Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Baskino, nic im się nie dzieje, dobrały się do nawozu, troszkę przypaleń bo jest tropikalna pogoda, przystosowują się do warunków w gruncie
Nic nie kombinuj z nawożeniem, kurzak to świetny nawóz
Nic nie kombinuj z nawożeniem, kurzak to świetny nawóz
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.kupilam nawóz pod pomidora fructus.czy rozrabiać go tak jak jest podane na opakowaniu 1g na 1 litr,czy zmienić dawkę, jeśli tak to na jaką? Bo czytalam na forum ze inne dawki potrzebuje mlody krzaczek a inne wiekszy..dodam że moje pomidory sa na etapie otwierania pąków kwiatowych.i jakby dlugo nic sie nie dzieje..proszę o pomoc
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest nawóz z dużą ilością potasu do pomidorów owocujących czego właśnie wtedy najbardziej potrzebują.Czyli już niedługo.
- Agula1985m
- 200p
Czyli teraz mozna dać raz i później też?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Wiedzy o pomidorach do nie dawna nie mialem wogole i czasem proste rzeczy sprawiaja mi duzy klopot. Np dzis zauwazylem cos co nie pasuje mi do tego co do tej pory czytalem. Mianowicie czesto spotykana prawda jest to ze pomidory wysokie nalezy prowadzic na 1-3 pedow. Robi sie to za pomoca usuwania tzw wilkow. Juz wiem co to sa wilki i jak je bezpiecznie usuwac ale... co jeśli ped rozwidla sie nei za pomoca wilka? Czy to znaczy ze jest to roslina samokonczaca? Czy jest to jak najbardziej powszechne i niestety nie mozna tego wykorzystac w odroznianiu samokonczacych od wysokich
-
- 100p
Napisałam,że już niedługo ale miałam na myśli fazę zawiązywania pierwszych owoców na pierwszym gronie..To pierwszy raz a drugi gdzieś po miesiącu i może być trzeci raz po kolejnym miesiącu ale nie musi bo akurat pomidorki będą dorodne i bez zielonej piętki . U Ciebie na razie pączki pękają i nie ma jeszcze nawet obfitego kwitnienia.Zresztą u mnie też dopiero kilka kwiatków rozwiniętych więc musimy,,niedługo,, poczekać.Agula1985m pisze:Czyli teraz mozna dać raz i później też?
-
- 100p
Nie mam żadnej odmiany samokończącej a kilka krzaczków właśnie rozwidliło się nie za pomocą wilka.Pęd z pączkami zostawiłam a ten drugi bez pączków został ciachnięty nożem.Czyli tak rozwidlony krzaczek to niekoniecznie metoda na rozróżnienie samokończącego.rufles pisze:Wiedzy o pomidorach do nie dawna nie mialem wogole i czasem proste rzeczy sprawiaja mi duzy klopot. Np dzis zauwazylem cos co nie pasuje mi do tego co do tej pory czytalem. Mianowicie czesto spotykana prawda jest to ze pomidory wysokie nalezy prowadzic na 1-3 pedow. Robi sie to za pomoca usuwania tzw wilkow. Juz wiem co to sa wilki i jak je bezpiecznie usuwac ale... co jeśli ped rozwidla sie nei za pomoca wilka? Czy to znaczy ze jest to roslina samokonczaca? Czy jest to jak najbardziej powszechne i niestety nie mozna tego wykorzystac w odroznianiu samokonczacych od wysokich
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Większość moich odmian wysokich ma tak silnego wilka pod pierwszym kwiatem, że wygląda jak równie mocne dwa pędy pomidora. Już wyżej napisane, że pęd właściwy to ten, na którym bliżej rozwidlenia pojawia się kwiat.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Agula1985m
- 200p
A skąd wiadomo że będą dorodne? i co oznacza zielona piętka?Z pierwszych kwiatków nie będzie pomidorków? Przepraszam ale świeża jestemJoneska pisze:Napisałam,że już niedługo ale miałam na myśli fazę zawiązywania pierwszych owoców na pierwszym gronie..To pierwszy raz a drugi gdzieś po miesiącu i może być trzeci raz po kolejnym miesiącu ale nie musi bo akurat pomidorki będą dorodne i bez zielonej piętki . U Ciebie na razie pączki pękają i nie ma jeszcze nawet obfitego kwitnienia.Zresztą u mnie też dopiero kilka kwiatków rozwiniętych więc musimy,,niedługo,, poczekać.Agula1985m pisze:Czyli teraz mozna dać raz i później też?
To może by tak trochę poczytać i korzystać z wyszukiwarki działu, o wszystkim już jest.
Mod.jokaer.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Pomidory dobrały się właśnie do obornika, poskręcało im wszystkie górne liście Akurat w taką upalną pogodę. Zastanawiam się, czy mogę coś zrobić, może więcej podlewać? (do tej pory dostawały wodę raz na 5 dni, w sumie gruntowe tak samo jak te w tunelu, bo od ich posadzenia nie padało) Ktoś też pisał, by na czas kiedy są przenawożone nie obrywać wilków ani starszych liści, trochę już tych wilków jest, ale może faktycznie lepiej je jakiś czas zostawić?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Intuicja Cię nie zawodzi, liści i wilków nie obrywaj ( wilkom tylko stożek wzrostu jak są duże, żebyś później nie miała problemów) i podlewaj dużo aby zmniejszyć stężenie soli zawartych w podłożu. Nie wiem jak jest u Ciebie ale czasami rośliny zwinięciem liści reagują na upały, taki mechanizm obronny aby zmniejszyć parowanie.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Agula1985m
- 200p
No właśnie.czy w trakcie upałów częściej podlewać pomidory? U mnie ostatnio w szklarence 35 stopni...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2016, o 10:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
no to wkoncu nie wiem czy te moje pomidorki sa niedozywione czy przenawozone.jedni pisza zeby nawiesc drudzy zeby zostawic w spokoju...hmm.. gdzies kiedys slyszalam ze jeśli liscie zwijaja sie w dol to dostaly za duzo nawozu a jeśli zwijaja sie ku gorze to sa glodne....z tego by wynikalo ze moje sa mega glodne...ale juz sama nie wiem co robic..