Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )
Dziękuje za podpowiedź, zaraz zabieram się za wysiewanie.
Koniecznie zbieraj nasiona z tych nowych groszków, są piękne! A w sezonie liczę na zdjęcia z kwitnień.
Koniecznie zbieraj nasiona z tych nowych groszków, są piękne! A w sezonie liczę na zdjęcia z kwitnień.
-
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super,dzięki
w takim razie w sobotę sieję.
Będę wiązać na swoich groszkach kolorowe nitki takie w jakich kolorach będzie groszek.
Później jak przekwitną to za nic nie wiesz jaki kolor ma dana gałązka
Tak sobie to wymyśliłam,mam nadzieje,że zadziała.
W takim razie czekamy na piękne i pachnące kwiatuchy i proszę się chwalić ślicznościami.
Sama muszę zapoznać się z fotosikiem i to szybko coby można było wstawiać zdjęcia
w takim razie w sobotę sieję.
Będę wiązać na swoich groszkach kolorowe nitki takie w jakich kolorach będzie groszek.
Później jak przekwitną to za nic nie wiesz jaki kolor ma dana gałązka
Tak sobie to wymyśliłam,mam nadzieje,że zadziała.
W takim razie czekamy na piękne i pachnące kwiatuchy i proszę się chwalić ślicznościami.
Sama muszę zapoznać się z fotosikiem i to szybko coby można było wstawiać zdjęcia
pozdrawiam,Beata
-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Kontakt:
Mój groszek ma około 10 cm, wystawiam go na parapet. Czasem nawet zapomnę wstawić na noc i na szczęście nic złego mu się nie dzieje. Jest ładny, nie wyciąga się.
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Bardzo długo myślałem, że to groszek szerokolistny mi wypruł... A tymczasem, gdy rozwinęły się pierwsze kwiaty w tym tygodniu, zorientowałem się, że to samosiejki groszku pachnącego... Gigantyczne (już mają jakieś 160 cm i ciągle rosną), z ogromnymi kwiatami (chyba z 5cm mają) i pachnące, że ho ho...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Piękne te wasze groszki.Zastanawiam się czy nie jest za późno by teraz jeszcze posiać groszek?
Niestety nigdy mi się za bardzo nie udawał ani na balkonie w donicy ani w ogrodzie i kilka lata temu dałem sobie z nim spokój.
Teraz widząc wasze chętnie jeszcze raz podjął bym próbę z nim tylko czy zdąży zakwitnąć posiany teraz??
Niestety nigdy mi się za bardzo nie udawał ani na balkonie w donicy ani w ogrodzie i kilka lata temu dałem sobie z nim spokój.
Teraz widząc wasze chętnie jeszcze raz podjął bym próbę z nim tylko czy zdąży zakwitnąć posiany teraz??
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 maja 2016, o 14:21
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
Właśnie, czy to nie za późno na wysiew groszku? Też bardzo chętnie chciałabym spróbować z groszkiem, bo uwielbiam jego cudowny zapach, a w dodatku mam sporo nasionek różnych odmian, o których zapomniałam. Niestety mam jedynie możliwość wysiania w doniczkach na balkonie Myślicie że da radę wyrosnąć i zakwitnąć jeśli wysieję teraz?
Locutus, super ten Twój groszek!
Pamiętasz, skąd był nasiona?
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Kupić to jedno lecz ponawiam pytanie czy posiany teraz zdąży jeszcze zakwitnąć tego lata??
Paweł
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Paweł, zdąży. Od posiania do kwitnienia mija ok 8 tygodni.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Aaaaa! Dzięki Agneska o to mi właśnie chodziło,czyli super.
Jeszcze dzisiaj biorę się zaraz za sianie groszku objawi mi się może pod koniec lipca,tak czy siak było by miło.
Jeszcze dzisiaj biorę się zaraz za sianie groszku objawi mi się może pod koniec lipca,tak czy siak było by miło.
Paweł
- Locutus
- Kontakt:
Nawet jeśli to tylko samosiejki, to owszem, pamiętam skąd były nasiona oryginalne ? o, stąd: esklep.legutkoAgrestowa pisze:Locutus, super ten Twój groszek!
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Groszek SHIRAZ.
- Locutus
- Kontakt:
Nie są to groszki pachnące, ale inne gatunki groszków jednorocznych... W Polsce chyba dość rzadko spotykane:
Lathyrus sativus
Lathyrus tingitanus
Pozdrawiam!
LOKI
Lathyrus sativus
Lathyrus tingitanus
Pozdrawiam!
LOKI