Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

poprostumateo pisze: Na szczęście są odmiany, które można siać nawet w środku lata.
Możez podać konretnie nazwy odmian? Poszukuję takich.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
poprostumateo
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 16:57

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Jostar, Kaspar, Diego, z tym że to są nasiona profesjonalne i ciężko bedzie je dostać w małych opakowaniach.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Dzięki :D . Tak podejrzewałam, że to będą nasiona dla profesjonalistów, bo w nasionach amatorskich szukałam i nie ma takich. Pozostaje tylko zaprzyjaźnić się z jakimś rolnikiem na ryneczku i odkupić trochę.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
poprostumateo
200p
200p

Post »

Ciężko będzie znaleźć kogoś z taką rzodkiewką bo przykładowo ja robię trochę rzodkiewki na nowalijkę tylko. Latem już jest sporo innych warzyw więc ludzie niechętnie kupują rzodkiewkę. Jeżeli jednak ktoś byłby zainteresowany profesjonalnymi nasionami to ja zaopatruje się tutaj:
http://www.nasionaholenderskie.pl

Tam sobie możesz znaleźć więcej odmian letnich :)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam opakowanie rzodkiewki Jostar 10 t. i myślałam , że będzie to jakiś wielki wór . :;230
Myślę , że wystarczy mi to maksymalnie na dwa sezony .Systematycznie co kilka dni trochę wysiewam.
poprostumateo
200p
200p

Post »

Dużo rzodkiewki musisz konsumować w takim razie :D

Jak urośnie to napisz coś więcej o tej odmianie bo to chyba najpopularniejsza rzodkiewka na zbiór letni.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

beata_m Jest trochę odmian letnich (całorocznych) dostępnych w małych opakowaniach dla amatorów. PNOS Ożarów Mazowiecki: Carmesa, Ester, Snieżka, Jutrzenka, Mila i Flamboyant. Poszukaj jeszcze w ofercie Vilmorin.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczesną wiosną jak już wcześniej pisałam siałam Donar , tak dobrej rzodkiewki do tej pory nie miałam . ;:333
A przetestowałam wcześniej dużo odmian .Jostar pierwszy siew miałam na początku maja .Z moich spostrzeżeń
to wczesna rzodkiewka , już zaczyna tworzyć zgrubienia .
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 16:30

Post »

Witajcie,
Sieje rzodkiewkę od kilku lat, jednak co roku w większym bądź mniejszym nasileniu rzodkiewkę niszą robaki,
rzodkiewka jest pojeżdżona przez małe podłużne robaczki, takie małe białe glizdy. Czy jest jakiś sposób na te robaki, pryskałam owadobójczym środkiem przed sianiem ale to nie pomogło niestety. Może macie jakieś sposoby sprawdzone?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim jedynym sprawdzonym sposobem na rzodkiewkę bez robaków , to osłony różnego rodzaju . Ostatnio kupiłam
niskie mini tuneliki z przeznaczeniem między innymi na rzodkiewkę właśnie . Tuneliki są z czegoś takiego niby poliwęglan .
No i oczywiście trzeba sporo podlewać , w wilgotnym środowisku robali jakby mniej .
baskino2016
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2016, o 10:53

Post »

Witam wszystkich. błagam poratujcie mnie. moją rzodkiewke zjada prawdopodobnie pchełka ziemna. w listkach robi malutkie dziurki a jak probowałam zlapac to przeskoczyla na inny liść. czy macie jakis skuteczny sposob na to paskudztwo?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Proszę korzystaj z wyszukiwarki naszej sekcji warzywnej

http://forumogrodnicze.info/search.php? ... 4374&ch=-1
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

baskino2016 pisze:Witam wszystkich. błagam poratujcie mnie. moją rzodkiewke zjada prawdopodobnie pchełka ziemna. w listkach robi malutkie dziurki a jak probowałam zlapac to przeskoczyla na inny liść. czy macie jakis skuteczny sposob na to paskudztwo?

Najlepsze efekty daje okrywanie agrowłókniną, niestety na wiosnę pchełki ziemne to częsty problem. U mnie genialnie sprawdza się okrywanie, zarówno rzodkiewki jak i kapustnych. Oprysku chemią nie polecam, ponieważ zależy nam na eko rzodkiewkach.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”