Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej

Post »

Zauważ, że na palecie jest jeszcze deska. Wyścielam folią, na to mata podsiąkowa i jest dobrze. Wcześniej zdarzało się, że gdzieś woda muliła, poprawiłem poziomowanie i po problemie. Ogólnie zimą i na przedwiośniu staram się podlewać bardziej w stronę sucha, mniejsze ryzyko niż przelanie torfu.
dawidek1771
200p
200p
Od: 25 lis 2011, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale tutaj Cicho :roll: A sezon coraz bliżej :wink: Jak tam Wasze kwiatki ? Kwitną już ? :D
U mnie rosną sobie pomału;
Trochę begonii;
Obrazek

Surfinie
Obrazek

Pelargonie
Obrazek
Pozdrawiam-Dawid
magdalenka555
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2016, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, chcę w tym roku posadzić chryzantemy i na pierwszy rok interesują mnie drobnokwiatowe. Jaką odmianę proponujecie z tych jesiennych? Ile sadzonek sadzic do jakiej doniczki? Do 19 jedną sadzonke.? A do 21 dać dwie? ?
Nie chce sadzic więcej bo jesienią przeprowadzam sie i u męża będę budowala szklarnie . W tym roku chce żeby rosły w doniczkach na powietrzu. Poradzcie mi?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Witaj :wit Na początek musisz sprecyzować od jakiego dostawcy planujesz kupić materiał do nasadzeń , czym dysponuje w ofercie :?: Czy przewidujesz możliwość sterowania ? Jeśli nie to raczej polecam odmiany drobnokwiatowe letnie lub wczesne jesienne. Sadząc w maju do donic 19 i 21 wystarczy jedna sadzonka :uszy
magdalenka555
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2016, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moj dostawca to chryzantemy.pl jakaś rodzinna firma z dołu polski. Wolałabym w tym roku nie sterować bo prawdę mówiąc nie będę miała czasu bo we wrześniu wychodzę za mąż wiec co za dużo na glowie to nie zdrowo. Raczej wolalabym coś latwego na początek. Termin dostawy to pierszy weekend czerwca?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ułatwia sprawę :roll: Mamy tego samego dostawcę :uszy Materiał od Pychyńskich to dobra jakość i raczej nie będzie problemów z uprawą. Ze swojej strony mogę polecić odmiany które mam wypróbowane :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka odmian mógłby też na pewno polecić Dawid , poczekajmy , może coś doda :roll:
dawidek1771
200p
200p
Od: 25 lis 2011, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem ale sezon w pełni i pracy również :wink:
Ja Polecam jeszcze odmiany Jasode white/mauve , Patinke white/yelow ,Aduro Violet - z Tymi odmianami nie miałem żadnych problemów żeby zakwitły. Najważniejsze żeby wybierać odmiany 40 -41 Tygodniowe. 42-tygodniowe też powinny zakwitnąć ale to już zależy od pogody. W tym roku wybrałem wszystkie 40 i 41 tygodniowe :wink: W tamtym roku miałem nawet 39 Tygodniowe odmiana Conaco - to były zakwitnięte początkiem października ale dotrzymały do 1 listopada.
Pozdrawiam-Dawid
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Witajcie, zastanawiałam się jakiś czas temu na tym wątku nad uprawą chryzantem. Zdecydowałam jednak że nie. Coś mnie napaliło ostatnio na bratki. Wiem, że jest teraz środek sezonu ogrodniczego i mnóstwo roboty, ale czy mógłby się ktoś odezwać kto produkuje bratki na handel. Interesuje mnie tylko uprawa bez ogrzewania - nie mam możliwości dogrzania tuneli. Opuszczam szkółkę wieczorem i w nocy nie pilnuję jej, więc z pilnowaniem "ognia" byłby problem.Czy ktoś produkuje bratki w taki sposób? Myślę o sprzedaży wiosennej. Chyba że bez ogrzewania nie da się zbyt wcześnie. Tunele mam, więc jedyne co mogę to wstawić do tunelu. Jak się zorientuję, czy ktoś jest kto uprawia bratki to zadam konkretne pytania.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robiłem bratki bez ogrzewania i wychodziły całkiem dobrze , ale mamy tu prawdziwego fachowca , Mariusz (szczytnica38) Na pewno ma znacznie więcej doświadczenia :uszy :uszy :uszy
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

Dzięki Zibi za odzew. Na początku interesowałby mnie sam początek :). To znaczy czy robicie bratki z nasion czy z kupowanych firmowych siewek? Jeśli z nasion, bo powiem szczerze, że chodzi mi ta forma po głowie, to czy są to nasiona nazwijmy to zwykłe czyli np. z polskich firm nasiennych, które mają w swojej ofercie różnokolorowe bratki, czy kupujecie nasiona z firm zachodnich, które się rozgościły na naszym rynku. A może kupujecie gotowe siewki? Może pojawi się Mariusz albo ktoś inny, kto robi bratki. Zibi też zdradź co siałeś lub sadziłeś i skąd.
Przypomnę że interesuje mnie tylko uprawa bez ogrzewania, ale uprawiających bratki "dogrzewane" tez proszę o wypowiedź.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim przypadku były to bratki z nasion. Raz i nigdy więcej z krajowych , a następnie z oferowanych przez Vitroflorę amerykańskich. Końcem lata wysiew do wielodoniczek lub wprost do doniczek , przed mrozami rozstawiałem na zruszonej ziemi przykryte agrowłókniną i tak zimowały. Same wiedzą kiedy zbliża się wiosna :uszy :uszy :uszy
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

A pamiętasz jaką serię siałeś z Vitroflory?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lepiej późno niż wcale :wink: Musiałem w historii zamówień sprawdzić :roll: Siałem bratki z grup Matrix , Inspire i Bellissima . Najładniejsze były Matrix-y :uszy
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”