Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja

Post »

Posadziłam jakiś czas temu hibiskusa z woreczka, zakupionego w sklepie ogrodniczym.
Rośnie i przyrasta, ale liście ma strasznie blade jakieś, może coś mu brakuje? Bo to chyba tak nie powinno być ;:218

Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Malaczarna, a jak z dostepem do swiatla i nawozeniem?

Onectica, wyglada jak brak magnezu. Sprobowalabym podsypac gorzka sola.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
malaczarna93
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2016, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

crazydaisy - stoją na parapecie północnym mają dużo światła ale nie są nigdy w pełnym słońcu. Nawożone są raz na 2 tygodnie nawozem do roślin kwitnących :)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mialabys dla nich sloneczne stanowisko? Hibiskusy preferuja slonce.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję, Kinga ;:196
Muszę się rozejrzeć za jakimś odpowiednim nawozem, bo doczytałam, że hibiskusy potrzebują dużo magnezu i żelaza.
Doczytałam też, że one bardzo podatne na przędziorki i teraz waham się, czy wynieść je na zewnątrz na lato, czy zostawić na parapecie

A ta 'gorzka sól' to co to właściwie jest? :oops:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gorzka sol, lub sol Epsom, to po prostu siarczan magnezu, dostepny w aptekach. Dobry, bo lekko zakwasza podloze. Hibiskusy lubia duzo potasu. Magnez trzeba uzupelniac, jeśli pojawia sie chloroza, natomiast zelazo zwykle jest w nawozie wieloskladnikowym w wystarczajacej ilosci. Przy wyborze nawozu wieloskladnikowego warto zwrocic uwage na zawartosc fosforu, bo hibiskusom szkodzi jego nadmiar. Maximum 5% zawartosci. jeśli chcesz sie pobawic w czary, mozesz nawozic zelazem dolistnie, ale to naprawde od czasu do czasu wystarczy. Chelat zelaza sciagalam z Polski, kupilam na portalu aukcyjnym. Podobnie jak saletre potasowa.
Kinga
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Bardzo ładna, czy ona ma jakąś nazwę?
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Hej, mam pytanie do specjalistów.
Właśnie podejmuję się próby ukorzenienia takiego cuda, czy ktoś wie co to za odmiana??

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Mirana
100p
100p
Od: 21 kwie 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

alicja46 z tego co mówiła mi crazydaisy to jest odmiana Adonis :) Naprawdę ładnie odbił po zimie.
Aurelia92 cudo, po prostu cudo! :)
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Kingo- kupiłam na przecenie w Kauflandzie wiosną. Mąż się nawet złościł, bo kwiatek marnie wyglądał, ale ja gdy widzę hibiskusy to mi się zapala czerwona lampka i z nadzieją i na inny kolor kupiłam... Mnie też zadziwił. Chętnie kwitnie, szybko wiąże nowe pąki. To chyba hibiscia nawet, bo kwiat ze 3-4 dni utrzymuje się na łodyżce.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
KozlekLekarski
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 maja 2016, o 17:15

Post »

crazydaisy pisze:Gorzka sol, lub sol Epsom, to po prostu siarczan magnezu, dostepny w aptekach. Dobry, bo lekko zakwasza podloze. Hibiskusy lubia duzo potasu. Magnez trzeba uzupelniac, jeśli pojawia sie chloroza, natomiast zelazo zwykle jest w nawozie wieloskladnikowym w wystarczajacej ilosci. Przy wyborze nawozu wieloskladnikowego warto zwrocic uwage na zawartosc fosforu, bo hibiskusom szkodzi jego nadmiar. Maximum 5% zawartosci. jeśli chcesz sie pobawic w czary, mozesz nawozic zelazem dolistnie, ale to naprawde od czasu do czasu wystarczy. Chelat zelaza sciagalam z Polski, kupilam na portalu aukcyjnym. Podobnie jak saletre potasowa.
Gdzieś czytałem że lepiej nie używać w nadmiarze siarczanu magnesu bez zbadania zasolenia gleby bo zasala ziemie i powoduje śmierć korzeni.
Pozdrawiam, Włodek :)
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

Nela mam takiego samego też z Kauflandu. Próbuję w internecie namierzyć nazwę ale bezskutecznie :roll:
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nela, jest sliczny po prostu. Kolorystyka niesamowita. Nie ma czegos takiego jak "hibiscia". To taki polski slowotwor powstaly chyba na potrzeby portalu aukcyjnego z reszta, a uzywany w stosunku do kultywarow z kolekcji Graffa, dla ktorych znak firmowy to HibisQs. Komercyjka, ze niby cos nowego i niezwyklego, tymczasem z przyrodniczego punktu widzenia to jest hibiskus po prostu. Scislej, Rosa sinensis. Prawda jest, ze kultywary od Graffa, oznaczone jako Longifolia, utrzymuja kwiat po kilka dni. To cecha uzyskana w procesie selekcji i utrwalana w kolejnych kultywarach, ale nie jest to odrebny gatunek roslin.

KozlekLekarski, dokladnie tak, to jest siarczan magnezu. Uzywam. Opieram sie na publikacjach HVH, firmy zaopatrujacej rynek amerykanski w rosliny i srodki do uprawy hibiskusow. Pozwole sobie zacytowac w tlumaczeniu mniej wiecej, bo za zamieszczenie oryginalu mi sie tu oberwie:

" Niedobory magnezu objawiaja sie zolknieciem lisci, jak wiele innych dolegliwosci hibiskusa, jednak w przypadku chlorozy magnezowej zolkna najstarsze liscie, w przestrzeniach pomiedzy nerwami. Obejrzyj dolne liscie, które mają ciemnozielone zyly i zolte lub zolte i brazowe przestrzenie pomiedzy zylami, czasem z brazowymi krawedziami. Roslina probuje wyslac caly magnez do nowego wzrostu, więc chlorofil w dolnych lisci rozpada sie i znika, pozostawiajac dziwny wyglad, ktory jest znakiem ostrzegawczym niedoboru magnezu.

Korzystanie z soli Epsom do suplementacji magnezu

Niedobór magnezu można szybko wyleczyc, tanio i latwo, uzywajac soli Epsom dostepnej w sklepie spozywczym (To chyba nie w Polsce - moje.) lub w aptece. Kupilismy "gatunek" ogrodniczy soli Epsom i porownalismy go z sola Epsom ze sklepu spozywczego i nie widzimy zadnej roznicy w wynikach. Sol Epsom jest bardzo latwo rozpuszczalna w wodzie i moze byc natryskiwana na liscie roslin lub dostarczana do podloza jako dodatkowy magnezu ktorego Hibiscus potrzebuje od czasu do czasu. Najszybsze wyniki uzyskuje sie za pomoca magnezu stosowanego jako oprysk listowia. Najdluzsze (Najtrwalsze? Moje.) wyniki uzyskuje się przez mieszanie go do gleby.

Do stosowania w glebie:

Najpierw woda zwykla woda zwilzyc glebe.
Posypac magnezu na wierzch gleby pod rośliny
Woda lekko zwilzyc magnez
Uzyj 1 lyzeczke magnezu dla roslin w doniczce "4. (Ok.10cm)
2 lyzeczki magnezu dla roslin w doniczce "6. (15cm)
1 lyzki magnezu dla rosliny w doniczce 8 ". (20cm)
2 lyzki magnezu dla rosliny w doniczce 2-galon. (ok.7,5 l jeśli sie nie myle)
Uzyj 1/4 szklanki magnezu dla duzych instalacji w ziemi. "

Mowa jest o stosowaniu interwencyjnym i tak tez pisalam wyzej. Zadnego nawozu nie mozna sypac czy lac bez opamietania, bo przedobrzenie tez skutkuje chorobami roslin. Hibiskusy kochaja potas, ale jeśli sie przesadzi, pojawia sie "przypalenie" lisci.
Uzywania soli gorzkiej nauczylam sie nie tylko z publikacji HVH, bedacych z reszta bardzo cennym zrodlem wiedzy. Zalecala jej uzywanie rowniez Wendy Williams, ktora uprawia hibiskusy od wielu lat. Dla mnie jak ona cos mowi na ten temat, to mozna sluchac. :uszy
Kinga
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Re: Hibiskus,chińska róża - pielęgnacja, choroby

Post »

Hibiskusy to rośliny mające zwiększone zapotrzebowanie na potas. Kupiłam potas w płynie do akwarium. Na ulotce pisze że należy wlewać 2-3 ml na każde 125 l wody w akwarium 2-3 razy w tygodniu i to pozwala zwiększyć ilość potasu o 2 mg na litr wody. Ja chciałabym go użyć do podlewania hibiskusa, bo skoro rybkom nie zaszkodzi to kwiatom tym bardziej. Niestety nie mam pojęcia jaki roztwór przygotować do podlewania. Zechce ktoś pomóc?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”