Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Post »

Piękne orliki, nie ucierpiały Ci one zimą? Bo moje niestety tak, trzeba odnowić kolekcję i pobawić się w siewki.
Wiolu, piwonia koperkowa chyba nadal droga. Szkoda, że za te piękne rośliny trzeba trochę zapłacić, a one same strasznie długo rozrastają się.
Na klematisa Skłodowska-Curie i ja chciałabym się zaopatrzyć, a gdzie nabyłaś ten okaz, który okazał się być podmieńcem?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiolu :wit
Śliczne masz orlki.Zwłaszcza urzekł mnie ten biało- różowy ;:333
Ten clemek, to chyba Kaiser.
Śliczna trawa tam jest koło serduszki.Co to za odmiana ??
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Wiolu :wit
Piękny masz ogród, przywiodły mnie do ciebie oczywiście różyczki, bo to moja największa miłość ;)
Masz jednak tyle wspaniałych, dużych już roślin i drzew, krzewów... bardzo je lubię, ale mój ogród jest zbyt mały. Pozwól zatem, że będę zaglądać i podziwiać twoje okazy :)
Cudne masz orliki, ja czekam na moje, ale nim dotrą to pewnie już nic nie będzie do podziwiania, no ale może w przyszłym roku :)
Pozdrawiam, Ania
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wiola biegam sobie po zaprzyjaźnionych wątkach i podziwiam orliki, bo u mnie ich brak. No może nie licząc mini orliczka którego właśnie posadziłam, ale do pięknego kwitnienia mu daleko.
Pokazana kalina mnie zachwyciła i własnie przypomniałam sobie cóż takiego ja ostatnio wykopałam za kłącze przy sadzeniu dalii - to bożykwiat ;:oj a patrzyłam na to jak sroka w gnat i nie mogłam dojść co to takiego. Poszło do śmieci :evil:
Ech ta moja skleroza ;:14 U Ciebie widzę pięknie juz kwitnie, no to u mnie juz nie zakwitnie ;:223
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Masz piękną kolekcję orlików jestem zachwycona ;:108 . Kalina i lilak wyglądają świetnie . Szkoda tylko , że kalina tak przyciąga mszyce ;:222 .Mimo to skusiłam się na nią bo ma piękne te pompony. Masz rację, maj to taki miesiąc, że ciągle coś innego się dzieje i kwitnie no i ta soczysta ,świeża zieleń ;:215. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Kochani, teraz odpowiem na posty a zdjęcia wstawię wieczorem lub jutro. Nie wyrabiam się już z tym wszystkim. Przez cały tydzień nie zaglądałam na forum i trochę zaległości mi się uzbierało.
Pogoda nareszcie jak przystało na maj. Cieplutko, słonecznie a że i dobrze podlane, to wszystko rośnie w oczach. Niestety chwasty też. Staram się systematycznie odchwaszczać, bo wiem, ze jak zapuszczę jakiś kąt, to potem nie daję rady. Poza tym wysadzam na rabaty jednoroczne - szałwię tri, kosmos, floksa drummondi, aminka, dmuszka ... sporo tego nasiałam. Ledwie te wszystkie doniczki i palety mieściły mi się w szklarni. Oprócz tego oczywiście były posiane pomidory, oraz kwiaty do skrzynek lobelia i czubatka ubiorkolistna. Rozsadzam również w wolne miejsca werbenę patagońską i naparstnicę, które wysiały mi się chyba w milionach.
Róże w blokach startowych, zapączkowane aż miło ;:167 Najwyrywniejsze mają już kolor. Z niecierpliwością czekam na ten spektakl. Powinno być jeszcze piękniej niż w zeszłym roku, bo i krzaki podrosły i róż przybyło.

Gabi, mszyce to niestety zmora kalin. Gdyby nie to, to były by to wręcz idealne rośliny. Rozumiem decyzję o jej usunięciu.
Złotokap chyba lubi robić fochy, ale jak w końcu zakwitnie to klękajcie narody ;:167

Basiu, co dolegało twojej kalinie. Raczej nie spotkałam się z sytuacją by chorowały, zwłaszcza te pomponiaste. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa i zawsze pięknie kwitły u babci.

Joluś no i przeżyliśmy zimną Zośkę. Przymrozków nie było, ale noce były i tak zimne. U nas około 2*C.
Mi też się wydaje że powojnik to Kaiser. W zasadzie to jestem już tego pewna. No nic ... będę miała dwa Kaisery :roll:

Grażynko, orliki już kwitną w najlepsze. Lubię je bardzo, bo są niekłopotliwe w uprawie. Sporo się ich też wysiewa. Wiele siewek likwiduję, bo zawładnęły by całym ogrodem, ale część zostawiam i tworzą się różnorakie krzyżówki.

Magda, jak tam pomidorki przeżyły ochłodzenie ? Przymrozków chyba jednak nie było, prawda ?

Aluś, orliki Ci wymarzły ? Pierwsze słyszę. To przecież niezmordowane rośliny.
Kaisera a w zasadzie Marię S. C. już nie pamiętam gdzie kupowałam, bo było to dwa lata temu. Do tej pory jednak nie widziałam kwiatów, bo zanim zakwitł załatwiał go uwiąd. W tym roku widzę kwiaty po raz pierwszy a tu taka niespodzianka. Niestety nie jestem z niej zadowolona, bo Kaisera już mam.

Aniu, tak to Kaiser. Mam go jeszcze w innym miejscu i wyglądają identycznie.
Trawka o któą pytasz to hakonechloa. Strasznie powoli rośnie.

Aniu, bardzo miło mi gościć koleją miłośniczkę róż. :D

sweetdaisy, mi też się czasem zdarza wykopać jakąś roślinę. Najczęściej przy sadzeniu innych roślin lub pieleniu. Zbyt dużo tego jest żeby zapamiętać co gdzie rośnie.
W tym tygodniu ze zdziwieniem odkryłam, że mam budleję :shock: Całkowicie zapomniałam, ze ją sadziłam. Dopiero gdy ją ujrzałam coś zaczęło mi świtać :lol:

Ewelinko, cudowny teraz czas mamy. Nie wiadomo czym się zachwycać. Kwitną krzewy, zaczynają przeróżne byliny, powojniki i róże z dnia na dzień mają większe pąki. Mogła bym z ogrodu nie wychodzić :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu,nareszcie doczekaliśmy się ;:3
Przebieram nogami i czekam na twoje różyce.
Pomidory przeżyły,chociaż nie obyło się bez strat.Jeden Hector stracił głowę i to nie przez zakochanie :;230
Czekam teraz niecierpliwie na ich kwitnienie,prawie tak bardzo jak na kwitnienie róż.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wiolu, moja kalinka w ubiegłym roku była zaatakowana przez mszyce i jeszcze inne gadziny.
Doprowadziły do tego, że wszystkie kwiatostany były uwiędnięte. Wtedy było pierwsze cięcie, potem przesadzanie...
W tym roku na wiosnę miała długi start, myślałam, że nici z niej i odeszła, ale zrobiłam jeszcze jedno cięcie i pozbierała się.
Liczę, że w przyszłym będzie już z nią wszystko dobrze...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Nacykałam zdjęć więc lecimy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozkręcają się powojniki ;:138

Ten rośnie w Edenie i istny potwór z niego. Niezniszczalny. Jak by ktoś szukał żelaznego powojnika o pełnych kwiatach to polecam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Magda, moje pomiidory w szklarni już kwitną :D Tych do gruntu jeszcze nie zdążyłam posadzić :oops: Muszę to koniecznie zrobić w najbliższych dniach, bo strasznie męczą się w tych doniczkach.

Basiu, mam nadzieję, że uratowałaś kalinę i w przyszłym roku pięknie Ci zakwitnie :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Omoshiro cudny... przymierzam się do jego kupna już parę lat... jak Ci się sprawuje ?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jaki festiwal kwiatów u Ciebie! Powojniki piękne. A Omoshiro zdumiewający!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Wiolka-a u Ciebie cudnie jak zwykle ;:oj
dlaczego moje powojniki mnie nie lubią ??? Już wcale nie mam a tyle ich posadziłam i to przepisowo....ech.... :(
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wioluś powojniki przepiękne! Mnóstwo kwiatów, to jest to!
Blue Light wpisuję na listę chciejstw ;:333

Omoshiro uwielbiam, u mnie w tym roku będzie aż jeden kwiat. Coś słabo mi przezimował, a taki był piękny w ubiegłym roku.

Czosnki katarawskie zawsze mnie zachwycają ;:167

Widzę, że szykuje się niezłe kwitnienie piwonii ;:215
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu,przepiękne powojniki,co jeden to ładniejszy,jestem zachwycona ;:138
Ale piwonie wymiatają,co to się będzie dziać...?
A ten czosnek,jaki słodki,bardzo lubię czosnki i przedłużają kwitnienie cebulowych,nie konkurują z narcyzami i tulipanami.
Ślicznie kwitną wszyscy twoi podopieczni :wit
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Orliki są bardzo wdzięczne, szkoda tylko że zwieszają zazwyczaj tak główki że najładniejszy widok trzeba oglądać z poziomu mrówki ;:198
Masz niezłą rękę do powojników, ja właśnie wczoraj wycięłam kaisera do samej ziemi. Padł cały, wszystkie pędy ;:222 No nie chcą się u mnie trzymać te pnącza ;:185
Piwoniowe główki na zdjęciu wyglądają bardzo... kosmicznie :uszy
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”