Borówka amerykańska - 7 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
A po czym poznajecie ze azotu za mało
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Jeśli brak jest azotu wzrost rośliny zostaje zahamowany i młode listki mają odcień czerwieni zamiast zieleni.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsze nawożenie yare mile complex 25gram drugie 15g trzecie będzie 20g
Pod krzew czy liczone na m2? i kiedy było?
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Patryku zgadza się dlatego napisałam"najlepiej" a nie należy. Sama w pierwszym roku po posadzeniu dawałam częściej nawozy, i borówki ładnie zniosły zimę, są większe i mają całkiem sporo kwiatu. Ponieważ jednak dałam w kwietniu nawóz wieloskładnikowy a 2 tyg temu siarczan amonu, a czerwienie z listków ustąpiły prawie całkowicie nie widzę potrzeby by pchać w nie więcej niż to konieczne.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Witam,mam pytanie ,czy ilość liści w stosunku do kwiatów to patrzy się z całego krzaczka .Pytam bo nie wiem czy robić redukcje owoców ,mam kilka gałązek gdzie jest pełno kwiatów ,ale mało liści ,ale od dołu mam dużo przyrostów samych liści ,czy to się uzupełni?Chyba za bardzo nie namotałam
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- patryk10015
- 500p
No jeśli oznak braku azotu nie ma to nie ma sensu pakować go częściej niż książkowe te 3 dawki. Ja tylko podkreśliłem że nie ma co trzymać się tych 3 dawek bo w praktyce wychodzi wszystko inaczejLadyK pisze:Patryku zgadza się dlatego napisałam"najlepiej" a nie należy. Sama w pierwszym roku po posadzeniu dawałam częściej nawozy, i borówki ładnie zniosły zimę, są większe i mają całkiem sporo kwiatu. Ponieważ jednak dałam w kwietniu nawóz wieloskładnikowy a 2 tyg temu siarczan amonu, a czerwienie z listków ustąpiły prawie całkowicie nie widzę potrzeby by pchać w nie więcej niż to konieczne.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Tak sypane w koło krzewu, odstęp co 3 tygodnie zaczęto koniec kwietniapelikano11 pisze:Pod krzew czy liczone na m2? i kiedy było?
Witam wszystkich
Jakoś miesiąc temu posadziłem kilka borówek. Były to chyba 2 letnie sadzonki i pojawiały się na nich owoce (według sprzedawcy). Teraz pojawiły się kwiaty i tu mam pytanie czy je oberwać czy zostawić jeśli owocowały niby ? Oraz czy teraz borówki czymś nawozić ?
Jakoś miesiąc temu posadziłem kilka borówek. Były to chyba 2 letnie sadzonki i pojawiały się na nich owoce (według sprzedawcy). Teraz pojawiły się kwiaty i tu mam pytanie czy je oberwać czy zostawić jeśli owocowały niby ? Oraz czy teraz borówki czymś nawozić ?
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Patryku moje borówki co dopiero posadzone ale właśnie widzę, że listki mają podbarwienie w kierunku czerwieni, nie jest to czysta czerwień ale jednak...jeżeli uda mi się zrobić dobre zdjęcie to jutro wstawię i poproszę o ocenę, komórką pstrykam może być róznie.
robert16zgas za duże dawki Yara dawałeś..nie dawałbym trzeciej. Poza tym yara musi być koniecznie wbita w ziemię i zalewana mocno wodą, teraz tylko powinieneś podlewać czystą wodą o niskim pH.
Nie podlewałbym teraz siarczanu amonu, może dojść do przenawożenia i blokady innych minerałów, zobacz w czerwcu jak rosną i wtedy ew podlej siarczanem amonu.
Zrób porządek z wodą żeby utrzymywać odpowiednie pH ziemi bo za chwilę będziesz musiał ostro podlewać krzaki.
Nie podlewałbym teraz siarczanu amonu, może dojść do przenawożenia i blokady innych minerałów, zobacz w czerwcu jak rosną i wtedy ew podlej siarczanem amonu.
Zrób porządek z wodą żeby utrzymywać odpowiednie pH ziemi bo za chwilę będziesz musiał ostro podlewać krzaki.
- patryk10015
- 500p
Karim pisze:Witam wszystkich
Ja bym kwiatki oberwał żeby nie nadwyrężać krzewów po posadzeniu aby lepiej się ukorzeniły i rozrosły (ja tak robię pierwszy rok po posadzeniu). A co do nawożenia to łyżka siarczanu amonu na 10l wody i to pod krzew w odstępach 3 tygodni bądź specjalistyczny nawóz do borówek w dawkach według producenta nawozu.