Borówka amerykańska - 7 cz
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Nie syp, jest za gorąco. Podlej, płaska łyżka stołowa/10 l (wiadro)
Plaska łyżeczka wystarczy?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odróżniasz łyżkę stołową od łyżeczki?
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
Mam borówki już od 4 lat ( 3 krzaki). W tamtym roku pierwszy raz owocowały. W tym nawet nie mają jednego kwiatka Co może być przyczyną ?
Mam borówki już od 4 lat ( 3 krzaki). W tamtym roku pierwszy raz owocowały. W tym nawet nie mają jednego kwiatka Co może być przyczyną ?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczytałem co pelikano 11 mi podrzucił , pomyślałem i się w ciągu 5 dni moje aż 2 borówki a. zzieleniały z zachwytu kwasek cytrynowy łyżeczka i 1/3 łyżeczki [bo wcześniej dawłem s.amonu ] s. amonu na 10l. konewka po pół konewki na szt. i gitarra .Dzięki pelikano11
Zaczyna mnie krew zalewać co roku na jednym i tym samym krzaku mam pryszczaka. Jakim cudem to cholerestwo atakuje tylko jedenjeden krzak. Sporadycznie znajduje na innych ale jeden oprysk mospilan załatwia sprawę tylko nie tym jednym. Może ktoś pomoże??
Odróżniam, zwyczajne przejęzyczenie. Chodziło mi o łyżkę stołowa a nie łyżeczkę.kaLo pisze:Odróżniasz łyżkę stołową od łyżeczki?
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Witam, czy można teraz obciąć gałązki które są słabe i znajdują się przy ziemi? Czy lepiej poczekać i zrobić to jesienią, krzewy posadzone dwa lata temu.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pędy słabe, nie rokujące wycinaj teraz. Pewnie i tak nie przeżyją zimy i pożytek z nich żaden.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Dzięki, smarować miejsca cięcia jakąś maścią?
Nie, słońce i temperatura wysuszy.
hej, mam problem w borówkach z mrówkami. Ledwo zasadziłam krzaki a zaczęły się w nich kocić, małe i duże , chyba kilka gatunków, nawet jadowite czerwone. Dziś patrzyłam i widzę że wszystkie okoliczne mrówki zdecydowały się na przeprowadzkę w stanowiska borówkowe , przenoszą całe rzeki jaj z mrowisk, do borówek. Czym je wytępić żeby obyło się bez chemi? może jakieś rośliny które by je odstręczyły? Mam też pytanie, czy możliwe jest użycie w jakiś sposób szczawiu , czyli tzw ''kwasków'' do zakwaszenia ziemi? rośnie u mnie dużo tych chwastów, jakaś gnojówka albo wywar ??
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem że skutecznie na mrówki działał oprysk piołunem ale niestety w mojej okolicy jakoś nie mogę go znaleźć. Kiedyś rósł koło domu a teraz jest tylko bylica. Co do zakwaszania to żadne szczawie i inne takie wynalazki tylko najlepiej kwas siarkowy 96% albo rozcieńczony 36% jako elektrolit do akumulatorów. Wychodzi najtaniej. Do tego duże pojemnik na odstaną wodę albo deszczówkę w której się większą ilość zakwasi i wystarczy na wiele podlewań.