zielonych liściach.meteser pisze:To ja już nie wiem, czy dawać tę pokrzywę, czy nie. :/
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety, ja dopiero dzisiaj posiałem ostatnią partię nasion pomidorów na jesień.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Witam. Mam takie pytanie. Pewnie wyda się zwyczajnie głupie, ale kto pyta nie błądzi; więc posiadam nawoź w płynie do storczyków Agrecol i się zastanawiam, czy może się nadać do nawożenia pomidorów. Lecz nie mogę obliczyć, czy da się go tak rozrobić, aby im odpowiadał. Po prostu stoi sobie i chciałam go wykorzystać do swoich pomidorowych krzaczków i tu pytanie, bo nie kumam tego składu Proszę więc o pomoc bystrych forumowiczów, o poradę, czy da się to zrobić i ile na ile tego rozrabiać, jeśli się da
Zawartość składników pokarmowych w %(m/m):
Co najmniej 0,50 % azotu (N) całkowitego, co najmniej 0,20 % fosforu całkowitego w przeliczeniu na P2O5, co najmniej 0,70 % potasu całkowitego w przeliczeniu na K2O.
Stosowanie 25 ml na 1 litr wody.
Pomoże ktoś?
Zawartość składników pokarmowych w %(m/m):
Co najmniej 0,50 % azotu (N) całkowitego, co najmniej 0,20 % fosforu całkowitego w przeliczeniu na P2O5, co najmniej 0,70 % potasu całkowitego w przeliczeniu na K2O.
Stosowanie 25 ml na 1 litr wody.
Pomoże ktoś?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Sprawdź najpierw, czy ten nawóz nadaje się do warzyw, tzn. czy nie zawiera jakichś szkodliwszych substancji. Np. polecany Florovit do pelargonii zawiera konserwant, który może być rakotwórczy.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Agula1985m
- 200p
Oprócz zawartości składników pokarmowych na opakowaniu jest napisane, że "nawóz zawiera wspomagające nawożenie biologicznie czynne substancje humusowe. Działa szybko, efektywnie i długotrwale. Jest skuteczny oraz bezpieczny dla środowiska. Eko technologie" i takie tam. Dobrze, że zwróciłaś na to uwagę, bo jak na razie moje pomidorki nie były pryskane chemią staram się, aby było naturalnie
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
Nie martw się . To nie żadna choroba. Są trochę przenawożone i przypalone od słońca. Plamy pozostaną już na liściach ,które z czasem i tak oberwiesz.Na razie niczym nie nawoź i daj więcej wody przy podlaniu -co nie znaczy codziennie-aby wypłukać nadmiar nawozu i wtedy młode listki nie będą tak łatwo ulegać przypaleniom. Będzie dobrze.
- Agula1985m
- 200p
Witam wszystkich serdecznie!chciałam się pochwalić moimi krzaczkami jako że jestem z nich bardzo dumna .rozsadę dostałam od teścia który za wcześnie wysiał nasiona(styczeń), więc były zbyt wyciągnięte, korzenia jak na lekarstwo.na pierwszym zdjęciu po drugim pikowaniu.Podlewam gnojówką z pokrzywy, stosuję tylko naturalne sposoby i obserwuję często.Na drugim zdjęciu siedzą już w szklarni.Jest to mój pierwszy raz z pomidorami, jestem podekscytowana i pokochałam te roślinki .Chciałam serdecznie podziękować wszystkim za rady na FO.Jesteście niesamowici
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Proszę o poradę..
Co oznacza gdy pomidory mają liście zawinięte w dół ? Listki ciągle są jak odwrócona łyżeczka, ogólnie pomidorki słabo rosną... Mam wrażenie, że tydzień przed posadzeniem do tunelu zatrzymały się w rozwoju
Czy te pomidory wysiane 10 marca nie są za małe jak na swoje lata..? Coś z nich będzie? Łodygi mają ciemne.. Nie wiem też co to oznacza..? Podlałam jakieś 3 tyg temu sfermentowanym obornikiem granulowanym i ostatnio biohumusem rozcieńczonym... Niektórym stopniowo żółkną i odpadają im dolne liście.. Co im jest?
Co oznacza gdy pomidory mają liście zawinięte w dół ? Listki ciągle są jak odwrócona łyżeczka, ogólnie pomidorki słabo rosną... Mam wrażenie, że tydzień przed posadzeniem do tunelu zatrzymały się w rozwoju
Czy te pomidory wysiane 10 marca nie są za małe jak na swoje lata..? Coś z nich będzie? Łodygi mają ciemne.. Nie wiem też co to oznacza..? Podlałam jakieś 3 tyg temu sfermentowanym obornikiem granulowanym i ostatnio biohumusem rozcieńczonym... Niektórym stopniowo żółkną i odpadają im dolne liście.. Co im jest?
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Nie wiem jak przygotowałaś ziemię ale daj im spokój. Po prostu zostaw je samym sobie. Podlewaj czystą wodą jak już trzeba a trzeba na tym etapie raz w tygodniu.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Dam im spokój
Tunel postawiłam na ziemi, gdzie od lat rosła tylko trawa, dlatego wymieniłam ziemię objętości wiaderka pod pomidorkami na kupioną, zwykłą uniwersalną. Na samo dno wsypałam dwie garści obornika granulowanego i garść popiołu z kominka mieszając z ziemią. Przesadzałam wczoraj i dziś. Powiedzcie czy one nie są za małe? Coś z nich będzie? Czy jestem nadopiekuńcza?
Wkopałam je głębiej bo odpadły im dolne liście...
Pozdrawiam
Marta
Tunel postawiłam na ziemi, gdzie od lat rosła tylko trawa, dlatego wymieniłam ziemię objętości wiaderka pod pomidorkami na kupioną, zwykłą uniwersalną. Na samo dno wsypałam dwie garści obornika granulowanego i garść popiołu z kominka mieszając z ziemią. Przesadzałam wczoraj i dziś. Powiedzcie czy one nie są za małe? Coś z nich będzie? Czy jestem nadopiekuńcza?
Wkopałam je głębiej bo odpadły im dolne liście...
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper