Nela, jest sliczny po prostu. Kolorystyka niesamowita. Nie ma czegos takiego jak "hibiscia". To taki polski slowotwor powstaly chyba na potrzeby portalu aukcyjnego z reszta, a uzywany w stosunku do kultywarow z kolekcji Graffa, dla ktorych znak firmowy to HibisQs. Komercyjka, ze niby cos nowego i niezwyklego, tymczasem z przyrodniczego punktu widzenia to jest hibiskus po prostu. Scislej, Rosa sinensis. Prawda jest, ze kultywary od Graffa, oznaczone jako Longifolia, utrzymuja kwiat po kilka dni. To cecha uzyskana w procesie selekcji i utrwalana w kolejnych kultywarach, ale nie jest to odrebny gatunek roslin.
KozlekLekarski, dokladnie tak, to jest siarczan magnezu. Uzywam. Opieram sie na publikacjach HVH, firmy zaopatrujacej rynek amerykanski w rosliny i srodki do uprawy hibiskusow. Pozwole sobie zacytowac w tlumaczeniu mniej wiecej, bo za zamieszczenie oryginalu mi sie tu oberwie:
" Niedobory magnezu objawiaja sie zolknieciem lisci, jak wiele innych dolegliwosci hibiskusa, jednak w przypadku chlorozy magnezowej zolkna najstarsze liscie, w przestrzeniach pomiedzy nerwami. Obejrzyj dolne liscie, które mają ciemnozielone zyly i zolte lub zolte i brazowe przestrzenie pomiedzy zylami, czasem z brazowymi krawedziami. Roslina probuje wyslac caly magnez do nowego wzrostu, więc chlorofil w dolnych lisci rozpada sie i znika, pozostawiajac dziwny wyglad, ktory jest znakiem ostrzegawczym niedoboru magnezu.
Korzystanie z soli Epsom do suplementacji magnezu
Niedobór magnezu można szybko wyleczyc, tanio i latwo, uzywajac soli Epsom dostepnej w sklepie spozywczym (To chyba nie w Polsce - moje.) lub w aptece. Kupilismy "gatunek" ogrodniczy soli Epsom i porownalismy go z sola Epsom ze sklepu spozywczego i nie widzimy zadnej roznicy w wynikach. Sol Epsom jest bardzo latwo rozpuszczalna w wodzie i moze byc natryskiwana na liscie roslin lub dostarczana do podloza jako dodatkowy magnezu ktorego Hibiscus potrzebuje od czasu do czasu. Najszybsze wyniki uzyskuje sie za pomoca magnezu stosowanego jako oprysk listowia. Najdluzsze (Najtrwalsze? Moje.) wyniki uzyskuje się przez mieszanie go do gleby.
Do stosowania w glebie:
Najpierw woda zwykla woda zwilzyc glebe.
Posypac magnezu na wierzch gleby pod rośliny
Woda lekko zwilzyc magnez
Uzyj 1 lyzeczke magnezu dla roslin w doniczce "4. (Ok.10cm)
2 lyzeczki magnezu dla roslin w doniczce "6. (15cm)
1 lyzki magnezu dla rosliny w doniczce 8 ". (20cm)
2 lyzki magnezu dla rosliny w doniczce 2-galon. (ok.7,5 l jeśli sie nie myle)
Uzyj 1/4 szklanki magnezu dla duzych instalacji w ziemi. "
Mowa jest o stosowaniu interwencyjnym i tak tez pisalam wyzej. Zadnego nawozu nie mozna sypac czy lac bez opamietania, bo przedobrzenie tez skutkuje chorobami roslin. Hibiskusy kochaja potas, ale jeśli sie przesadzi, pojawia sie "przypalenie" lisci.
Uzywania soli gorzkiej nauczylam sie nie tylko z publikacji HVH, bedacych z reszta bardzo cennym zrodlem wiedzy. Zalecala jej uzywanie rowniez Wendy Williams, ktora uprawia hibiskusy od wielu lat. Dla mnie jak ona cos mowi na ten temat, to mozna sluchac.