Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
baskino2016
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2016, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

Czy ktoś wie, w jakich proporcjach rozpuszcza się siarczan magnezu? Ile gram na 10l wody? I ile po posadzeniu pomidorków powinno zrobić się pierwszy oprysk tym specyfikiem?
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

meteser pisze:To ja już nie wiem, czy dawać tę pokrzywę, czy nie. :/
Daj pokrzywę, to u mnie sprawdzone od wielu sezonów. Czerstwy, namoczony wcześniej chleb, również. Pomidory są mocne, o ciemno zielonych liściach.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Pomidory posadzone. Parapety "czyste". :wink:
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety, ja dopiero dzisiaj posiałem ostatnią partię nasion pomidorów na jesień.
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

Witam. Mam takie pytanie. Pewnie wyda się zwyczajnie głupie, ale kto pyta nie błądzi; więc posiadam nawoź w płynie do storczyków Agrecol i się zastanawiam, czy może się nadać do nawożenia pomidorów. Lecz nie mogę obliczyć, czy da się go tak rozrobić, aby im odpowiadał. Po prostu stoi sobie i chciałam go wykorzystać do swoich pomidorowych krzaczków :-) i tu pytanie, bo nie kumam tego składu ;:14 Proszę więc o pomoc bystrych forumowiczów, o poradę, czy da się to zrobić i ile na ile tego rozrabiać, jeśli się da :roll:
Zawartość składników pokarmowych w %(m/m):
Co najmniej 0,50 % azotu (N) całkowitego, co najmniej 0,20 % fosforu całkowitego w przeliczeniu na P2O5, co najmniej 0,70 % potasu całkowitego w przeliczeniu na K2O.
Stosowanie 25 ml na 1 litr wody.
Pomoże ktoś?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Sprawdź najpierw, czy ten nawóz nadaje się do warzyw, tzn. czy nie zawiera jakichś szkodliwszych substancji. Np. polecany Florovit do pelargonii zawiera konserwant, który może być rakotwórczy.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p

Post »

Oprócz zawartości składników pokarmowych na opakowaniu jest napisane, że "nawóz zawiera wspomagające nawożenie biologicznie czynne substancje humusowe. Działa szybko, efektywnie i długotrwale. Jest skuteczny oraz bezpieczny dla środowiska. Eko technologie" i takie tam. Dobrze, że zwróciłaś na to uwagę, bo jak na razie moje pomidorki nie były pryskane chemią :-) staram się, aby było naturalnie :heja
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Pomożecie.... nie wiem co im dolega:

Ja dostanę z nimi zawału, latam, biegam i chucham... eh

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Nie martw się . To nie żadna choroba. Są trochę przenawożone i przypalone od słońca. Plamy pozostaną już na liściach ,które z czasem i tak oberwiesz.Na razie niczym nie nawoź i daj więcej wody przy podlaniu -co nie znaczy codziennie-aby wypłukać nadmiar nawozu i wtedy młode listki nie będą tak łatwo ulegać przypaleniom. Będzie dobrze. :wit
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p

Post »

Witam wszystkich serdecznie!chciałam się pochwalić moimi krzaczkami jako że jestem z nich bardzo dumna :D .rozsadę dostałam od teścia który za wcześnie wysiał nasiona(styczeń), więc były zbyt wyciągnięte, korzenia jak na lekarstwo.na pierwszym zdjęciu po drugim pikowaniu.Podlewam gnojówką z pokrzywy, stosuję tylko naturalne sposoby i obserwuję często.Na drugim zdjęciu siedzą już w szklarni.Jest to mój pierwszy raz z pomidorami, jestem podekscytowana i pokochałam te roślinki :-).Chciałam serdecznie podziękować wszystkim za rady na FO.Jesteście niesamowici
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Post »

Proszę o poradę..
Co oznacza gdy pomidory mają liście zawinięte w dół ? Listki ciągle są jak odwrócona łyżeczka, ogólnie pomidorki słabo rosną... Mam wrażenie, że tydzień przed posadzeniem do tunelu zatrzymały się w rozwoju :(
Czy te pomidory wysiane 10 marca nie są za małe jak na swoje lata..? Coś z nich będzie? Łodygi mają ciemne.. Nie wiem też co to oznacza..? Podlałam jakieś 3 tyg temu sfermentowanym obornikiem granulowanym i ostatnio biohumusem rozcieńczonym... Niektórym stopniowo żółkną i odpadają im dolne liście.. Co im jest?
Obrazek Obrazek
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Nie wiem jak przygotowałaś ziemię ale daj im spokój. Po prostu zostaw je samym sobie. Podlewaj czystą wodą jak już trzeba a trzeba na tym etapie raz w tygodniu.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Post »

:) Dam im spokój :)
Tunel postawiłam na ziemi, gdzie od lat rosła tylko trawa, dlatego wymieniłam ziemię objętości wiaderka pod pomidorkami na kupioną, zwykłą uniwersalną. Na samo dno wsypałam dwie garści obornika granulowanego i garść popiołu z kominka mieszając z ziemią. Przesadzałam wczoraj i dziś. Powiedzcie czy one nie są za małe? Coś z nich będzie? Czy jestem nadopiekuńcza?
Wkopałam je głębiej bo odpadły im dolne liście...
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”