Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
Zauważ, że na palecie jest jeszcze deska. Wyścielam folią, na to mata podsiąkowa i jest dobrze. Wcześniej zdarzało się, że gdzieś woda muliła, poprawiłem poziomowanie i po problemie. Ogólnie zimą i na przedwiośniu staram się podlewać bardziej w stronę sucha, mniejsze ryzyko niż przelanie torfu.
-
- 200p
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale tutaj Cicho A sezon coraz bliżej Jak tam Wasze kwiatki ? Kwitną już ?
U mnie rosną sobie pomału;
Trochę begonii;
Surfinie
Pelargonie
U mnie rosną sobie pomału;
Trochę begonii;
Surfinie
Pelargonie
Pozdrawiam-Dawid
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 kwie 2016, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani, chcę w tym roku posadzić chryzantemy i na pierwszy rok interesują mnie drobnokwiatowe. Jaką odmianę proponujecie z tych jesiennych? Ile sadzonek sadzic do jakiej doniczki? Do 19 jedną sadzonke.? A do 21 dać dwie? ?
Nie chce sadzic więcej bo jesienią przeprowadzam sie i u męża będę budowala szklarnie . W tym roku chce żeby rosły w doniczkach na powietrzu. Poradzcie mi?
Nie chce sadzic więcej bo jesienią przeprowadzam sie i u męża będę budowala szklarnie . W tym roku chce żeby rosły w doniczkach na powietrzu. Poradzcie mi?
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Witaj Na początek musisz sprecyzować od jakiego dostawcy planujesz kupić materiał do nasadzeń , czym dysponuje w ofercie Czy przewidujesz możliwość sterowania ? Jeśli nie to raczej polecam odmiany drobnokwiatowe letnie lub wczesne jesienne. Sadząc w maju do donic 19 i 21 wystarczy jedna sadzonka
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 kwie 2016, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moj dostawca to chryzantemy.pl jakaś rodzinna firma z dołu polski. Wolałabym w tym roku nie sterować bo prawdę mówiąc nie będę miała czasu bo we wrześniu wychodzę za mąż wiec co za dużo na glowie to nie zdrowo. Raczej wolalabym coś latwego na początek. Termin dostawy to pierszy weekend czerwca?
- Zibi_41
To ułatwia sprawę Mamy tego samego dostawcę Materiał od Pychyńskich to dobra jakość i raczej nie będzie problemów z uprawą. Ze swojej strony mogę polecić odmiany które mam wypróbowane :
Kilka odmian mógłby też na pewno polecić Dawid , poczekajmy , może coś doda
Kilka odmian mógłby też na pewno polecić Dawid , poczekajmy , może coś doda
-
- 200p
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem ale sezon w pełni i pracy również
Ja Polecam jeszcze odmiany Jasode white/mauve , Patinke white/yelow ,Aduro Violet - z Tymi odmianami nie miałem żadnych problemów żeby zakwitły. Najważniejsze żeby wybierać odmiany 40 -41 Tygodniowe. 42-tygodniowe też powinny zakwitnąć ale to już zależy od pogody. W tym roku wybrałem wszystkie 40 i 41 tygodniowe W tamtym roku miałem nawet 39 Tygodniowe odmiana Conaco - to były zakwitnięte początkiem października ale dotrzymały do 1 listopada.
Ja Polecam jeszcze odmiany Jasode white/mauve , Patinke white/yelow ,Aduro Violet - z Tymi odmianami nie miałem żadnych problemów żeby zakwitły. Najważniejsze żeby wybierać odmiany 40 -41 Tygodniowe. 42-tygodniowe też powinny zakwitnąć ale to już zależy od pogody. W tym roku wybrałem wszystkie 40 i 41 tygodniowe W tamtym roku miałem nawet 39 Tygodniowe odmiana Conaco - to były zakwitnięte początkiem października ale dotrzymały do 1 listopada.
Pozdrawiam-Dawid
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Witajcie, zastanawiałam się jakiś czas temu na tym wątku nad uprawą chryzantem. Zdecydowałam jednak że nie. Coś mnie napaliło ostatnio na bratki. Wiem, że jest teraz środek sezonu ogrodniczego i mnóstwo roboty, ale czy mógłby się ktoś odezwać kto produkuje bratki na handel. Interesuje mnie tylko uprawa bez ogrzewania - nie mam możliwości dogrzania tuneli. Opuszczam szkółkę wieczorem i w nocy nie pilnuję jej, więc z pilnowaniem "ognia" byłby problem.Czy ktoś produkuje bratki w taki sposób? Myślę o sprzedaży wiosennej. Chyba że bez ogrzewania nie da się zbyt wcześnie. Tunele mam, więc jedyne co mogę to wstawić do tunelu. Jak się zorientuję, czy ktoś jest kto uprawia bratki to zadam konkretne pytania.
- Zibi_41
Robiłem bratki bez ogrzewania i wychodziły całkiem dobrze , ale mamy tu prawdziwego fachowca , Mariusz (szczytnica38) Na pewno ma znacznie więcej doświadczenia
-
- 200p
Dzięki Zibi za odzew. Na początku interesowałby mnie sam początek . To znaczy czy robicie bratki z nasion czy z kupowanych firmowych siewek? Jeśli z nasion, bo powiem szczerze, że chodzi mi ta forma po głowie, to czy są to nasiona nazwijmy to zwykłe czyli np. z polskich firm nasiennych, które mają w swojej ofercie różnokolorowe bratki, czy kupujecie nasiona z firm zachodnich, które się rozgościły na naszym rynku. A może kupujecie gotowe siewki? Może pojawi się Mariusz albo ktoś inny, kto robi bratki. Zibi też zdradź co siałeś lub sadziłeś i skąd.
Przypomnę że interesuje mnie tylko uprawa bez ogrzewania, ale uprawiających bratki "dogrzewane" tez proszę o wypowiedź.
Przypomnę że interesuje mnie tylko uprawa bez ogrzewania, ale uprawiających bratki "dogrzewane" tez proszę o wypowiedź.
- Zibi_41
W moim przypadku były to bratki z nasion. Raz i nigdy więcej z krajowych , a następnie z oferowanych przez Vitroflorę amerykańskich. Końcem lata wysiew do wielodoniczek lub wprost do doniczek , przed mrozami rozstawiałem na zruszonej ziemi przykryte agrowłókniną i tak zimowały. Same wiedzą kiedy zbliża się wiosna
-
- 200p
A pamiętasz jaką serię siałeś z Vitroflory?
- Zibi_41
Lepiej późno niż wcale Musiałem w historii zamówień sprawdzić Siałem bratki z grup Matrix , Inspire i Bellissima . Najładniejsze były Matrix-y