Wszystko o pomidorach cz. 12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Plamy są od wiatru i słońca. Daj im się zregenerować i chroń przed kolejnym szokiem (nie wiem gdzie są te pomidory - posadzone? w doniczkach? w domu? na polu? w namiocie?)
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uff, co za ulga Od wiatru i słońca - to by się zgadzało. U mnie prawie wszędzie wieje, nie mogłam znaleźć dla nich dobrej miejscówki blisko kranu. Na razie są w doniczkach, ale dziś wysadzę do gruntu. Wysiałam ogromne ilości pomidorów i teraz mam zaległości.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Rufles dobrze kombinujesz z rozróżnianiem krzaczków. Ten co Ci się zwija to samokończący. One są bardziej gęste
Pozdrawiam Ela
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To nie do końca tak że samokończące są bardziej gęste i że im się liście zwijają. Liście się zwijają u przekarmionych pomidorów bez względu na ich rodzaj a wilki wypuszczają wszystkie - jedne mniej drugie więcej.
Na tym etapie rozpoznać które są samokończące jest praktycznie niemożliwe, jeśli się nie zna innych cech konkretnych odmian pomidorów. Ja np. pomyliłam na etapie wsadzania Ola Polka (samokończąca) z Perłą Małopolski. Ale widzę to bo Ola Polka ma nieco inne liście oraz inne grona. Ale odmian dla mnie nowych nie ryzykowałam bym określaniem na tym etapie.
-- 23 maja 2016, o 10:51 --
Kamila nie obrywaj wilków tylko liście pod nimi, zacznij od najniższych i "najgorszych".
Na tym etapie rozpoznać które są samokończące jest praktycznie niemożliwe, jeśli się nie zna innych cech konkretnych odmian pomidorów. Ja np. pomyliłam na etapie wsadzania Ola Polka (samokończąca) z Perłą Małopolski. Ale widzę to bo Ola Polka ma nieco inne liście oraz inne grona. Ale odmian dla mnie nowych nie ryzykowałam bym określaniem na tym etapie.
-- 23 maja 2016, o 10:51 --
Kamila nie obrywaj wilków tylko liście pod nimi, zacznij od najniższych i "najgorszych".
Pozdrawiam Asia
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Zostało mi kilka miejsc w tunelu i postanowiłam dokupić sadzonki pomidorów. I właśnie zauważyłam że posadziłam pomidor gruntowy (Poranek) w tunelu Ma to jakieś znaczenie?
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w zeszłym roku miałam "Płomień" w szklarni i pięknie owocował. Chyba gorzej jest jeśli szklarniowego pomidorka posadzimy w gruncie.
Jedna osoba pisze ze samokonczace są gęstsze inna ze nie koniecznie jest to prawda samokonczace to betalux i poranek i są wymieszane z wysokim Adamem. Niby jakies roznice mogę rozpoznać ale co jej co to juz gorzej. Z tymi wilkami to aż taki problem? Może pozwolić im rosnąć do momentu kiedy będzie łatwiej określić co jest co. Chyba ze ryzyko np grzybka jest za duże?
Samokończące polegają na tym że z drugim, trzecim gronem roślina nie wypuszcza już pędu w górę tylko kończy wzrost a rosną pędy boczne (też do ograniczonej liczby gron). Pomidor o normalnym wzroście będzie rósł w górę w zasadzie bez ograniczeń. W jego przypadku pozostawienie wilków spowoduje że słabiej będzie wykształcał owoce, bo będzie skoncentrowany na masie zielonej.
Na Twoim miejscu poprowadziłam bym wszystkie wątpliwe na trzy pędy, pilnując ilości liści aby nie zarosły za bardzo.
Na Twoim miejscu poprowadziłam bym wszystkie wątpliwe na trzy pędy, pilnując ilości liści aby nie zarosły za bardzo.
Pozdrawiam Asia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2016, o 10:53
czy ktos moze mi powiedziec co dolega moim pomidorkom? dlaczego zwijaja im sie listki? sa niedokarmione? i co to za ciapki na listkach? jak na razie byly tylko nawozone obornikiem kurzym w granulacie ok poł garści na krzaczek. od posadzenia minelo ok 2 tygodnie. przy obecnych temperaturach ok 28st (pomidory rosna w pelnym sloncu od samego rana do ok godz 17) podlewane sa do drugi - trzeci dzień.
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
baskino2016 na moje amatorskie oko są zdrowe, tylko trochę głodne, a najbardziej potrzebują magnezu, może jeszcze nie dosięgnęły do tego obornika, ale niech się wypowie ktoś doświadczony ;)
Pozdrawiam
Marta
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper