Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Post »

Justysiu ależ dałaś po oczach nowościami ;:oj przepiękne masz iryski niskie będę musiała się w nie u Ciebie zaopatrzyć ,bo masz cudne.Nowa hoja ciekawa trzymam kciuki za skrętnika i storczyka niech pięknie kwitną ;:167
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Podziwiam Twoją iryskową pasję, wszystkie są piękne, nie potrafię wskazać tego "naj" . Spodobało mi się zdjęcie czarnego iryska, próbującego uwolnić się z osłonki, aż chciałoby się mu pomóc :lol: Bardzo emocjonujące :) .
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawostki z OB super !!
Byłam w krakowskim OB w sobotę, ale tym razem nie na zwiedzaniu,
ale na wyprzedaży - wróciłam z sześcioma doniczkami :;230
Ale Twoje iryski i rosnące liliowce też robią wrażenie ;:138
Zapowiada się obfity sezon ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Tutaj jak zwykle jest się czym zachwycić!
Z irysów - mnie jak zawsze urzekają te niebieskie, a jeszcze jak niebieski z białym i piegi, to czyste szaleństwo, czyli Rebus to mój faworyt :wink: chociaż Crystaline Entity też ma niezaprzeczalny urok przez tą swoją bródkę.
Sinningia 'Flair' też bardzo ładny kwiat, jakiej jest wielkości?
Trzymam kciuki za pączek na krzyżówce, na pewno będzie super. Swoją drogą, dzisiaj odkryłam też pączek na twojej siewce u siebie! :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Iwek- zakochana jestem w iryskach - niziołki bardzo mi się podobają ;) Na pewno będę mieć ich więcej w następnych sezonach.
H. loheri nadal kwitnie, to już jedenaście dni - rekord u jeśli chodzi o długość kwitnienia.

Barbra13- tak, tak - iryski są cudownymi roślinami. Ja się zakochałam w ich...zapachu. A potem, jak zaczęłam szukać informacji o odmianach i hodowcach, to już przepadłam.
Całą zimę spędziłam na oglądaniu zdjęć irysowych w necie ;:173

Nie chce się wierzyć, ale ten czarny pączek irysa...jest tak naprawdę po rozkwitnięciu... biały w bordowe piegi i zielone obrzeże płatków. Takie metamorfozy u irysów uwielbiam. Bo po pączku nie da się poznać samego kwiatu ;:173

Ewa321 - haha - no to piękne zakupy Zrobiłaś w OB. Też się zastanawiałam, czy nie kupić u nich jakiejś roślinki. Ale i tak byłam obładowana doniczkami :P

Irysy, skrętniki, hoje i fiołki...codziennie jakieś nowe debiuty są. Poddałam się z robieniem zdjęć na bieżąco ;:173

Iryski już kwitną, a liliowce produkują pędy kwiatowe. Przed nami najpiękniejszy okres kwitnień i...aromatów.

Malachitek- ja się codziennie zachwycam kwitnieniami. Obecnie debiuty u mnie są codziennie. To dopiero emocje ;)

Niebieskości na iryskach też mi się podobają - zwłaszcza w połączeniu z bielą lub złotym kolorem ;)

Sieweczka skrętnika zakwitła - jest pachnąca ;:108 Ale nad samym kwiatem trzeba jeszcze popracować - bo wyszedł przeciętny. Biały z fioletowymi paseczkami i lekko zieloną obwódką na płatkach

Obrazek

Zaczynamy sezon irysów wysokich....ach, szykują się cudne widoki :heja
Forest of Tjaru - pierwszy

Obrazek

Druga chyba będzie Acoma

Obrazek

Więcej zdjęć irysowych na pewno będzie.

A teraz wracamy na parapety...fiołeczki rodzinnie

Obrazek

Debiuty tegoroczne - Optimara Little Moonstone się rozszalał...

Obrazek

Lunar Lily White - jeden z ulubieńców o białych kwiatach

Obrazek

Two - W - Clever girl - z tego, co wyczytałam na forum anglojęzycznym, to jest to odmiana "północna", chyba jeszcze niezarejestrowana. Ale jest cudna. Kwiatuszek iskrzy brokatem w słońcu i ma śliczną, różową obwódkę na płatkach

Obrazek

Hoje prześcigają się w długości pędów i szybkości wzrostu liści i pączkują.
Zakwitła h. wallinniana UT 152 (wczorajsze zdjęcie w pąkach i dzisiejsze - już kwitnie)

Obrazek

Portrety - h.loheri i h. Rosita1

Obrazek

H. wibergiae ( w nocy puściła 30cm pęd i potrafiła się wokół palika owinąć - niesamowita hoja) i h. wayetti

Obrazek

H. carnosa variegata ładnie zaczęła rosnąć

Obrazek

Obecnie stawiam kolekcję na rarytasy z rodziny ostrojowatych. Bardzo, bardzo podoba mi się ta grupa roślin od jakichś trzech lat.
Dwie odmiany nagarbii w jednej doniczce - jak dla mnie nie muszą kwitnąć, ozdobą są błyszczące listeczki (na zdjęciu nieco zakurzone)

Obrazek

Kolumnee (Columnea) też są piękne, ale nieco trudniej je utrzymać przy życiu w warunkach domowych. U mnie odpowiada im miejscówka w kuchni - okno zachodnie i sporo wilgoci. Do tego non stop uchylone okno

Obrazek

Wczoraj zakwitła... sinningia eumorpha - piękny kielich podłużny ma. Sam kwiat biały, z zewnątrz lekko błękitny. A gardło w niebieskie piegi, z dodatkiem pasków żółtych i liście w ciemnej zieleni wpadające w odcień bordowo - brązowy
Moja duma

Obrazek

Obrazek

miłego cieszenia oczu ;:3
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Aaa ;:oj ! Jak obficie zakwitły fiołki ;:oj !
Ten kwiat skrętniczka nie jest aż taki zły... ;:224
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Skrętnik jednak pachnie tak się cieszę ;:196 Nie narzekaj na niego też ma swój urok. Fiołkowe maleństwa bardzo ładnie się rozrastają i pięknie kwitną a to maleństwo z ostatniego zdjęcia też piękne. Co do Kolumnei ja bym z nią chyba nie dała rady, ale tobie życzę powodzenia ;:108
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Ale cudnie u Ciebie. Fiołki i irysy kwitną jak w bajce. Hojeczki też urocze ;:oj Można oczopląsu dostać.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Kwiaty fiołków- to jest to, co chyba nigdy mi się nie znudzi, a u Ciebie pięknie kwitną ;:167 .
Hoje masz jakieś wyścigowe, 30cm. w noc ;:oj , nie boisz się, że się obudzisz splątana hojowymi pędami :lol: ?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Justynko, ja cieszę oczy za każdą wizytą u Ciebie, oczywiście powala mnie różnorodność Twoich roślinek, ale hoje zawsze będą w centrum mojej uwagi. Te 30 cm mnie też zaskoczyło :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Matko! Ile się u Ciebie dzieje!! ;:oj

Ale z tymi hojami to uważaj, bo sie kiedyś obudzisz i nie będziesz wiedziała, w którą stronę do drzwi, bo taki gąszcz będzie :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniała kolekcja irysów, ja też lubie ale na balkonie mieć coś na "ząb" super,że u ciebie warzywa w ogrodzie goszczą:) :wit
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Justynko jakież rarytasy u Ciebie ,fiołeczki na knocie takie zdrowe i wzorcowe,ale iryski ;:167
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wisnia897- mnie też się podobają tak kwitnące fiołeczki ;)
Widać, służy im knot.

Halinkab- przed burzą i w wysokiej temperaturze bardzo mocno pachnie ta siewka. Już zapylony ten kwiatuszek pachnącą odmianą. Zatem będę pracować nad samym kwiatem.

U tego maleństwa fiołkowego Two - W - Clever girl najbardziej mi się podoba to, że ma kilka kwiatuszków na jednej łodyżce. T oznacza bujne kwitnienia w przyszłości.

Trzeba próbować z uprawą coraz to innych i coraz to trudniejszych roślin. Właśnie takie wyzwania najbardziej cieszą w naszym hobby.

Anka159- A jakże, kwitnie to, co zwykle o tej porze roku.
Hoje nieco później wystartowały z długimi pędami. Najważniejsze, że rosną.

Barbra13- coraz to nowe, ciekawsze odmiany fiołków się pojawiają. Nawet w miniaturkach już są cudne odmiany. Jest w czym wybierać.
Mnie one rozbrajają. Bo czasami kruszyna czteromiesięczna potrafi już zakwitnąć. Właśnie pączkuje się u mnie kilka miniatur, które szczepiłam z liścia w styczniu, normalnie mają po 4listki i już chcą kwitnąć. Niesamowite maluchy. Bardzo wdzięczne.

Haha...nie, nie boję się hojowych pędów. Lubię porządek i nawet niesforne hoje dokładnie przypinam do drabinek i podpórek.
Wyjątkiem są hoje, którym pozwalam rosnąć "naturalnie". Pilnuje tylko, by nie wrosły w firankę.

Piasek pustyni- niektóre hoje lubią zaskakiwać nocnymi pędami bardzo długimi. Trzeba raz w tygodniu zajrzeć dokładniej do każdej hoi, bo czasami potrafi się owinąć wokół koleżanki.
A że, moje hoje dwa razy w roku są przewożone - to muszą być ładnie upięte. Inaczej podróż dla nich nie byłaby bezpieczna.

I mnie w tym roku rośliny zaskakują. Będzie mnóstwo nowinek i kwitnień debiutanckich moich siewek.

Onectica- uwielbiam przełom maja i czerwca, wtedy największy ruch w kwitnieniach u mnie jest.

Hihi...pilnuję moich podopiecznych, bym mogła wyjść z pokoju na spokojnie.

Filigranowa27- dziękuję za miłe słowa ;)
Tak, warzywa mam swoje od kiedy tylko pamiętam. Zawsze mieliśmy działkę z warzywami.

Iwek- dziękuję serdecznie ;)
Rarytasy irysowe (TB) jeszcze w pąkach, ale już kilka kwitnie.

To zacznę od jednej ( z wielu ;:224 ) nowinek hojowych. Już rosnąca - h. heuschkelliana yellow Ponoć jej kwiaty pachną wanilią...poczekamy, zobbaczymy

Obrazek

Jedna z moich ulubienic - h. lacunosa Royal Flush. Zimą zalałam dorosły matecznik. Pocięłam i włożyłam w keramzyt - trzy sadzonki. Puściła korzenie szybko, zakwitła, a obecnie ruszyła ze wzrostem na potęgę. Rośnie wspólnie z h. lacunosa Laos

Obrazek

Sinningia eumorpha - z dwoma kwiatuszkami, jak ja ją kocham ;:167

Obrazek

Nareszcie achimenes jakiś zakwitł - fioletowy

Obrazek

Zapyliłam smithiantha Sunny Day - może doczekam się nasion

Obrazek

A teraz już zdjęcia z ogrodu, bo tam są cudowne kolory i zapachy...
Azalia pontyjska i Azalia Klondyke... mają po 20 lat. Mnóstwo kwiatów. Zapach jest tak mocny, że wyczuwalny jest z kilkudziesięciu metrów

Obrazek

I..wiadomo, moje ukochane irysy wysokie wystartowały w pięknym stylu :heja

U mnie debiut - Acoma(Magee, 87) - irys olbrzym (kłącze, wysokość jak i sam kwiat - należą do największych irysów wysokich).
Średnica kwiatka tego irysa po rozłożeniu płatków dolnych w poziomie to 25 cm około :shock:
Zapach - cytrynowy, rześki, mocny

Obrazek

Modry TRN (SA, Seidl, 01) - bardo wysoki irys, najwyższy, jak do tej pory u mnie. Ma wysokość 130 cm. Cudna bródka...\Na djeciu w tle załapał się jeden z moich szpaków :lol:

Obrazek

Jak już wcześniej pisałam jestem zakochana w irysach hodowcy polskiego - Roberta Piątka. Zakwitły u mnie Jego odmiany.
Mocno pachnący cytrusami i słodkim nektarem, debiut - Secret Land (2014)

Obrazek

I druga pięknotka Roberta. Bardzo delikatne płatki w delikatne paski, obrzeże dolnych płatków "pokryte" złotem, jaskrawa pomarańczowa bródka przyciąga wzrok. Delikatny, subtelny irysowy zapach...Cudna, debiut - Alyssa's Dream (2014)

Obrazek

Jest kilka grup irysów, które mi się bardzo podobają. Jedną z grup są irysy w "mocnych" barwach.
Rip City(Schreiner, 99) - debiut, bordo wymieszane ze śliwkowym i wokół bródki odrobina koloru żółtego. Zapach limonki i pieprzu

Obrazek

Czarny kolorek w irysach też uwielbiam... Old Black Magic (Schreiner, 96). Ten irysek ma cudowny zapach...rano - pacnie rześko owocami, a w dzień upalny - już ostrzej z domieszką anyżu

Obrazek

Uwielbiam też "tęczowe" iryski. Przecież to są królowe tęczy ;:173 Naprawdę zasługują na to miano, debiut, odmiana In Living Color (Black,04)

Obrazek

A tu już w pączku... jeden z najbardziej wyczekiwanych kwitnień debiutów w tym sezonie przeze mnie, Tempesto( Blyth, 07). Dla mnie ta odmiana należy do jednych z najpiękniejszych irysów na świecie. A jak go trudno kupić ;:224

Obrazek

I na koniec - już są efekty zapylania przeze mnie irysków niskich...nasienniki rosną w siłę

Obrazek

miłego oglądania ;:3
Następnym razem będą... znowu nowinki i... iryski moje kochane ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Justynko hoja hauscheliana yellow pachnie karmelem (mam i kwitła u mnie :D )

Śliczne te iryski, tak fajnie je opisujesz, że prawie czuję ich zapach ;:3
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”