Chirita - pielęgnacja, uprawa
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chirita - pielęgnacja, uprawa
Sporo z nas ma Chirity w swojej kolekcji, może w tym wątku uda się zebrać info o tym kwiatku.
Osobiście mam kilka, niestety kiepsko mi kwitną. Kiedy można je przesadzać i jak powinno się je nawozić?
Osobiście mam kilka, niestety kiepsko mi kwitną. Kiedy można je przesadzać i jak powinno się je nawozić?
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chirita - pielęgnacja, uprawa
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
Moje Chirity zawiązały pączki, jak i czym nawozisz swoje, by pięknie rosły i kwitły?
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Dostałam szczepkę chirity Tamiana z tą ,,gęsią szyjką" ale bez korzeni.
Cieszę się ale nie wiem jak ukorzenić
Proszę o pomoc .
Cieszę się ale nie wiem jak ukorzenić
Proszę o pomoc .
Nikt nie ma w swoich kolekcjach chirt ?
Jedyny problem jaki z nimi mam ... myślałam że rosną mniejsze a one liście mają takiej samej wielkości jak skrętniki z których swego czasu zrezygnowałam z powodu braku miejsca
Pokazana wcześniej Tamiana to maluszek za to Aiko już do maleństw nie należy .
Aiko , właśnie zaszczyciła mnie pierwszym kwiatuszkiem .
---27 cze 2015, o 16:31 ---
W ubiegłym roku dostałam listek , troszkę czasu minęło i zaszczyciła mnie pierwszymi kwiatuszkami , to chirita Tamiana
mikrus z listkami fiołka
--- 14 cze 2015, o 20:01----
?
Wkładam do ziemi , na wierzch daję kapturek z dużej butli w której robię dziurki lub wkładam do mnożarki . Nie podlewam , wilgoc pod przykryciem utrzymuje się dłużej i zazwyczaj wystarcza na okres ukorzeniania .
Butelka sprawia , że roślinka nie więdnie , utrzymuje stałą wilgotnośc a dziurki w niej , że butelka wewnątrz nie " zaparowuje" , nie będą rozwijac się choroby grzybowe .
Powodzenia
Jedyny problem jaki z nimi mam ... myślałam że rosną mniejsze a one liście mają takiej samej wielkości jak skrętniki z których swego czasu zrezygnowałam z powodu braku miejsca
Pokazana wcześniej Tamiana to maluszek za to Aiko już do maleństw nie należy .
Aiko , właśnie zaszczyciła mnie pierwszym kwiatuszkiem .
---27 cze 2015, o 16:31 ---
W ubiegłym roku dostałam listek , troszkę czasu minęło i zaszczyciła mnie pierwszymi kwiatuszkami , to chirita Tamiana
mikrus z listkami fiołka
--- 14 cze 2015, o 20:01----
?
Wkładam do ziemi , na wierzch daję kapturek z dużej butli w której robię dziurki lub wkładam do mnożarki . Nie podlewam , wilgoc pod przykryciem utrzymuje się dłużej i zazwyczaj wystarcza na okres ukorzeniania .
Butelka sprawia , że roślinka nie więdnie , utrzymuje stałą wilgotnośc a dziurki w niej , że butelka wewnątrz nie " zaparowuje" , nie będą rozwijac się choroby grzybowe .
Powodzenia
Moja pierwsza chirita właśnie wydała pączusie
Nie mogę doczekać się kwiatków, ciekawość mnie zżera. Następna się ukorzenia
Kiedy dostałam listki, nie zrobiły na mnie wrażenia. Ukorzeniłam, by się nie zmarnowały. Przecież ofiarowane z serca. Zamierzałam oddać ukorzenione roślinki, ale z ciekawości czekałam na rozwój sytuacji. Zostają u mnie!
Nie mogę doczekać się kwiatków, ciekawość mnie zżera. Następna się ukorzenia
Kiedy dostałam listki, nie zrobiły na mnie wrażenia. Ukorzeniłam, by się nie zmarnowały. Przecież ofiarowane z serca. Zamierzałam oddać ukorzenione roślinki, ale z ciekawości czekałam na rozwój sytuacji. Zostają u mnie!
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Mnie chirita Tamiana zastępuję fiołki, jest bezproblemowa a z fiołkami ,,zawsze coś "się dzieje.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zaryzykować teraz ukorzenianie listka chirity czy lepiej poczekać do wczesnej wiosny ?
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Uwielbiam chirity za ich bezproblemowość - nie muszę się z nimi "cackać" przy podlewaniu, jak chociażby ze skrętnikami. Podlewam od góry, nawet, jak zaleję rozetkę to nic im się nie dzieje. Często mają kompletnie sucho, a i tak kwitną praktycznie cały rok.
Tak wyglądała moja chirita patina, kiedy w doniczce rosły trzy sadzonki (aktualnie rozsadzone):
Mam w ogóle pytanie - czy ktoś próbował wysiewać nasiona chirity? Moje co jakiś czas zawiązują nasiennik. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia?
Tak wyglądała moja chirita patina, kiedy w doniczce rosły trzy sadzonki (aktualnie rozsadzone):
Mam w ogóle pytanie - czy ktoś próbował wysiewać nasiona chirity? Moje co jakiś czas zawiązują nasiennik. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia?
- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Napiszcie proszę ,jakie stanowisko jest najlepsze dla tych odmian o wzorzystych liściach aby nie traciły wzorków.?
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
Dorotko, pięknie Ci kwitnie i jakie ma listki ładne Gdzie można taką kupić?
Chirity mam dwie, dostałam listki rok temu w czerwcu. Jedna kwitnie od dwóch tygodni,druga nie ma jeszcze pąków.
Stoją sobie wśród skrętników, nie kapryszą, listki im nie podsychają.
Podlewam je tak jak skrętniki, czyli często i po troszku .Widzę ,że są bezproblemowe .
Chirita Peridots Tsuan
Chirity mam dwie, dostałam listki rok temu w czerwcu. Jedna kwitnie od dwóch tygodni,druga nie ma jeszcze pąków.
Stoją sobie wśród skrętników, nie kapryszą, listki im nie podsychają.
Podlewam je tak jak skrętniki, czyli często i po troszku .Widzę ,że są bezproblemowe .
Chirita Peridots Tsuan